ZVLÁŠTNÍ ZNAMENÍ TOUHA - televizní dokument

Postupně zde najdeš videozáznamy všech třinácti dílů dokumentárního cyklu České televize ZVLÁŠTNÍ ZNAMENÍ TOUHA. Každý čtvrtek ráno, tedy hned po středeční večerní premiéře v ČT, sem bude přidán aktuální díl - pro všechny, kteří ho nemohli shlédnout, nebo se na něj chtějí v klidu podívat ještě jednou. A tímto děkuju za spolupráci kamarádovi Jiřímu Karáskovi - Karasovi.

Ve čtvrtek 26. listopadu byl přidán poslední 13. díl nazvaný Jako v rezervaci (najdeš ho dole)

1. díl
Tam nahoře v Proudech je nebezpečno

(vysílán ve středu 2. září 2015)

2. díl
Osady staré zas

(vysílán ve středu 9. září 2015)

3. díl
Proti proudu potoků

(vysílán ve středu 16. září 2015)

4. díl
Po řece Vltavě pluje indián

(vysílán ve středu 23. září 2015)

5. díl
Posázaví není Arizona

(vysílán ve středu 30. září 2015)

6. díl
Světový rekord v Údolí oddechu

(vysílán ve středu 7. října 2015)

7. díl
Tam, kde je pořád rvačka

(vysílán ve středu 14. října 2015)

8. díl
Anglická sobota

(vysílán ve středu 21. října 2015)

9. díl
Zatracenej 7. listopad

(vysílán ve středu 28. října 2015)

10. díl
Když mi pod nohama duní země

(vysílán ve středu 4. listopadu 2015)

11. díl
Kanada

(vysílán ve středu 11. listopadu 2015)

12. díl
Běžte s tou operou na Portu

(vysílán ve středu 18. listopadu)

13. díl
Jako v rezervaci

(vysílán ve středu 25. listopadu)

Námět a scénář: Fedor Skotal
Režie: Václav Křístek
Kamera: Karel Slach
Dramaturg: Jana Hádková
Vedoucí dramaturg: Antonín Trš
Asistenti produkce: Barbora Svobodová, Marcela Týcová
Asistent režie: Gabriela Schüllerová
Střih: Jan Svoboda
Vedoucí produkce: Jana Vokrouhlíková
Manažer realizace: Petr Morávek
Manažer vývoje: Daniel Růžička

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
31391214
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Jago
pro Igora: Takoví jsme byli my, dobří rodáci aneb Z letopisů Máselné Lhoty 1979 - Záštita \\\"míru\\\" je třeba zde:

