Trampské setkání a úklid na ZLATÉM DNU

Kamarádka Velká holka a její nález...V průběhu víkendu se na poničené Zlaté dno přišlo podívat množství trampů, aby na vlastní oči viděli současný stav po vykácení. Největší návštěvnost byla samozřejmě v sobotu a to jak z důvodu úklidu, aby alespoň největší nepořádek byl odstraněn, tak později i kvůli setkání s vedoucím lesní správy. Perličkou byla snaha České televize o přímé vysílání ze Zlatého dna s pomocí přenosového vozu, které se samozřejmě neuskutečnilo z důvodu špatné dostupnosti Zlatého dna a jsem přesvědčen, že je to tak dobře. Nicméně to svědčí o tom, jaký zájem vzbudila zpráva o poničení tohoto místa.
Samotný úklid nastal hned v sobotu dopoledne a během asi tří hodin usilovné práce bylo ze Zlatého dna odstraněno docela slušné množství dřevního odpadu. Očekávali jsme, že pod velkou - harvestorem navršenou hromadou větví - najdeme ještě nějaké placky, ale skutečnost překonala Vlčice z T.O. Dánsko našla placku od jejich osady...všechna očekávání a jak ukazují fotografie v článku a hlavně dole ve fotogalerii, leželo na zemi po odkrytí hromady ještě množství placek a pamětních cedulí, z velké části zachovalých…
Byly přeneseny na mohylu a posléze velká část odvezena do úschovy a to jak za účelem opravy, tak i proto, aby nebyly v těchto - pro Zlatého dno pohnutých dnech – odcizeny. Hned jak bude Zlaté dno obnoveno, budou tyto placky vráceny, ale k tomu se dostanu o několik řádek níž..
V 15 hodin se po předchozí domluvě z našeho středečního setkání dostavil i vedoucí lesní správy pan Kocour a došlo k dlouhé diskuzi na téma Zlaté dno a tramping na Brdech, které byli přítomni osadníci z T.O. Panda, T.O. Dánsko, T.O. Lousiana Tigers, T.O. Brdský dobráci, T.O. Brdlajf, T.O. Paběrky, B.H.D, zástupci redakcí Puchejře, Brdské vločky a Trampského magazínu.cz a celá řada dalších kamarádů a kamarádek.
Jerry PackardNakonec jsme se shodli na tom, že ze Zlatého dna bude lesáky odvezen veškerý nepořádek (tedy ty hromady větví, které můžete vidět na fotkách), v žádném případě nehrozí, že by se z campu stala v budoucnu oplocenka a místo samotné bude námi upraveno do důstojné podoby, přičemž zvítězila varianta tří dřevěných kmenů (věnovaných lesní správou, nahoře částečně opracovaných do podoby totemu, na které se navěsí placky, pamětní tabulky a další dárky), postavených u pařezů původních smrků tak, aby obklopovaly současnou kamennou mohylu. Ale definitivní podobu si samozřejmě budeme muset určit a projednat mezi sebou sami. Kdo má proto kamarádi a kamarádky nějaký návrh, jak by ty sloupy / totemy mohli vypadat, tak ať ho napíše do diskuze pod tímto článkem, nebo na náš redakční mail (uveden v kontaktech).
Další šťastný nález...V neděli na Zlaté dno přišel historik Jaroslav Čvančara, společně se štábem kolem Fedora Skotala – Ňufa, natáčejícím desetidílný seriál o trampingu pro Českou televizi, aby zdokumentovali stav těsně po těžbě a před znovuobnovením campu.
Samozřejmě kromě nich i v tento den přišla na Zlaté dno celá řada trampů a jsem přesvědčen, že to tak bude ještě i v následujících dnech a víkendech.
Nakonec mě až trochu kacířsky napadá, že i to zlé bývá k něčemu dobré. Trampové na Brdech si zase po nějaké době připomněli, že musí držet pohromadě, byly zapomenuty i drobné „žabomyší války“ a navázána nová kamarádství, neboť někteří z nás o sobě do této doby jen slyšeli, nebo četli v kempovkách, ale až zde na Zlatém dnu si poprvé zalomili palec…

