Písnička na víkend: Vzpomínka na Kančí louku (Karabina)

Pravil tuhle Puchejřovic Tony, že prej abych zase nahodil nějakou tu Písničku na víkend. No, to se hezky řekne, ale hůř udělá. Jak říkával můj dávný a bohužel již zesnulý kamarád Fred: „Písniček je moc“. Jo Frede, je jich fakt moc, ale vybrat něco konkrétního není často až zase tak snadné, však jsi to sám dobře znal. Navíc jsem samozřejmě chtěl, aby to bylo zase něco trošku jiného, než co tu v této rubrice vídáte běžně a tak jsem cestou domů v šalině dumal, co s tím. Pak jsem dostal nápad, že to tentokrát zkusím uchopit tak trošku naopak, tedy nikoli o písničce nebo kapele, která ji hraje, ale spíš o tom, o čem se v té písni zpívá.

Kančí louka na OslavceKančí louka na Oslavce - typický pohodový trampský večer na Kančí louce za zvuku kytar.

Naprosto skvělou Brněnskou kapelu a současně osadu T.O. Karabina asi není třeba dlouze představovat, snad všichni je dobře známe a stejně tak si snad všichni občas nějakou tu jejich písničku rádi zazpíváme. K mým nejoblíbenějším patří písnička Vzpomínka na Kančí louku. Proč? No, jednak proto, že ta písnička je fakt hezká a druhak (krásný slovo) proto, že Kančí louku mám prostě moc rád. Tak, jako Brďáci mají svoje Zlatý dno, tak pro nás Oslavkáře je stejně významná právě Kančí louka na břehu řeky Oslavky v nejkrásnější části jejího údolí. Pro jihomoravský tramping je to místo velmi významné a historie Kančí louky by vydala nejen na samostatný článek, ale možná i rovnou na knihu. Konalo se tu mnoho památných potlachů, je tu symbolický hřbitov Oslavských trampů, svoji kariéru tu u ohně mezi trampy začínala celá plejáda často i mezinárodně uznávaných hudebníků – hrávala tu osada a kapela Příboj, hrával tu Robert Křesťan, sám pamatuji, jak tu hrával Roman Horký s Bůčkem z Kamelotu, coby dvacetiletí kluci a začínal tu také třeba špičkový jazzman Roman Pokorný alias Adam z mé bývalé osady 2. UNRRA. No a kromě toho všeho je Kančí louka taky mimořádně krásné místo, které ještě nebylo zasaženo chatovou zástavbou a autem tam taky nedojedete.

Abych vám tedy toto krásné místo trošku přiblížil, použil jsem k tomu již zmíněnou krásnou písničku, kterou jsem doplnil pár svými fotkami z Kančí louky a jejího blízkého okolí:

Pokud se vám tato kombinace písničky a fotografií místa o kterém zpívá líbila, můžete ještě juknout na můj článek o Oslavce, který jsem pro Trampský magazín napsal:

Trampská teritoria: OSLAVKA

Závěrem si snad ještě dovolím osobní vyznání – pro mě osobně je nejen Kančí louka ale celá řeka Oslavka takovým tím "trampským domovem". Před mnoha lety jsem tu jezdil na své první vandry, vstoupil jsem tu do první trampské osady, potkal tu doslova hafo úžasných lidí a i většina mých kamarádů má nějakou tu spojitost s řekou Oslavkou. V neposlední řadě jsem si tu i našel svoji ženu - dodnes vzpomínám, jak seděla na usárně v chodbičce narvaného Oslavského expresu. No a doufám, že až jednoho dne budou mé dny sečteny, že kamarádi vysypou můj popel právě do vod Oslavky.

Tak ahoj někdy na Oslavce kamarádi !

Kapsa, T.O. Mňouci & Sa-Jó.

Všech 91 předchozích Písniček na víkend najdeš ZDE!

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
161113716
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Karel Špaček
...jo,jen vspomínky nám zůstali...Karel
Zdeněk
Ta má neskutečný náboj, nikdy jsem na kančí louce nebyl a ta písnička mě tam dokonale vtáhla. Popadl jsem bräuerku a dal jsem si s nima i mini sólo a je to neskutečně prima :-)
Michal Kupsa - Kapsa
Jo, jo - Karabina prostě nikdy nezklame. :-)
Ťapík
Nějak moc podezřele dobrý fota :-)
Michal Kupsa - Kapsa
Díky ! :-) Kapsa
Klárka
Ahoj! :-) Díky za krásnej článek a písničku :-)
Michal Kupsa - Kapsa
Díky Klárko ! :-) Kapsa
bracha
kdo na oslavce jednou byl,ten se tam zase jednou VRATI, sem chtel napsat:-D bracha
Michal Kupsa - Kapsa
:-D
bracha
kdo na oslavce jednou byl, ten se tam zase jednou vrsti......
me to trvalo pres 30 let.....
kdyz dneska su na rece, sedavam si na jeden z tech nejvetsich sutraku co sou v rece a tam, tam cejtim jak jsme spolu spojeni.....
MITAKUYE OYASIN........
kapso velikej dik bracha
Michal Kupsa - Kapsa
Díky Brácho a těším se na viděnou v Sedlecu ! :-) Kapsa
Kajk
Ahoj, něco "takovéhoto" umí někde uvnitř vybudit milý pocit,za který děkuji.K
Michal Kupsa - Kapsa
Díky ! :-) Kapsa
Linda
Čistá krása! Díky :-)
Michal Kupsa - Kapsa
Díky Lindo ! :-)