https://uloz.to/file/NYqE4V8MwKMZ/ct3-takovi-jsme-byli-my-dobri-rodaci-aneb-z-letopisu-maselne-lhoty-1979-zastita-miru-mkv#!ZJV2MQR2AmHkZGtkZGH4ZGuxZ2H4L1cAF3qjrxE+JxqWAmZ4At ==
Igor
Ahoj, na ČT2 25. 2. 2022 běžel dokument "Takoví jsme byli my, dobří rodáci aneb Z letopisů Máselné Lhoty 1979 - Záštita "míru"
(Jak souviselo potírání trampského hnutí se sovětskými raketami? Dokumentární seriál o lidech, časech a mravech v poválečném půlstoletí (1996). Režie P. Štingl) https://www.ceskatelevize.cz/porady/902658-takovi-jsme-byli-my-dobri-rodaci-aneb-z-letopisu-maselne-lhoty/296322222610003/
V dokumentu se popisuje řádění VB (SNB) a Lidových milic v Brdech a vystupuje v něm jedna paní hajná jako svědek popisovaných událostí a také Marko Čermák. Bohužel v archivu ČT už není dokument dostupný. Nemáte ho někdo v archivu nebo není v archivu tohoto blogu ? Díky Igor
Boko
Shlédl jsem nyní dokumentární sondu z pořadu Folklorika o Brněnském trampingu (který nevím proč zde na Trampském magazínu zatím nefiguruje) a při srovnání tohoto pořadu s dokumentem Zv.Zn.To. mi jasně vychází, že tvůrci v 13. dílech promrhali očekávaný potenciál a cíl vyšuměl do prázdna.
Jelikož materiálu bylo podle účinkujících natočeno kilometry a hovořilo spousta zajímavých lidí, očividně nebylo asi dopředu jasné, co má být vypovídající hodnota seriálu a ve střižně se asi honil čas, popřípadě stříhač stříhal bez scenáristy, který byl nejspíš unaven z dlouhého chození po prázdných záběrech na sebe sama. Polovičatá práce, prostě ZVrZNuTO.
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1102732990-folklorika/315292320040006-brnensky-tramping
Tony Avalon
Tak o tom Boko napiš článek, pošli nám ho a hned to na Trampském magazínu bude figurovat - to je jednoduché:).
Krtek z El Pasa - Brdy
Jago co bude s tou fotkou?
IRENE
Tak ještě jednou AHOJ kamaráde Jordáne.
Ono je to sakramentsky zapeklité vyjádřit složitou myšlenku jednou neobratnou větou. Kdybych to mohla hned ze začátku pořádně rozvinout tak by tě to určitě nerozčílilo. Ale nyní si rozumíme. Ohledně toho celého programu říkám jako ty HOWGH. Bez ohledu na to co kdo říká a myslí si o tom celém je to již uděláno a nikdo na tom nic nezmění. A že by to snad mohlo otřást základy trampingu – ta myšlenka mně ani ve snu nenapadne. Každý má svou pravdu -i ten kdo ji nemá.
I já chci tobě, všem tvým nejbližším a kamarádům a kamarádkám z osady ROWERS popřát pěkné vánoce a suchou a slunnou stezku v roce 2016.
jordán
Pro Irene,
omlouvám se za poněkud hrubší výraz,ale to jednoznačné určení ČTU mě nakrklo.Ještě jeden argument na její obhajobu.Je jasné ,že vznikla se souhlasem KSČ jako všechno v té době.Ale tady bych mluvil spíš o jakési nucené toleranci,kterou si vynutila doba 68-69,protože jakmile toto dočasné uvolnění pominulo,byla okamžitě na začátku 70.let zlikvidována a s ní i mnozí její představitelé.Dál už k tomuto tématu howg.
Tvoje myšlenky o jednostranosti seriálu jsem zapsal.Tam bych řekl jen jedno ,dělali to pražáci,tak je jasné ,že to bude z většiny o nich.Mohl bych napsat tisíc výtek k tomuto díu,ale to bych pak musel odpovídat spoustě lidí na to,jak je snadné kritizovat atd....
A to se mě nechce.
Takže všechno dobrý a ať nám ta pluralita názorů společně se zdravím,štěstím a suchou stezkou vydrží i v novém roce to ti přeje Jordán Howg domluvil jsem
IRENE
Kamaráde Jordáne
Vidím, že jsi vkaždém případě nezapomněl jednu z hlavních tézí ČTU : „jednou z hlavních zásad vnitřního života ČTU je umět naslouchat druhému, respektovat jeho názory a zájmy, vzájemná tolerance............“ A to přece platí pro většinu lidí. Já tvoje názory plně respektuji i to, že máme různé zkušennosti. Ale zmínka o ČTU jenom pravdivě něco řekla o tehdejším přístupu SBO k této otázce. Brněnští kamarádi nikdy nechtěli být registrovaní, mít členské průkazy, platit příspěvky zkrátka a dobře být organizovaní.
Vúbec si nemyslím, že všechno vím lépe než někdo druhý. Na to mně nedává ani právo můj pokročilý věk. Jenom mně mrzí tvoje vyjádření o tom, že to snad nemám v hlavě v pořádku.
A také to, že jsi nezapsal moje myšlenky ohledně macešského přístupu tohoto programu k moravskému, brněnskému a slovenskému trampingu. Trampská osada Rowers byla od svého založení roku 1943 a napořád je jedním z hlavních pilířů brněnského trampingu. Vždy jsem si vážila Jordána seniora, Čerta a dalších roweráků, kteří měli bezmeznou lojalitu k SBO. Proto si myslím, že právě vy a dnes ty byste toho mohli říci o tom celém nejméně tolik kolik toho řekli kamarádi z Čech, Nakonec ani kamarád Jura Cancák , který toho snad o brněnském trampingu ví nejvíce z nás všech se nedostal pořádně ke slovu. Tvůrci programu vystříhali z intervju s ním nejméně 60% . O moc lepší to nebylo ani když mluvil kamarád Číča.
Ohledně Wabiho Ryvoly chci jenom říci, že moje první setkání s ním bylo v roce 1958 a i pozdeji jsem se s ním několikrát setkala. Jistě Wabi udělal spoustu velice dobrých trampských písní a byl jedním ze zakladatetelů moderniho trampského písničkářství ale silně pochybuji, že by se mu líbilo aby se z něho dělala nějaká modla trampingu. Takový on vůbec nebyl. Wabi prostě jednoduše byl tramp. No a Brno také mělo v novější době výborné trampské písničkáře jako Joe Jégra, Rolfa, Jury Cancáka, Blahoše Burgera a další, ale to ty dobře víš. Škoda, že si na ně nikdo nevzpomenul. A potom všichni ti neznámí trampové kterým je jedno jestli chodí ven s usárnou a nebo se smotanou dekou a nebo jestli brnkaji na nějaký ten strunný nástroj a nebo ne. Nejsou to právě oni kteří jsou pravým jádrem trampingu? Já tobě a osadě Rowers ze srdce přeji ještě nejméně 70 roků trvání pohody v přírodě.