Michael Antony - Tony

Další články týkající se ZLATÉHO DNA:

Legendární brdský camp ZLATÉ DNO byl zničen

Kdo byl Generál Jerry Packard

Skácené dějiny českých trampů (vyšlo na Mf Dnes)

Kdo by chtěl s obnovou Zlatého dna pomoci, ať napíše na maily uvedené v kontaktech Trampského magazínu a bude mu včas poslán termín brigády. Teď je ještě moc brzo na nějaké přesné termíny, ale určitě půjde o víkend v průběhu jara.

Měl jsem na ten víkend úplně jiný plány, dokonce jsem odřekl několik pozvání od kamarádů na tramp. Nakonec to dopadlo úplně jinak a s pátečním setměním jsem šlapal lesem tam, kde řádíval Packard se svojí partou kamarádů, dokud je nacisti nepozabíjeli. Cítil jsem to jako svou povinnost, ačkoliv jsem měl na pietnost Zlatého dna vždy jiný názor, než ten oficielní a tomuto místu jsem se spíše vyhýbal. A neuplynuly ani tři týdny od chvíle, kdy jsem to kamarádům u jednoho brdského ohně říkal, že by určitě Packard byl raději, kdyby se na Zlatém dně normálně tábořilo, jako kdekoliv jinde, než aby tam chodili poutníci a tvářili se posvátně.
Ale tohle bylo moc i na mne. Když jsem sešel z cesty a vzal to krleš podél potoka (teď už správného), očekával jsem, že na nedalekém Samotáři narazím na spoustu kamarádů, brdských trampů. Byl tam jen jeden...
Zlaté dno již nebyl kemp, Zlaté dno bylo pietní místo (ač byl můj názor jakýkoliv) a až ve chvíli, kdy jsme v sobotu vyhrabávali placky doslova zaježděné do země, uvědomil jsem si, jak hluboce se mne to dotklo.
Když na vlastní oči vidíte, jak kamarádi lezoucí po čtyřech z vrstvy pilin vyhrabávají obrázek Packarda s rozbitým sklem, který tam naprosto bez sebemenší úcty dopravil společně s dalšími desítkami placek nějaký neznabrd, máte skutečně knedlík v krku.
Nakonec se tam objevila spousta kamarádů, někteří skutečně na dvě hodinky doslova a do písmene slezli z rozdělané střechy.
Rozmluvu s panem Kocourem jsem spíše sledoval zpovzdálí, nepřišla mi důležitá, opět mám trošku jiný názor, než ten obecný. Spíše jsem se v tu chvíli těšil, až se odebereme s kamarády tábořit.
Nechci a nehodlám nikomu sahat do svědomí, někdo tam přijel, někdo ne, někdo tam byl v jiný den, někdo tam raději nejel ("radši ne kamaráde, bych musel dát někomu přes držku"), ale když pak čtu reakce a komentáře v diskuzích na internetu, je mi smutno. Kuba T.O. Brdský dobráci

Pětiminutové video ze sobotního Zlatého dna, které natočil a sestříhal kamarád Blonďátko:

Hledání placek zarytých ve vrstvách zeminy a jehličí se podobalo archeologickému průzkumu...
Foto: Tony

Nález pod hromadou větví...

Foto: Nibowaka

Provizorní pokládání nalezených placek a pamětních nápisů na mohylu...

