Trampská teritoria: OSLAVKA

Řeka Oslava, my trampové (a nejen my) jí ale říkáme Oslavka, je takříkajíc mojí domovskou stanicí, protože zde jsem začínal své první vandry, má zde taky svůj osadní flek moje osada T.O. Mňouci a doufám, že jednou můj popel do této řeky vysypou někteří moji mladší kamarádi. Proto jsem byl pověřen, abych do seriálu Trampských teritorií něco o tomto kouzelném místě napsal. Hned úvodem ale musím upozornit na jednu zajímavost – řeky stejného jména Oslava jsou na Moravě dokonce hned dvě. Jedna je v Nízkém Jeseníku a teče zhruba od Rýmařova po Uničov. Z trampského hlediska je ale málo zajímavá, protože její tok prakticky po celé délce lemuje silnice. Mnohem zajímavější je ta naše Oslavka, která je opravdu krásná a i trampsky velmi významná.

Oslavka podzimníOslavka podzimní

Drobný vtípek v podobě autentického šumu řeky, krásná to ukolébavka na vandru:

V nějakém článku, který se zabýval vznikem jmen a názvů, jsem se kdysi dočetl, že jméno řeky Oslava je odvozeno z výrazného zkrácení původních názvů a že znamená něco jako "řeka, v níž jsou kameny, které jsou dobré na broušení". Netuším, jak k tomu došli a upřímně řečeno ani zda je to vůbec pravda, ale hezky se to poslouchá. Řeka je to opravdu kamenitá a je i vodácky sjízdná, ale patří k nejtěžším u nás a je sjízdná jen málokdy, kvůli nízkému stavu vody, který je v posledních letech skoro pravidlem. Vodáci to ale občas řeší tím, že si nechají vytáhnout stavidlo na vodní nádrži Mostiště na horním toku. Jinak je to taky řeka mnohem delší, než se na první pohled zdá (jestli jí Tony ještě jednou řekne potok, tak mu hodím cihlu do okna, až půjdu zase kolem). Pramení na Vysočině u Žďáru nad Sázavou, v lesích nedaleko Matějovského rybníka a končí u Ivančic, kde se vlévá do řeky Jihlavy. Celková délka toku je téměř přesně 100 kilometrů.

Písnička Bílej, od kapely F.T. Prim pojednává o známém Oslavském trampském přízraku:

Pro nás je na tom ale nejpodstatnější fakt, že z trampského hlediska je zajímavá v podstatě v celé své délce. Protéká sice několika městy, mnoha vesnicemi a křižuje ji několik asfaltek i železničních tratí, ale prakticky nikde to nemá žádný velký vliv na krásy jejího údolí. Ani ji vlastně nelze celou obsáhnout do jednoho článku a proto to spíš vidím na několik dílů. V tomto prvním díle se budu věnovat nejzajímavější, nejdivočejší a nejkrásnější části Oslavky a to v úseku po proudu od Náměšti nad Oslavou. Je to část údolí, která má taky mnohaletou trampskou tradici, sídlí zde řada trampských osad a taky o něm koluje řada příběhů, povídek, straší tu trampské přízraky a taky figuruje v několika trampských písničkách. Popisovat detailně trampskou historii toho údolí považuji za zbytečné, protože to už přede mnou udělalo několik kamarádů v samostatných knihách a pojednáních. Řeknu k tomu snad jen toliko, že se zde nachází slavná Kančí louka a že sem jezdila a jezdí celá řada slavných osobností, zejména muzikantů – počínaje Wabi Ryvolou, Rolfem, Lampou a konče třeba novodobým F.T. Primem a Kamelotem (ano, opravdu pamatuji třeba i Romana Horkého s batohem na hrbu a kytarou přes rameno, kterak kráčel na Oslavku na vandr nebo na potlach). :o)

Příběh osadního totemu T.O. Mňouci:

Pokud se tedy chcete vydat na vandr na Oslavku, tak mám pro vás dvě varianty:

První je varianta pro dálkoplazy, která začíná na nádraží v Kralicích nad Oslavou, kde je slušná hospoda a můžete tu také navštívit zajímavé muzeum slavné Bible Kralické. Odsud se vydejte údolím řeky Chvojnice, které je taky hezké (o tom ale zase jindy), kde je taky celá řada trampských osad a taky spousta fleků (výraz kemp se na Oslavce nikdy moc nepoužíval) na přespání. Údolí je dlouhé asi 10 kilometrů, po kterých dojdete na soutok s Oslavkou. Zde je to bohužel už dost zastavěné chatama, ale nedejte se odradit a běžte pak kousek dál podél Oslavky po proudu, kde se koukněte na zříceninu Levnova (Ketkovický hrad) a naproti na Malou skálu, odkud jsou nádherné výhledy na údolí. Odsud se pak vraťte proti proudu a běžte podél řeky dál a dál. U zřícenin hradu Lamberka pak končí chaty a začíná nejkouzelnější část údolí. Zde opět najdete spoustu fleků na spaní, třeba přímo na Lamberku, nebo naproti na Sedleckém hradě – což je mimo jiné unikát, dva hrady hned naproti sobě, vzdálené od sebe jen pár stovek metrů. Odsud pak můžete pokračovat dále proti proudu až do Náměšti nad Oslavou, odkud už zase jede vlak. Od soutoku Chvojnice s Oslavkou je to do Náměšti něco mezi 15 a 20 kilometry.