jordán
Děkuji za připomenutí toho,že každý má právo na svůj názor a slibuji ,že si už nikdy nedovolím odpovídat dospělému.
Kajk
Ahoj,pokusím se uvést pár faktů,které se vztahují k předešlé "vzrušené" diskuzi.Režim si uvědomoval už krátce po vyhlášení republiky za sociálistickou,že ne všichni mladí v průvodech radostně mávají třepetalkami.V roce 1961 byla první porada na ÚV KSČ "co s tím".V průběhu částečně "osvícených" šedesátých let bylo těchto jednání několik.Není třeba považovat všechny představitele KSČ za "tupce" ,ale ani podceňovat STB.To na úvod.Argumentovat některými známými tvářemi je matoucí.Pro upřesnění je třeba uvést,že Wabi,Bandita,Harry ,Trpaslík Jára,Cani a mnoho dalších absolvovalo před rokem 1968 tzv.Tábornické školy ,které měly "hlavu i patu".Na základě těchto škol vznikla ČTU.Jiná kapitola je ČTU po obnovení v roce 1990.Té opravdu byl členem a krátce i zaměstnancem ústředí Jiří Wabi Ryvola.Ale to už je "o něčem jiném".Howgh.;-)Kajk
IRENE
Milý Jordáne
No někdo má rád hodinky a někdo zase holínky. Jak ty tak i já a všichni ostatní mají právo na svůj názor a mohou ho vyslovit. Vždycky to tak nebylo. Je radostné číst, že nakonec i v ČTU byli činovníci, kteří dovedli v té době připravit dětem pěkný pobyt v přírodě a že i ty na to máš pěkné vzpomínky. Jsou lidé, kteří mají hezké vzpomínky i na pionýrský tábor. I v tom bývaly velké rozdíly. Záleželo vždy na tom kdo to vedl. Znal jsem i některé pravoslavné Junáky, kteří aby mohli dělat svoje poslání se na oko převlékli do modré košile svazáků a vedli pionýrský tábor.. A nebyla to chyba. Ovšem nikdo ti nemůže mít za zlé, že jsi jako dítě neviděl pozadí té náhlé změny postoje tehdejšího režimu k trampingu. Když už to nešlo po zlém tak to zkusili tehdejší mocipáni po dobrém. O tom všem je fůra historické a pravdivé dokumentace a svědectví. I to, že vznik ČTU byl požehnaný od KSČ aby vůbec mohl vzniknout. Ovšem já také vím, že dnešní ČTU je úplně něco jiného.Tak prosím tě když už dnes nejsi dítě tak neodpovídej jako takové tomu kdo u toho jako dospělý byl a všechno to na vlastní kůži zažil.
Jordán
Pro Irene,
nebudu hodnotit seriál, ani pohnutky jednotlivých autorů,toho jsem dalek,ani vztah Ňuf-SBO i když vím,že něco v tom smyslu se v Brně traduje a bohužel Záhořa se na to zeptat nemůžeme,protože 27.prosince to bude rok ,co odešel na svůj poslední vandr. Ale k té ČTU,jejíž jsem byl jako kluk členem,mimo jiné i s Robertem Křesťanem,Pavlem Meki Jelínkem a mnohými dalšími,bych jen řekl,že nic komunistického jsem v ní nezažil.Naopak prožil jsem v ní krásné chvíle pozdního dětství a podobná hodnocení může vynášet jen blb.Uráží to všechny lidi, kteří vytvořili po létech rudých šátků konečně kvalitní dětskou organizaci.Ostatně ,pokud si vzpomínám,tak jedním z činovníků ČTU byl i Wabi Ryvola a toho nařknout z komunismu hraničí s duševní chorobou. vz
Jerry
Kamarádi věřím, že se ve velké většině shodneme na tom, že je moc dobře, že tento seriál byl natočen. Přes různé výhrady má nespornou vypovídací hodnotu a patří asi k tomu nejlepšímu, co na toto téma v televizi vzniklo. Domnívám se, že je určen nám, trampům - jen nás mohl plně zaujmout a jen my ho můžeme pochopit v celé kráse i chybách. Kdyby měl zachytit historii jen několika procent všech našich významných osad a osobností dějin trampingu, musel by mít dílů nejméně třikrát tolik, s tím se musíme smířit. I mě scházela třebas jen zmínka o prastarých pulčínských osadách Hawai či Dakota, místopisná nevyváženost seriálu je pro nás, moraváky, opravdu zdrcující - viz statistická poznámka Irene. Nezatracujme však autory pro své výhrady - připusťme si to, že trampské společenství má celou řadu rozmanitých podob a vedle ortodoxních jedinců "jen s úeskami" (po teleti v padesátých létech jsem přešel na praktičtější kletr a co by trampský stařec miluji svou ostudně prostornou krosničku...) žijí tisíce kamarádů svůj trampský život tak, jak jim to čas, okolnosti či věk dovolí. Děkuji autorům za to, že mi alespoň vizuálně zhmotnili celou galerii i třebas méně významných postav trampského světa minulého i současného, že jsem mohl navštívit mnohá, všem trampům posvátná místa, kam už asi nedošlápnu. Snad všichni si přejeme, aby se našla parta dalších nadšenců, která by stvořila obdobný, ještě lepší projekt o této podivuhodné a obdivuhodné stoleté historii opravdové svobody člověka...
p.s.
Miro.brno - pod tvá slova a myšlenky se s radostí podepisuji
miro-brno
Ahoj vespolek,
také jsem si počkal, až seriál skončí. Celé to bylo o historii hnutí, které je jako široká řeka, postupně tvořená mnoha různými pramínky a většími nebo menšími přítoky. Podle mne byl celý pořad určen široké a většinou neinformované veřejnosti. Že byla Morava, Slezsko i Slovensko zmíněny jen okrajově, mě až tak moc nevadí. Autoři si zřejmě nekladli za cíl vytvořit vyčerpávající historickou epopej. O současném trampingu si každý případný zájemce může vyhledat kvanta autentických odkazů na YouTube.

Bylo docela zajímavé slyšet názory Jiřího Tichoty, Václava Cílka, Jiřího Černého, Marka Čermáka i dalších. Akorát u Marka mě trochu pobavila ta věta ve smyslu "trampa dělá usárna". Nechci ji vytrhávat z kontextu, ale to snad Marko ani nemohl myslet vážně. Okamžitě se mi vybavila Krylova Pasážová revolta, kde Karel zpívá: "...na klopě placku jak psí známku, znak příslušnosti k davu...". Představa jednolitých, usárnami vybavených trampských šiků, je poněkud komická a v rozporu se smyslem pro toleranci. Jádro pudla myslím nespočívá v tom, co za bágl nosím na zádech anebo jestli jsem oděn do kamufláže nebo do kostkované košile, džínů či pumpek. Hledal bych spíš v hlavě a v srdíčku...