Porada..
Osadníci z Pandy, Brdských dobráků, Paběrek, B.H.D, Lousiana Tigers a Brdlajf.
Foto: Tony

Tak pozdravuj tam, kam jedeš...
Foto: Tony

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
201819107
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
ANONIM
:-(
Joe
Mám to na Zlaté dno cca 15km, kdybych to býval věděl přišel bych též. Joe
Jarča
Můj táta byl několikrát na Zlatém dnu - spolu s kamarády s Jack London Clubu a jednou mě vzal jako dítě s sebou.Když už tu nebyl,zkoušela jsem několikrát toto místo najít,ale nějak jsem ho míjela.Vzpomněla jsem si dnes,že bych se tam opět jela podívat a našla,bohužel,tyto stránky. Vyrazilo mi to dech - myslím,že je vidět jak většina lidí už uznává jen prachy.Nejradši bych taky nějak pomohla - je mi z toho smutno.
Jana
Děkuji Vám, kteří jste se jako první vydali k záchraně Zlatého dna. Nejsem trampkou v pravém slova smyslu, ale přírodu miluji. Při čtení řádků o historii a všem co se stalo v této"demokratické době" u minimálně pietního místa, jsem měla v krku hned "knedlíků" několik a první myšlenka byla, jedu tam a uklidím to...začali jste Vy a je to skvělé...i když zůstává u mne smutek s jakou neúctou jsme pro byznys schopni čehokoli. Brdské lesy jsou tak veliké, proč zrovna tyto smrky?
Mia
Další brdská paseka:-(
Když jsem viděla ty spousty padlých stromů na Zlatém dně, bylo mi do breku...
honza
Ahoj přátelé,
objevuje se otázka "co s tím dále?". Je to sice památka, ale nedělal bych to jako u památkářů - "zakozervovat". Můj dojem a názor je ten, že toto místo musí dále žít. Nemám vcelku nic proti tom, postavit tam tři suché kmeny a na ně věšet placky. Toto je ale z mého pohledu tzv. mrtvá varianta. To je zakonzervování a snaha napodobit původní stav, což se povést nemůže. Mám obavu, aby to tam nevypadalo jako na campu Otroci vzpomínek. (Při vší úctě k žijícím i nežijícím, je to tam neživotný hřbitov.) Pokud toto místo má žít, myslím že je potřeba toto dokázat žijící výsadbou stromků. Stromky rostou, jak život běží dál. Stromky budou také odpočítávat čas od doby "nula", kdy toto místo bylo zprzněno arogancí p. Kocoura a jeho hochů.
Stromky bych nejprve nasázel do možného kruhu okolo campu - kruh je čistě přírodní tvar, který má obrannou funkci a symboliku. Otázka je, zda místo pařezů bývalých stromů nezasadit k nim opět stromky nové. Co ale s pařezy? Každý kdo uvidí na tom místě pařez, dostane strašný vztek a chuť dát někomu na obě tváře ještě něco přidat. Buď je tady uříznou co nejníže, navršit na ně např. kameny a vytvořit "antimohylku" na paměť osvíceného lesního hospodáře, nebo je pouze čistě zarovnat, vtipně vytvarovat a vytvořit z nich přírodní sedátka na vzpomínání časů minulých, a také na dumání o lidské blbosti, neúctě a bezohlednosti, jak je komu libo.
No a na úpatí svahu bych přeci jen postavil nějaký silný kmen na věšení placek, na kterém by někdo fundovaný vytvořil krátký popis historie místa. Nahoře na kmeni jistě nějakou trampskou symboliku. Na každou stranu od tohoto kmene by bylo dobré udělat symbolické dřevěné zábradlí, asi z pěkných prohýbaných dubových větví pro věšení dalších placek a camrátek. Pochopitelně že mohyla by zasloužila také upravit asi trochu porovnáním.
Tak to je jen tak, co se mi táhne hlavou, když jsem zvěděl tu špatnou a smutnou novinu.