Kančí loukaKančí louka - Asi nejhezčí výhled na Oslavce je ze skály Jinošovnice na Kančí louku.

Druhá varianta je pak spíše pro ty ortodoxnější, kteří si chtějí důkladně prozkoumat tu nejzajímavější část údolí, která je bez chat a nedostupná pro auta. Vyrazit můžete opět z Kralic, ale vezměte to přes Březník (celkem slušná hospoda, legendární trampský hostinský už ale bohužel zemřel) rovnou na hrad Lamberk, kde můžete přespat. Dál už je to pak jen na vás, nenechte se ale zmást tím, že do Náměšti na vlak je to už zdánlivě jen kousek, tady se dá strávit v klidu i několik dní. Prolezte si důkladně oba břehy řeky v okolí obou hradů, případně i přítoky potoků. Najdete tu spoustu krásných trampských míst, výhledů na řeku, skal a peřejí. Taky fleků na přespání je tu hafo. Počítejte ale s drsnějším terénem, protože řeka je v několika úsecích po břehu neprůchozí a tak budete muset obcházet skály, brodit a lézt nahoru a dolů. Stojí to ale za to, protože právě okolí obou hradů a od nich proti proudu je to nejhezčí. Kdybyste měli chuť na pivo, tak si zajděte do Sedleca, kde je asi nejlepší trampský hostinec široko daleko. V případě nenadálého krizového počasí se dá přespat na Glorietu (najdete snadno, je na značce a v mapách), který je volně otevřený a kde se v pohodě a v suchu vyspí nejmíň pět lidí. Pokud budete hledat slavnou Kančí louku, tak je přímo u vody pod Glorietem, od kterého tam vede cesta poměrně prudce dolů - viz mapa.