Závěrem - o budoucnost bych se nebál. Ostravský Gaučo na podzim r. 1968 v Trampovi mj.napsal:"...a tramping zůstane. Zůstane, protože stále se budou rodit lidé, kteří vyznávají volnost, kteří aspoň v něčem chtějí poslouchat jen sami sebe a nikoho jiného, řídit se jen svým přesvědčením a nepodřizovat se přesvědčení jiného." Tak pod tohle bych se taky podepsal. Ahojky. miro-brno
Čoudy
Irene ,přesně jak píšeš, pan Skotal se na "stará kolena" chtěl předvést. To se mu možná podařilo.V seriálu natočil svoje kamarády,tehdy většinu z nich poplatných SSM a Portě./vyjímkou je Marko Čermák a Honza Vyčítal/.Většinu účinkujících v seriálu jsme v lese nikdy nepotkaly,to jsou ti festivalový trempíci. Seriál jinak nic nevypovídá.Tramping není jen kolem Prahy, trampové jsou i v Brně,Ostravě,Uh.Hradišti,Pardubicích,Plzni,Liberci,Č.Budějovicích ... a dalších místech .Ale o tom v seriálu je jen velmi málo nebo nic.Takže seriál je jen zviditelněním hrstky lidí na úkor trampingu.
IRENE
Celkový čas vysílání všech části programu byl yhruba 7 hodin t.zn. 420 minut. Z toho bylo v nejlepším případě 15 minut věnováno moravskému a 10 minut slovenskému trampingu. Byla to snad ta zvláštní TOUHA pomstít se za to, že SBO (Svaz brnenských osad) odmítl v šedesátých letech umíněnou propagandu F. Skotala tehdy komunistické Tábornické unie a alias Ňuf byl vyloučen z SBO. Základní kamenem trampingu je VOLNOST a SVOBODA a ne tedy organizovanost která by v rukou politických byrokratů by obradem rozdrtili vše co má co dělat s ryzím trampingem. Kdo by tomu nevěřil se může zeptat tehdejšího šerifa SBO Záhoře z T.O. Příboj. Ovšem ten by do programu F.Skotala asi nepasoval. To by F.Skotal nemohl pohračovat nalhávat těm, kterým líže paty a novým generacím trampů svoje výmysly. Jednostranná propaganda jedinců v tomto programu není jejich chyba protože tito bardové jsou hodni všemu obdivu trampského národa a opravdu UMÍ!!! Chyba je v celém zaměření programu který si drze troufá nazývat se dějiny a historie ČeskoSLOVENSKĚHO trampingu. A tak to F.Skotal opět pořádně zkopal.
Japato
Tak nějak nechápu, proč to je tady v ubohý kvalitě na youtube, když to máte v archivu ČT. http://www.ceskatelevize.cz/porady/10624521952-zvlastni-znameni-touha/dily/ ;-D
Aki
Mám z toho poněkud rozpačitý pocit-asi jako když byl pře několika lety natočen seriál Proč bychom se netopili,netrpělivě očekávaný všemi vodáky a zcela se z toho vytratila poetika i jemný humor literární předlohy.
Možná je tramping něco neuchopitelného,co se musí zažít a prožít a v televizi to nakonec vyzní ploše. Vím,že měli autoři málo prostoru,celý tramping se rozhodně nedá vtěsnat do 13 dílů,ale na druhou stranu je tam i dost hluchých míst.
Tvůrcům rozhodně nelze upřít snahu,ale nefiguroval on Ňuf před několika lety v tom divném televizním pořadu,který měl být o trampingu a místo toho tam přítomní pánové tramping zaživa pohřbívali? Myslím,že se jednalo o pořad Historie cs.
Překvapují mě i některé komentáře,hlavně představa,že to bylo natočeno,,pro peníze". Pokud by na tom chtěl někdo vydělat,natočil by něco úplně jiného.
Asi nezbývá,když chtějí trampové dobrý film nebo pořad o trampingu,aby si ho natočili sami.
Krtek z El Pasa - Brdy
Jago,ozvi se kvůli těm fotkám.......
Viky
Ahoj,s klidem bych řekl že polovička těch dílůje pravdivá a dobře natočená!Smutné ale je že tam vídám lidičky,které znám z různejch trailů,čundrů a potlachů,kteří by o trempingu mohli říci daleko více,viz Tony,Marko Čermák alias Červenáček,Jarda Čvančara alias Jáček, Jan Kulis alias Kulda ale pravděpodoně neměli z televize zájem se jich na něco ptát,mrzí mně to.Jinak děkuji tvůrcům a všem ostatním pokoj v duši,slunko nad hlavou a hezký cesty na dalších trailech!! Ahoj Viky alias Yetti.
Kajk
Ahoj,za dobré považuji to,že seriál vznikl.Dojmy z něj mám rozporůplné.Pokud byl určen i pro "netrampskou" veřejnost,tak nevím zda splnil nějaký účel.Zkrátka - neznalec vydržel chvilku koukat a pak to vzdal,neboť v tom měl v podstatě "guláš".Toto mám odposlechnuto od řady spolupracovníků.Některé střípky z historie trampingu bylo zajímavé si poslechnout ,i když někdy v netradiční interpretaci.Netroufnu si vyjádřit se k tematickému zaměření jednotlivých dílů ,autoři byli jistě vedeni upřímnou snahou.Nemohli také postihnout všechny oblasti,kde se trampové vyskytovali či vyskytují.Takže se "letem světem" věnovali jen některým.Uvádět záběry z potlachu kdysi trampských a dnes rekreačních osad,které nesou rozličná tradiční jména ,mně přijde tak trochu komické.Dnes Vás tam nenechají ani napumpovat vodu do čutory. Jsem sice postarší,ale postrádal jsem nějakou větší zmínku o současném trampingu i když se to v posledním díle snažila Hanka pár slovy zachránit.Je to možná tím,že tvůrci, se současným trampingem ,mají jen malý kontakt.Nebo o něm budou hovořit v nějakém dalším pokračování.Děkuji tvůrcům a přeju sluníčko nad hlavami i v duších.Ahoj Kajk.
Mamut Praha
Ahoj Kamarádi,nevím jak vi,ale já osobmě jsem byl tímto seriálem dost zklamaný,čekal jsem od něj víc,ale bohužel nic moc.I když na druhou stranu velice oceňuji snahu jeho tvůrců a děkuji jim za to,že trampink takto přiblížily veřejnost - protože pro většinu z nás trampů(tedy alespoň si to já osobně myslím )to bylo příliš povrchní.Scházelo mi tam větší obsazení old trampů a jejich vzpomínky a zdál se mi kolikrát až skoro nudný.Víte čekal jsem tam třeba i zmínku o Mirku Štvánovi alias Bíleho Pedraka a nebo Maťáka či větší prostor trampům kreslířům jako byl třeba Jaroslav Kůt alias Jerry atd.No nic,nechci pouze krytizovat,na to nemám právo,pouze jsem čekal na to jak byl před tím prezentován, daleko víc informací a podmětů pro nás trampy a né z toho udělat jakousi mapovací "cestománii" ( tvůrci prominou )... No to je asi tak vše co jsem o něm chtěl říct a na závěr ještě jednou poděkovat,že alespoň něco televize o nás točí - tak zatím Ahoooooj a snad někdy,někde Mamut Praha:-):-):-):-)
Jago
Uprostřed běhu, dokument o Mikim Ryvolovi, T.O. Zlatý klíč a trampingu: https://www.youtube.com/watch?v=vBpJ0kggEJs