Můj příspěvek na téma "co s tím" končí.
;-)
Tak nám pomáhej Fabiáne i Brdskej Hejkale!
Ahoj Honza
HaMa
Totemy, na zavěšení placek,je dobrý nápad.
ještě jako memento,bych byla pro výsadbu 3 ks stromů,třeba dubů...stromů jako skála
Bota
Ahoj, trefně zvolená píseň u videa, zalíbila se mi už před X lety, když jsem ji slyšel poprvý... teď ji po letech slyším znovu, bohužel ve spojitosti s věcí, která vy mně budí pocit bezmoci, a ten já fakt nesnáším...
Zdeněk Hajduch
Poznámka: Nechtěl jsem někomu nadávat pod přezdívkou, ale mohl jsem se tak aspoň podepsat... Tak ještě jednou všechny zdraví Matěj Skautík z raný Brdský Smečky... :cool:
T.S. Tuky
:-( :´(
Hřib
Ahoj, tuhle sobotu jsem skutečně nemohl, ale pokud to bude jen trochu možný, příště bych jel. Co se nové úpravy týče, Nechal bych ty kůly naprosto neopracované, pokud možno i s kůrou (nevím, jestli je to možné kvůli kůrovci), ať si postupně opadává.
Tony
Tohle došlo mailem od Kutlocha z T.O. Vlčí skála a přijde mi to jako hodně zajímavá informace z historie Zlatého dna:
Na začátku června 1976,tak jako už několik roků před tím,jsme se s osadou Fort Scout Strašice účastnili smutečky za Packarda a Brochese.Toho roku setkání rozehnala Veřejná Bezpečnost. Když jsme utíkali do hloubi Hřebenů,ještě jsme za zády slyšeli rány. Hoši z VB sestřelovali ze smrků placky. Když jsme se tam druhý den opatrně připlížili,spoušť nebyla tak velká jak jsme čekali. Pár placek ,které z vyšších partií sundaly policejní kulky, jsme sebrali a připevnili dolů.
Nibowaka
Ahoj.
Také se přidávám se svým názorem...Na Zlatém dnu jsem byla v sobotu dopoledne a společně s manželem, synem a malou dcerkou se podílela na odklízení té spouště...Na Brdy jezdím už hodně dlouho a nebudu se rozepisovat jaké to je vidět ty děsné paseky, kterých stále přibývá...(souhlasím se Zdeňkem i v názoru na těžbu)
Ani my jsme nechtěli čekat na odpolední dohadování se správcem pozemku, na to tam bylo lidí dost. Myslím, že se mi nejvíc líbí nápad, který jsem tu už četla u Zdeňka a který napadl i mého muže...tedy tři kůli, které budou důstojnou náhradou za pokácené smrky.
A zrovna tak si myslím, že se Zlaté dno musí obnovit, protože jsou ,,věci" na které by se nemělo zapomínat... ;-)
Thomas
Jsem tim vsim naprosto znechucen a myslim, ze na Zlate dno uz nikdy nepojedu. Chci si ho uchovat v pameti tak, jak jsem ho videl poprve /a naposled/. Znovuopraveny kemp mi bude jen pripominat bezohlednost, ktera vladne nasi zemi.
Zdeněk
Zpustošení „Zlatýho dna“ vyprovokovalo i mojí návštěvu Brd. Spíš to ale byl po letech regulérní vandr na Hřebeny, spojenej s tím úklidem. V průběhu dvaceti let jsem tam byl opravdu podruhý...
Bylo naprosto nádherný počasí, ale to je asi tak všechno, co mi udělalo radost. O „Zlatym dnu“ se rozepisovat nebudu. Je to neomluvitelná ignorace a omezenost, naprosto v souladu se stavem naší společnosti. Rozhodně to nebyl omyl. Ale co mne opravdu vyděsilo, je způsob hospodaření v těch lesích obecně. Žiju už 22 let na Hůrkách u Nový Bystřice, les máme všude kolem, tak jsem v něm prakticky denně. Poslední roky zuřím nad způsobem „těžby“, nadávám na bordel, kterej „lesáci“ po sobě zanechaj, na rozrytou krajinu, zničený cesty. To všechno je ale houby proti tomu, co jsem viděl o víkendu na Hřebenech.