Mapa nejzajímavější části údolí je zde: Údolí řeky Oslavky

Jinak je údolí docela zrádné a dost se to tu kroutí, víc, než by se podle mapy zdálo. Pokud byste proto chtěli jet raději s někým, kdo to tu zná, tak není problém něco domluvit. Případně mě taky můžete kontaktovat, pokud byste chtěli něco probrat detailněji. Současně taky pozor na vodu, v mapách je zakreslena řada studánek, ale po letošním šíleném suchu jsou téměř všechny na prach vyschlé.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
1612111517
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
jardad
Ahoj, díky za článek a za oslavu Oslavy. :-) Myslím, že přít se vášnivě o tom, jestli tomu určitému úseku řeky se nadává tak či onak je malicherné. Každý to může v nitru svého srdce, pokud má tu řeku rád, cítit jinak. Jde o místo, ne o slova. Navíc, tohle je naše lidské pojmenování. Její prastaré, tajné jméno, jaké dostala už někdy před několika tisíci lety, zní jinak.
Mě osobně se nejvíc líbí třetí známé jméno, které řeka v úseku od Náměště po Oslavany má, ani tu zřejmě nepadlo, a to Divoká Oslava.
rionka
dik moc za tohle ohlidnuti. leze na mě jaro, plánuju, kam vyrazím... nevím, jestli to ujdu a jestli zas nezabloudim jak na Chřibech, ale ty tvý fotky jsou kouzelný a jako děcko trampů se cejtim povinována si údolí oslavky konečně projít. snad na jaře. děkuju. R.
Kvido
Ahoj,ty totemy na Kančí louce byli opravdu tři. Mám fotku z roku asi 1974-5 kdy jsem tam začal jezdit.Mohu poslat. Je mi sice už 62 ale ještě občas vyjedu. Na Oslávce jsem byl naposledy 2008.Ahoj T.S. Kvído
Prazub
Tak jsem letos v červenci prošel Chvojnici a Oslavu po Kančí louku. Jak já se na ni těšil. Tolik opěvovaná, magická, tajemná..... A jaká byla realita?.....Na KANČÍ LOUCE prakticky nikde ani živáčka. Žádní trampové kamarádi široko daleko v nedohledu.....Kde jste všichni Vy obdivovatelé?! Nepotkal jsem za tři dny ani jednoho.....A mé vlastní dojmy?....Nepopsatelné! Neuvěřitelně ďábelský přístup od GLORIETU strmou lesní stezkou, klesající do jícnu divočiny jak z dob Cooperova Mohykána,prapodivně tvarované stromy, rozsáhlá rovinatá louka podél břehu divoké řeky, osvěžující nápoj chlazený v jejích vodách.Podivné ticho vznášející se nad sluncem rozpálené louce s ohništi dávných setkání....Dravci přelétající nad touto bohapustou divočinou. Zde plyne čas tak tiše, že snadno zapomeneš na 21. století. Nevnímáš nic, než kotel plný divočiny a její síly. A v noci, spíš sám na proslulé louce mimo vnější svět, spánek jsem tu vnímal hluboký konejšivý, všechny bolesti dne a starosti života zůstanou kdesi mimo, zde neplatí zákony vnějšího světa. Tady jdi schoulen v klínu bezpečí, křišťálově čisté vzácně panenské přírody.
Večer mne vystrašil podivný sílící hukot! Jak když se na louku žene masa vod odněkud nad Náměští.....Vykouknu ze stanu....ne ....to jen vítr žene těsnou roklí kupu listí. Prostě, je tu nebeský klid a cítíš se tu v bezpečí. Jen nerad, velmi nerad jsem ráno opouštěl tento nepopsatelně vzácný flek a s díky na rtech jsem se naposled ohlédl....tak snad napřesrok.
Marcel Kudlvasr
Ahoj Kapso - Michale, Díky Ti moc za Report z Oslavky i za vymazlené Fotky, Jo je již dlouho v Plánu,,Mórava,, a ozvu se Ti určo na Jaře, patří mezi Ty moje,,Brodivé Říčky,, još,,pannenské,,hej. No napiš již teď až budeš mít Chvilu, je o čem i na Dálku o čom Pábit a Poudat,jinak na Móravě jsme byli/y mockrát , Kras, Břeclavsko,Znojemsko, Vrchovina Sever i Jih, Jeseníky a Rychlebský, Kroměříž - Uher.Hradiště a Olomócko, atd. No a doufám, že i Oslavka bude...Těším sa na Tebe, mám čas, tož dle Tebe,přeji hlavně Zdraví, pohodový zbytek Adventu k Rozjímání aj vydařený Čas Vánoční, Tvůj Tulák Máca od Zvonu, Bílej Den, Pod Modrou Oblohou, na Cestě...
Prazub
Přátelé trampové, je to všechno moc hezké, co se tady píše všeobecně o TRAMPSKÝCH TERITORIÍCH! Mne to velice inspirovalo oprášit na stará kolena znovu trampské hadry a vydat se tam, kde se tady píše.A jsem vážně nadšenej!!!
Jenom bych se velmi moc přimlouval o pokračování dalších popisů TRAMPSKÝCH TERITORIÍ!!!!!!!
Je přece tolik dalších m íst, fleků, o kterých by se dalo slušně rozepsat a inspirovat neznalé těchto krajin. Tak pište, PIŠTE!!! Dík.;-)
Bobeš
Ahoj Kapso. Jak píšeš, Oslava, je nějaká říčka někde v Jeseníkách, my trampové ale máme rádi naší OSLAVKU. Pražáci nám ji záviděj. Před 14-ti dny jsem se o ní bavil s Marko Čermákem. Zmínil ser o ní když jsem mu vychvaloval Brdy. A taky o ní mluvil jako o Oslavce :-) Neznám nikoho z trampů kdo by jí řekl jinak. A tohle je článek pro trampy! Teprve když jsem hledal na raft.cz vodní stavy, abych si ji sjel i na kajaku, našel jsem ji tam jako Oslavu. No a co? Leckterá řeka v průběhu toku mění jméno podle toho jak ji nazvali místní osadníci. Třeba Bobrůvka se od Strážku dolů jmenhuje Loučka. No a Oslava, tam kde protéká trampskými územími a fleky/campy, se jmenuje OSLAVKA, ať se to komu líbí, nebo ne. ;-D
Moc pěknej článek. Díky za něj. Ať Ti to tak hezky píše dál. Třeba se tento víkend uvidíme na T.O. Kat Pod Kančárnou. Půjdu pěšky z Náměště. Kdybys šel taky, pošli echo, rád půjdu s více kamarády... Ahoj, Bobeš
mája
Oslavka? Něco jako Labíčko či Vlatavíčka? Hrozný název. Bydlím přímo u ní, vždy to pro domorodce byla řeka Oslava. Nikdy jsem nikoho neslyšela jí říct Oslavka. Jinak článek pěkný, zajímavý.
Pospa
Ahoj, na Oslavku jezdím od mala a přirostl jsem k ní, nebo vona ke mě, že o ní natáčím dokument. Bude mít několik dílů. Chci se zeptat, jestli můžu použít komentář, který je zde napsaný. Sháním taky materiál o mlýnech a zříceninách, teď zrovna Vydrův mlýn. Snad se mi podaří natočit co chci dřív, než tam bude ta .... přehrada. Dík a zdar, Pospa.
Michal Kupsa - Kapsa
Máš to v mailu, ahoj na Oslavce, Kapsa. :-)
kofr
Ahoj,pěkné foto známých fleků a ta řeka mně šumí v uších jako tenkrát před léty padesáti,když jsem tam bloumalse zdravíma haxnama.DÍKY Kofr:-)
kofr
Ahoj,pěkné foto známých fleků a ta řeka mně šumí v uších jako tenkrát před léty padesáti,když jsem tam bloumalse zdravíma haxnama.DÍKY Kofr:-)
Ráďa
...slov netřeba, vše bylo řečeno...
(co nebylo řečeno, bylo prožito ;-);-))
Čárlí
"Vodáci to ale občas řeší tím, že si nechají vytáhnout stavidlo na vodní nádrži Mostiště na horním toku."