Miki Ryvola hrál 3.6. 2013 Hobousárny v Brně (prošpikováno fórky): https://www.youtube.com/watch?v=P6jTVLtMQPM
Viky
Ahoj kamarádi,chtěl bych podotknout že všichni ti tak zvaní trempští historikové ani jeden nezmínil T.O.Fire Rock,kterou založili kamarádi Jiří Georg Falada,Josef Dobeš -Johny Honolulu, Václav Vágner,Tony Lev,Jirka Dvořák a Petr Klouda a to již v roce 1948 vysoko na příkré stráni nad Velkou řekou a zároveň byli prřvními průkopníky americké country misic u nás!!
Dále bych rád upozornil na rok 1977 jak bylo zmíněno v 11díle o boření trempských campů a boudiček na Brdech.Bylo to z moci úřední a to konkrétně ONV Příbram.Sroubky byli buď vypáleny a neb vyhozeny do povětří a s úklidem se nikdo nezabívalprotože mocipáni byli přesvědčeny že se tam sdružovali kriminální živli - jednu takovou raziji jsem zažil na T.O.Coniston!!Ačkoli trempové byli ruku v ruce za jedno s hajnými a uměli se vlese chovata také přiložili ruku k dílu,kde bylo potřeba páni ideologové měli své argumenty.
Stačí připomenout lesníky, kteří si s trempy chýškaři velice rozuměli:příklad hajný Procházka z Knížecích studánek a neb nadlesní Sam Sedláček z Chlumce.
Horší to bylo začátkem 80let.Začalo se nemilosrdně kácet na samém hřebeni a to v úseku od Vysoké jedle až Božím Vrážkám!
objevil se první a zanedelouho i druhý vnější plot nového vojenského prostoru.Za vysokou hradbou drátů zmizela nádherná místa daleko od civilizace,tábořiště vzářezech potoků a v romantickýchterénech zarostlých a opuštěných lomů!tam za ostnatými dráty zůstal kus našeho mládí!!
jen namátkou vyjmenuji pár campů a sroubků které doživotně zmizeliz povrchu Brdského, ale né znašich myslí,kteří jsme je znali:pod rybníčkem Bílá skála camp DOWN, níže pak chýše SLEPIČÁRNA a BONANZA na Poledních potocích.Dál v pravo vysoko nad Drahlovicemi rozlehlý romantický lom Empty Camp cca 500m dál lůmek Bílý Sup. Byl by to dlouhý výčet tábořišť, která se zapsala do kroniky brdských traperů a během let zanikla.mohl bych psát dále ale blo by to na dlouho!! Jásám jsem o takový malý sroubek přišel na Bílejch skalách a když se prostor znovu otevřel nebyla již chuť něco stavět,jen jsem vyčistil plac upravil ohniště osázel pár stromků udělal zástěnu proti větru a postavil půl metrovou kamennou zídku ajezdil tam s dětma campovat.Po čase jsme přijeli a v prostřed plácku vykopaná díra,ohniště plné střepů tak jsem místo opustil ajiž nikdy tam nezabivakoval,nemám rád když někdo jezdí do lesa ničit a spít se že nevědí co dělají.. Díky to je vše co jsem Vám chtěl sdělit o Brdech!!! Měli jste si pozvat opravdové trempy co jezdí stále a neb co něco otrempském hnutí na Brdech vědí!!!!
:-|:-|;-D
Pedierko
Pre Zdeňka: Ja som zo Slovenska mne je 37 a medzi trampov chodim uz od druhej polovice 80. rokov kedy som chodil na základnú. Zdenek napisal pekny komentar, ale aj dnes sa kona plno peknych vandrov a potlachov a mnohí skutocni spravni trampi starsej generacie ziju a ked mozu trampuju nadalej.
A este k tomu Mikimu Ryvolovi aj ja velmi oblubujem jeho pesnicky, moji kamaráti k nemu chodievajú na jeho trampskú osadu a ja som sa s ním raz aj rozprával, ale pre mňa je to kamarát Miky a nie pán Ryvola.Miky Ryvola je tiež jeden z nás kamarátov a kamaráti trampi si nepovykali preto by trampi ke´d spomínajú Mikyho nemali hovoriť pán Ryvola.
Zdenek
Dlouho jsem váhal, jestli se zúčastnit této diskuze, ale ať si říká a píše kdo chce, co chce, mě se to líbí. Je jasné, že každý si prošel určitou etapu a má plno zkušeností ať už těch dobrých či špatných..Historie se už změnit nedá, historie se dá vytvářet. Mě je 26, jezdím od mala na potlachy, jezdím na vandry s usárnou, letos jsme si založili v pár kamarádech osadu, kde to je především o tom, aby člověk měl blíž k člověku, dal si slovo chlapa a bylo tam to pouto kamarádství. Dnes už to jistě není to co dřív, rád bych zažil i alespoň pro tu atmosféru vandr s dnes už starými bardy, kdy se jelo na vandr párou v hytláku, stálo na nádraží každý pátek 30 a víc lidí, všude se hrálo. Vím, že dneska už to tak není a každý na nás občas kouká buď jako že si asi hrajeme asi nějaký vojáky a nebo jsme nějaký pomatenci, ale to mi je osobně fuk. Já jsem rád, když nás jede na prstech jedné ruky, ale i tak si rádi zahrajeme písničky - hobousárny a jiné nostalgické písničky a i proto jsem rád, že tyto materiály vznikly a můžu si poslechnout například pana M. Ryvolu. Pro mě i ta představa jaké to bylo, je jako kdybych četl nějakou poezii.
Irene
Tak si říkám, zdali podnázev historie ČESKOSLOVENSKÉHO trampingu není hrubá nadsázka když tedy tento program jedná hlavně o historii ČESKÉHO trampingu. Nebylo snad na Moravě a Slovensku mnoho jak starých tak i nynějších trampů kteří přinesli ČESKOSLOVENSKÉMU trampingu mnoho víc ž ti t.zv. pódioví trampové kteří se s oblibou ukazovali na Portě a v Tábornické unii? Trampů, kteří vykonávali tramping v přírodě a u táboráků a netoužili po obdivu obecenstva, které křicí umí. I když vyprávěni českých trampů je mnohdy velice zajímavé tak je to škoda, že ti ostatní jsou tak mizivě vidět v tomto pořadu.