Když jsme tam v sedmdesátejch letech chodili okolo pomníku Mansfeldů, těšili jsme se, že snad zase jednou jako hospodáři vystřídají bolševika. Inu, vystřídali... Nevím, kam až sahají jejich lesy, ale na úseku od Voznice ke Komorsku jsem viděl totéž. Absolutně zdevastovanou krajinu těžkou technikou. Přírodní park nedaleko Prahy připomíná spíš těžební oblasti v Brazílii, nebo kdekoli v Rusku. Takovej ten ruskej „lov“ kaprů granátem. Zjednodušeně: hrůza bez citu k řemeslu, neúcta k čemukoli, bezohledná tvorba zisku... Žiju úplně na rakouský hranici a vím, že se v lesích na druhý straně samozřejmě taky hospodaří. I tam to někomu patří, někoho to živí, někdo tam vytváří zisk a nežije jen z vůně jehličí. Tu spoušť, co jsem viděl na Hřebenech, i jinde u nás, tam ale rozhodně nenajdete. Jde to tedy i bez ní. Běžte se tam, Mansfeldové, podívat..!
Na „Zlatym dnu“ jsem v sobotu dopoledne chvíli uklízel, ale na zástupce polesí jsem čekat nechtěl. Nevím, o čem je třeba diskutovat. Zničení toho místa je vlastně jenom detail v tom celku, o kterym píšu. Nevyčítal bych mu devastaci kempu, protože ta odpovídá devastaci celýho prostoru. Měl jsem mu říct, že se tam chovají jako dobytek..? Co je mi do toho, řekl by asi...
A hlavně: Žádná dohoda s kýmkoli smrtelnym nemůže vést k legalizaci trampingu, už by to tramping jednoduše nebyl. Porušujeme zákon s každou zapálenou fajfkou. Někdo to tiše toleruje, někdo nám napaří pokutu, někdo nám zplanýruje místo, kterýmu nerozumí, nebo mu překáží, nebo ho jenom štve...
Zdravím všechny..!
Color
Můj první návrh jak by asi mělo vypadat nové Zlaté dno jsem již psal zde: http://coloraaa.rajce.idnes.cz/Brdy_-_Zniceny_kemp_Zlate_dno/#Brdy_-_Zniceny_kemp_Zlate_dno_76_.jpg
Moje představa je asi taková že prostřední totem by byl nejvyšší a krajní nižší, stejně vysoké. Totemy hladké o větším průměru na věšení placek (na slabém průměru to vypadá blbě a aby se to také trochu přiblížilo původním stromům) Na vrcholu prostředního např. hlava orla a na krajních něco jiného. O tom by se mělo hlasovat, kdo jakou má představu. Hlavně část v zemi musí být dobře ošetřena proti hnilobě aby to dlouho vydrželo. Přes to že hodně dělám o víkendech, tak se rád zúčastním při obnově Zlatého dna. Color.
Dimra
Zdravím kamarádi,

pěkná práce, ikdyž smutná. Velká škoda, že se nezačalo jednat dříve, než přišlo na kázení. Ale nemá cenu brečet nad rozlitým mlékem. A život jde dál. Něco musí ummřít, aby něco jiného mohlo žít. A jak je známo konec je vždy začátkem něčeho nového. Takže i tenhle konec je jistě začátkem nové éry Zlatého dna. Možná to ještě nevíme, ale třeba přesně tohle s emělo stát, abychom si v dnešní době uvědomili (celý národ), že máme v dějinách zapomenuté hrdiny, kteří už dneska nejsou v módě! Tento národ zapomíná ná své dějiny a znovu se žene do područí diktátorů. Je možná dobře, že tímhle činem, se rozvíří stojaté vody našeho zapomění. A možná je i potřeba ukázat, jak se u nás kradou lesy. To taky nikdo nevidí. A to je největší škoda. Je mi smutno, když si u nás vyrazím do "lesů", které už tu nejsou. Nebo když potkám na cestě kladovku, tak si vždy kladu otázku, který les zase vykradli a který rakouský pantáta a český pazgřivec se směje :o(

Kamarádi, držím palce při obnově a přeju do budoucna jen samé dobré věci.
Zdraví TS Dimra (vandrák z Valach)