tady patří minulej čas, bohužel - od poslední pěrestrojky na hrázi se s náma Povodí odmítá bavit

jinak nějak furt nějak nemůžu pochopit to zdrobňování - přímo v článku se ohrazuješ, že to je kus řeky a za "potok" bys házel cihlu do oken, a přitom sám namísto abys ji oslovil důstojně jménem, které si zaslouží (skutečně oslava všeho krásného, co nám zdejší příroda dokáže dát), raději z ní děláš malou titěrnou nicku?

jarní proudy na Pěti prstech na tebe ty plantážníku, vyvalchování přes kameny by tě naučilo respektu, himbajs!
AULIZEL
tady mas lahev slivovice,
pred nama sou Rapotice,
po te ti hned zrudnou lice,
jo na Oslavce je Raj....
charlie
Díky za článek. Zabloudil jsem na něj náhodou. A před rovnými třiceti lety jsem náhodou zabloudil k Mňoukům na Silvestra - je to možný? A dobrej Silvestr to byl!
Aki
Pěkný článek(už se těším na pokračování) a krásné fotky. Pokaždé se člověk něco nového dozví. Já jsem například žila v přesvědčení, že Oslavka je oficiální název, že Oslava je jiná řeka.
Michal Kupsa - Kapsa
Díky a nic si z toho nedělej, to s tím Oslava / Oslavka, jsem si kdysi taky docela dlouho myslel a myslím, že v tomto rozhodně nejsme sami. :-D
Palec
Ahoj, moc pěkný článek. Ještě mám doplněk. Nejkrásnější úsek je Divoká Oslava, od Náměště ke Kančí Louce. Oslavka je nádherná, přesto, že se místy musí brodit, nebo se přidržovat řetězů. Doufám, že nám ještě chvíli síly budou stačit, abychom se mohli vracet na svá oblíbená místa. Ať se ti daří dál psát a fotit!:-)
Michal Kupsa - Kapsa
Jasan, však to tam i píšu, že tohle je nejlepší úsek. Nicméně časem sesmolím i něco o horním toku, kterej je taky zajímavej.
Ahoj a ať se ti daří ! :-)
Babča
Moc hezky napsané a hezké fotky! Na Oslavku chodím už od svých čtyř let, (to ještě s maminkou). Už je to 68 roků zpátky a nedám na Oslavku dopustit. Nejkrásnější místa která znám a že už jsem toho za svůj život viděla! Oslavka je krásná od jara do zimy a pořád se tam ráda vracím. Škoda že už mi nohy neslouží jak za mlada, ale pořád se na ta nejhezčí místa (třeba na Malou skálu, Vlčáky, Kančárnu ap.) vždycky nějak doškrábu :-)Přeji hodně úspěchů v psaní a nohy ať dlouho slouží :-)
Michal Kupsa - Kapsa
Moc děkuju a taky držím palec, ať nohy dlouho slouží. :-)
Grizzly
Kapso krásný článek .Zda budeš pokračovat na dalším článku ,přeji mnoho informací a už se těším Grizzly T.O.Carabus
Michal Kupsa - Kapsa
Díky, určitě časem zase něco sesmolím. :-)
bracha
kapso, se ti to zase podarilo a ty fotky...
nadhera.
;-)bracha
Michal Kupsa - Kapsa
Díky Brácho, doufám, že se zase brzy potkáme v Sedlecu. :-)