Kajk
Ahoj, nebudu tak kategorický, jako kamarád Stor.Myslím,že nejde z historie trampství vyškrtnout "ty druhé".Ta historie je pestrobarevná.Mnoho "echtovních" trampů se v těchto záležitostem upřimně a s nadšením pohybovalo.Nejde posuzovat tehdejší dobu dnešníma očima.Ani s odstupem skoro padesáti let si netroufnu posoudit,zda ti všichni Vaškové,Vlastíci,Honzové to dělali z přesvědčení o správnosti, upřímně a nebo jestli plnili zadané stranické úkoly na "úseku práce s neorganizovanou mládeží".K.:-)
Sťor
Napřed s velkým očekávání, teď s velkými rozpaky sleduji Ňufův výtvor. Zvláště dnešní díl vyvolal mnoho otázek. Je to ještě o tramech, nebo o těch "druhých", kteří se pod hlavičkami ČSM, SSM, Mladého světa, Svazarmu a pak i Pionýra snažili řídit trampské hnutí a fomovat ho do tvaru, který soudruhům vyhovoval. Fuj je to hnus a je mi jasné, že to nejen nemá žádnou vypovídající hodnotu, ale je to celé stvořeno jen pro peníze.
Tarzan
Už by mně ten vzpomínkoví seriál moc nebavil, kdyby tam nebyli občas takoví lidi jak je Marko Čermák který dokazuje že to aj ve višším véku pořád jde vyrazit jen s usárnú.........
To co píše Aki, že usárna trampa nedělá si nemyslim, to platilo možná před 35 lety, kdy usárnu nosil kdejaký mastňák.......ale dneska, když potkám človéka s usárnú, tak ho určité zastavím a vím že si máme o čem vyprávét......
do usarny totiž nenacpete žádné zbytečnosti na rozdíl od tych kontejnerú , které na zádoch nosí nekteří takéomaskáčovaní kamarádi.....kolikrat si řikám že mét takovú výbavu , tak sa také postavím do té dlúhé fronty v himalái na ten velký kopec na který dneska leze kdejaký snob....!
Aki
Zatím poslední(8.) díl byl asi nejucelenější,pomalu se začínáme blížit k současnému trampingu,což mě těší.Metuzaléme,já ani většina kamarádů,které znám seriál neodsuzujeme,jen k němu máme určité výhrady. Holt asi nejsme pamětníci(jezdím teprve 35 let).
Džime-většina těch historiků,etnologů a spisovatelů,kteří tam vystupují jsou zároveň i trampové.
Marko Čermáka si velmi vážím,ale v jednom nemá pravdu-usárna trampa opravdu nedělá.
Krtek z El Pasa-Brdy
Jago,nemůžu vybrat poštu,pošli mi to na tulak.brdy@seznam.cz
Krtek z El Pasa-Brdy
Jago,kam ti mám fotky poslat?A co se někdy podívat?
Jago
pro Krtka: Byl by snímeček této nejstarší chajdy, pramáti všech československých chat? Je to nejen zajímavé, ale i důležité. Známe praotce Čechů,nejstarší keramickou sošku na světě - Věstonickou venuši, stavitele nejstarší evropské elektrické kytary - Futurama Grazioso, který se jmenoval Josef Růžička. Na kytaru z jeho dílny jako mladý hrál i George Harrison z Beatles. Teď by ty české unikáty chtělo doplnit o tu chajdu v El Pasu.
Krtek z El Pasa-Brdy
V seznamu osad (kftp.cz) je chyba,hrubá chyba.Osada EL PASO na Brdech (Jezírko) je z roku 1925 a ne ,jak se uvádí, z roku 1927.Proto i Marko Čermák v druhém díle uváděného seriálu musel uznat,že nemá nejstarší boudu na Brdech.Tu mám já.A ta vlajka je taky nejasná.Nyní používáme jinou,zobrazená je nejasného původu a ani původní osadníci mi nepotvrdili,že by nějakou vlajku měli.Já koupil boudu od původní majitelky která boudu stavěla v roce 1924-5.
Jago
Děkuji D´Adymu. Ano, jedná se o domovenku předválečného Stříbrného údolí. a jak jsem si všiml, nejspíš hledač už našel a právě jeho nález doplnili do toho archivu ktfp. Kéž by mnohé "zaniklé" trampské osady mohly být dnes alespoň v menším měřítku obnoveny. Třeba u nás na Valašskokloboucku by se aspoň jedna našla.
D´Ady
pre Jago - ten dotaz na osadu (snad Stribrne udoli) je uz starsieho data a mam obavu, ze je to klasicky zacyklena informacia, ktoru by mozna mohol rozlusknut Fred z Holic, vid http://archivy.kftp.cz/ato/index.php - hladaj TO Stribrne udoli)
(sorry za off topic, ale kedze Jago neuviedol svoju mailovu adresu, nemohol som mu napisat osobne)
Pinďa
Metuzaléme, nevím kolik toho o trampingu ví kameraman nebo dramaturg, ale vím, co o trampingu ví scénárista a myslím si, že je toho dost.
Jago
Tak natočit jiný dokument o trampingu. Druhá šance by mohla vypadat tak, že se v některém velkém kině sejdou zástupci všech, ale opravdu všech československých trampských osad (za každou osadu 2 lidé) a tajným hlasováním se vybere režisér. Scenář se může sepsat během týdenního pobytu pod širákem u tohoto velkého kina. Tramping jsou veskrze svobodná několikavrstevná společenství více či méně tradicionalistů, samotářů, osadníků, chatařů, ochránců přírody... Jak najít společnou notu, když každý je rostlý z jiného dřeva? Pane Metuzaléme, raďte, přece jste nejstarší na tomto světě. Nejsem kamarád tvůrců, ani učinkující a ani starý pamětník. A jste si, Metuzaléme, jistý, že |VŠICHNI staří pamětníci seriál odsuzují? Ptal jste se jich i na česko-slovenském pomezí nebo i na Slovensku?
Metuzalém
Natočeno lidmi, kteří o trampingu téměř nic neví. Kamarádi autorů a účinkující seriál chválí, všichni staří pamětníci seriál odsuzují.
Jago
Pro vás něco málo z historie tramských osad na Valašskokloboucku: https://sites.google.com/site/nastrampvto/STO/historieklobuckehotrampingu

