Písnička na víkend: PSÍ ŽIVOT (Paběrky)

Další víkendovou písničkou je Psí život od skupiny Paběrky. Dřív než si pustíš videoklip a prohlédneš přiložené fotky, doporučuji přečíst, co nám o této písničce i k natáčení klipu pohotově napsal basák kapely Čiksika:

Psí život
Woody Guthrie (1912–1967) byl velmi zajímavý americký písničkář. Bývá považován za zakladatele folkového hnutí; měl bouřlivý život, procestoval Státy na střechách a náraznících vagonů, takže to, o čem zpíval, měl dobře zažité. Je autorem mnoha písní, považovaných dnes za lidovky (např. Ta zem je Tvá zem). Mimochodem – ze tří manželství měl osm dětí.
V 80. letech se u nás promítal Guthrieho životopisný film Cesta ke slávě (Bound for Glory), na náš vkus sice trochu doleva (ne-li do ruda – proto se u nás mohl promítat), ale se spoustou pěkných písniček. Ústřední píseň tohoto filmu – Hard Travellin’ s textem našeho mandolinisty Libora Vinkláta se stala vítanou posilou repertoáru Paběrků již v začátcích naší kapely.
V roce 1994, kdy ještě popularita hudby Country & Western u nás byla vysoká, nám Česká televize nabídla natočení klipu pro svá ranní vysílání. Sáhli jsme po písni Psí život, už kvůli železniční tématice a možnosti zajímavého ztvárnění. Natáčelo se v depu Praha – Libeň. Kromě kapely jsme přizvali k účinkování kamaráda Čáru, všestranně nadaného trampa, který se tehdy živil mimo jiné představeními „kolenního loutkového divadla“ na Karlově mostě, kdy měl figurky namalované na svých kolenou. Myslím, že hlavní postavu klipu zahrál dokonale.
Klip se párkrát v TV vysílal, ovšem s titulkem „Marko Čermák – Psí život“. Marko zavolal do televize, zda by nemohli titulek opravit, protože píseň hrají Paběrky a autory jsou Guthrie a Vinklát. Výsledkem ovšem nebyla oprava titulku, ale stažení písně z vysílání.
Dvacet let jsme se marně snažili klip získat, nepomohli ani kamarádi s přístupem k archivu ČT – zdálo se, že se dočista ztratil. Pak se ale najednou k naší radosti objevil na „Jůtůbu“ – a tady se na něj můžete podívat.
Čiksika, Paběrky

Skupina Paběrky.
Zleva: Jana Škábová, Marko Čermák, Vlasta Dynterová - Viki, Libor Vinklát, Jiří Macek - Čiksika, Václav Limberk
Foto: Mišelín

Romantická podvečerní momentka z kapelního víkendu na ranči v Petkovech.
Foto: Mišelín

Na Jizerské notě...
Foto: Mišelín

A na vandru u ohně...
Hráčkou na autoharfu je Markova žena Vladěna.
Foto: Mišelín

Předchozí Písničky na víkend:

ZÁŘÍ (Miki Ryvola)

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
191719198
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Ladislav Šťoura Kolbaba
Na mnohých písničkách jsem si pochutnal, ale čas mně honí… Šťoura
Čiksika
K Petrovu příspěvku: Johnny Cash píseň Hard Travellin’ nenazpíval. Tuto píseň kromě Guthrieho nazpívali Pete Seeger, Brothers Four, Kingston Trio, Lonnie Donegan, Flatt & Scruggs, Ramblin’ Jack Elliott. Z Guthrieho písní nazpíval Cash pouze This Land Is Your Land a This Train is Bound For Glory.
Petr
Přeji hezký den, Johnny Cash jeho písničky hraji dodnes. Johnny Cash - Folsom Prison Blue. s Slyším, že přijíždí vlak projíždí zatáčkou a já neviděl slunce ani nevím odkdy, Vězím ve věznici Folsom a čas se vleče ale vlak ujíždí dál dolů do San Antonu...( anglický a český text) http://jdem.cz/6z6q7