Písnička na víkend: ZEMĚ TŘÍ SLUNCÍ (Miki a Wabi Ryvola)

Miki s Vendim na vandru po Zlaté řece v roce 1960. Foto: Archív VendihoTuhle krásnou písničku Miki Ryvola složil v roce 1971 a věnoval jí svému dlouholetému kamarádovi z osady – Vendimu. Seznámili se spolu už v roce 1957 na výtvarné keramické škole v Bechyni, odkud pochází i vzácná fotka z Mikiho archívu, kterou najdeš pod písničkou i s vysvětlujícím textem.
K písni Země tří sluncí mám dojemnou osobní vzpomínku z Trampské Porty v Ústí nad Labem. V pátek večer hrál Miki Ryvola v místním kulturním domě Chemiků a ve volném čase před svým vystoupením se „zašíval“ v naší redakci Portýra, aby si společně s Kapitánem Kidem dělali veselou společnost při neomezeném přídělu redakční kávy. V pravý čas se Miki zvednul, vzal kytaru a při odchodu si ještě vyslechl několik peprných poznámek Kapitána Kida k jeho nastávajícímu koncertu. Po čase jsme se od počítačů a tužek zvedli k odchodu i my, protože Mikiho vystoupení jsme si prostě nehodlali nechat ujít.
Koncert byl samozřejmě výtečný a ve chvíli, kdy Miki v šeptavém tichu pobrukujících posluchačů hrál právě Zemi tří sluncí, jsem za sebou (byl jsem v tmavém roku na konci sálu, neboť jsem chtěl mít k poslechu soukromí) uslyšel zpívat známý hlas. Otočil jsem se a za mnou stál Kapitán Kid a nahlas zpíval společně s Mikim a v očích měl pohled, který nevnímal nic jiného.
Když byla písnička dozpívána, Kid se otočil a odešel pryč…
Michael Antony - Tony

Klip písně je dílem Jiřího Krbečka - Krbiho

Vpravo je Miki Ryvola v roli krčmáře Vilibalda a vlevo Vendi jako zlověstný Dr. Kelly.
Fotografie z roku 1959 zachycuje premiéru hry V+W "Gorila ex machina aneb záhada Clintonova kladívka" v Bechyni na výtvarné keramické škole.
Foto: Archív Mikiho Ryvoly

Předchozí Písničky na víkend:

ZÁŘÍ (Miki Ryvola)

PSÍ ŽIVOT (Paběrky)

KARABINA (T.E. Band)

BLÁZNŮM PÁR (Falešná karta)

HEJNO VRAN (Wabi Ryvola, zpívá Miki Ryvola)

OSADO, NASHLEDANOU (Jiří Vašíček)

BAREVNÝ STÍNY (Hoboes)

HOBO (Hoboes)

ZÁTOKA (Greenhorns)

PRVNÍ ZIMNÍ SNÍH (Marien - Magison)

ZŮSTAŇ (Béďa Šedifka)

MERLIN SONG (Volné sdružení pana Brabence)

JENOFÉFA (Kapitán Kid)

PROKLETÁ VŮNĚ HOR (Wabi Ryvola)

OSLAVKA (F.T. Prim)

TUNEL JMÉNEM ČAS (Miki Ryvola)

TELEGRAPH ROAD (Druhá tráva)

ŘÍKAL MI BRÁCHO (Hop Trop)

LOUČENÍ (Marien - Magison)

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
512171218
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Samo
Hraju 40 let.