A bakalářská práce Lenky Vlkové z Masarykovy univerzity o trampingu na Valašskokloboucku a Vsetínsku: http://is.muni.cz/th/361429/ff_b/bakalarska_prace._pdf.pdf
Jago
Které osadě patří tato domovenka. Pomůžete? http://vandrtorna.cz/pomuze-vandrtorna/#more-2776
Jago
Nejsem tramp, ale organizoval jsem několik ministrantských táborů. Jako publicista musím říct, že se tvůrcům dokumentu podařila obrovsky záslužná práce. Je potřeba dát prostor pamětníkům, protože bez minulosti není budoucnosti. Pro veterány je to taky poslední příležitost, jako pro pana Pospíšila- Kiviho nebo Kiwiho, předat dýmku míru potomkům a pokračovatelům. Na pana Pospíšila-Kiviho vzpomínají v 6. díle Světový rekord v Údolí oddechu.
V seriálu se spojuje vztah ke kamarádům, přírodě, tvorbě a lidské paměti. Neskonale krásný protipól krvákům a násilí v současných médiích. A to, že si někdo zapaluje cigáro, pije lihuprosté alkoholické Whiskoly? Je to podobné jako když na štědrovečerní půlnoční přijdou jednou za rok tzv. ročáci. Hledí, nezpívají, nemodlí se, ale veskrze jádru společenství nijak neublíží. U nás na Valašsku se říká, že slivovica není alkohol, ale medicína. A kolování půllitrové láhve whisky není určitě alkoholismus. Když je zima, naopak skvěle bodne. Tož tak. Zdař Bůh.
Aki
Docela ráda bych slyšela názor někoho,kdo o trampingu nic neví(pokud někdo takový pořad sleduje).
Netopejr
Teda - abych to uvedl na pravou míru. Ten seriál rozhodně nepovažuju za špatnej nebo zbytečnej. A ti historici, etnologové a Cílkové mají k tomu hodně co říct zajímavýho, tam právě lituju, že jim obvykle není dopřáno dokončit myšlenku.
Akorát v tom holt nesmíme hledat něco, co si pod "trampingem" představuje většina(?) z nás. Jde čistě o ten osadně-potlachový folklór - kupodivu jen s nepatrnou dávkou té ufňukané nostalgie, která se s tím obvykle pojí. Což budiž autorům řečeno ke cti.
Džim
Kamaráde Netopejre,přesně jak páíšeš,musím s Tebou souhlasit. A to ještě něktěří účinkující se snaží zpívat,aniž vůbec znají text. Mezi tím ty chytré výjevy různých historiků,etnologů a jiných odborníků,kteří zjistily,že se na tom dá dobře uživit. Podle mě je to ubohost Ňufa a spol.
Netopejr
Sleduju to s chutí - jako dokument o historii (třeba jako o Přemyslovcích). Zcela podle očekávání se jedná (řečeno s kronikářem Kosmou) o \"bájná vyprávění starců\". Byl jsem zvědav, zda to bude mít něco společného s trampingem, jak ho známe a žijeme (v posledních 50 letech). Nemá, absolutně nic nemá (ani ty písničky; kdo dnes zpívá Maminko mámo nebo Martu?). Ale to je moc dobře. Protože živý tramping není nic, co by se mělo zveřejňovat a troubit do světa. (Srv. předcházející Jakeův příspěvek.) Současný tramping se tam přece jen maličko objeví, ale - bohužel - jen v podobě plastových kelímků s pivem a flašek s kořalkou na \"jednodenních vandrech\".
Takže jako dokument o původu těch chatových městeček (dávno už ne osad) je to celkem dobrý. Člověk by se i ledacos dozvěděl... kdyby - a tady se hodí druhá literární analogie - to nebylo dělaný podle Cimrmanova inspektora Trachty: \"Těkejte, Hlaváčku, těkejte! Rozumím, tykat a těkat.\" Režisér zřejmě odhaduje diváka tak, že jakýkoliv souvislý projev delší než tři věty by intelektuálně neunesl. Takže to je ťuk sem ťuk tam, samý přeskakování, samý nedořečený věty natož myšlenky. Až poslední (4.) díl je v tomto směru výrazně lepší.
Jo, to se to kritizuje... Ale jo, těším se na další díl bájných vyprávění...
Jiřina Moringlová
Díky za možnost podívat se znovu v klidu na každý díl, jsem ročník 1948, už sama nikam nejezdím, ale ráda si zavzpomínám. Jsem z Prahy, ale dětství a mládí mám spojené s Kačákem, Dědkův mlýn, kde měli naši chatu od roku 1937, ale na Nouzov a do Malých Kyšic jezdila moje maminka s rodiči už od roku 1923, a okolo jsou další osady přilehlé osady Rujana, Údolí mlhy, Batalion, Dědkův vrch, Údolí oddechu atd.... Manžel Ivan jezdil od 14let trampovat spíše na Brdy, ke Zbirohu atd...Když se vrátil z vojny v roce 1968, to už jsme spolu chodili, rozloučil se se svou partou trampů, která skoro celá emigrovala do Austrálie, kde si stále udrželi svoje zvyky z mládí. Kdo jste znal např. Rákosku, legendární trampku v Čechách i v Austrálii, vzpomeňte na ni, už se i s mým manželem a ostatními určitě zase sešli a toulají se po nebesích ...Díky INA
Jake
Když jsem se před nějakou dobou dozvěděl o natáčení této serie a o sestavě účinkujících (tuším že v Puchejři), tak jsem jen mávnul rukou. Po odsledování prvních dílů musím svůj názor poopravit. Je dobře, že vznikl dokument, který díky své celkové délce, mapuje historii trampingu z mnohem více úhlů pohledu a detailněji, než dosud existující televizní díla.
Pokud jde o to, aby existoval dokument, který by "nezasvěceným" vysvětlil, co lidem tramping vlastně dává a co dnes některé mladé lidi motivuje k tomu, že jezdit začnou a jiné, už ne tak mladé k tomu, že přesto, že už mají v životě spoustu jiných důležitých věcí na práci, jezdit nepřestanou, tak snad jednou takový pořad vznikne. Úkolem této série to ale nejspíš není. A je otázka, jestli je něco takového vůbec v zájmu hnutí. Protože co si budem povídat, tramping je už od svého vzniku na hraně zákona (zejména kvůli naší neodbytné potřebě sedět v lese, nebo pod skalou u ohýnku a plašit zvěř kytarou :-) ). A bůh ví, co by se stalo s dnešní tolerancí úřadů (byť o její míře můžeme vést debaty), kdyby se třeba na Roverkách začaly najednou hromadně objevovat hrody nově "naverbovaných" trampů :-D
Záslužným by byl jistě vznik nějakého dokumentu, který by rozproudil veřejnou debatu, veducí k nějaké diskusi s veřejnou mocí, na jejímž konci by byl celospolečensky přijatelný kompromis, definující podmínky, za kterých lze bez trestního postihu na určitých (zejména historicky daných) místech rozdělávat oheň v lesních porostech a udržovat minimálně existující trampská tábořiště a sruby. Jak říkám, to by bylo velmi záslužné. Ale reálně je to bohužel hodně velká scifi :-(
Daniel Zelman
Stano Koucka-Nodlova,dekuji vrele za zaslani tak nadherneho charakteru.Pisnicky nadherne a zabery temer jako u nas...:-).Je to moc hezky zpracovane.
Je opravdu hezke od kamaradu,ze se do takoveho projektu pustili.Nas zakladatel,potlachovy Vimpi se musi z mracku usmivat.

Stani
Mám radost...radost z toho, že Fedor Skotal přišel s uceleným námětem, že se ČT námět zalíbil a dala mu své požehnání, že se dal dohromady štáb výborných lidí - profesionálů v oboru a začal točit - dotočil, sestříhal a že to dílo můžeme vidět. Ano není tam úplně vše - tento dokument dostal od ČT jen omezený čas, ale moc díky i za ten. Psala jsem si nedávno s Fedorem Skotalem a postaral se mi o další radost neb mi mimo jiné napsal: \"Všechny nepoužité materiály, a jsou toho desátky hodin, leží v archívu ČT a čekají. Udělal jsem zatím jedno - požádal skrze produkci, aby nebyly smazány pro případ, že bychom se k nim vraceli. Kdybychom dostali tu šanci.\" ... Tak doufejme, že šanci dostanou a že se dočkáme i dalších dílů a kdyby přece jen se na něco nedostalo ..těšme se i z toho mála co je ... velké věci vznikají z maličkostí ... Nikdy není možné se zavděčit všem ale věřte, že za každým dílem stojí hromada velké a poctivé práce odvedené podle nejlepšího vědomí a svědomí, s obrovským nasazením a hlavně, a to si myslím, že je vidět v každém , zatím odvysílaném pokračování tohoto cyklu, všechna ta práce byla vytvořena jako velká srdeční záležitost všech zúčastněných... a to je ta největší radost ;-)
Kajk
Ahoj kamarádi i ostatní.Jako klad vidím skutečnost,že seriál vůbec vznikl.Dojmy z něho mám zatím také i onaké.Počkám jaké převládnou po zhlédnutí všech třinácti dílů.A dosti oficialit a přidám něco "svatokrádežného".Posledních pár let jest trampství čím dál populárnější i u většinové společnosti.Tohoto thematu se zmocňují všemožná veřejná media.Možná,že popularita tohoto ryze československého fenomenu nabude rozměrů vzývaných let šedesátých.Nádraží plná tehdy byla lidiček v zelenkavém a kdo zelenou košili měl(a pod ní třeba stylové tričko námořnické),ten byl trempem.Dnes je doba pokročilejší a tak se obliba hnutí trempského může objevít jinak.Super i hypermarkety využijí vyvstalou vlnu popularity a budou nabízet ryze trempský tovar.Z imaginárního nabídkového letáku uvedu několik položek.Jarní(letní,podzimní,zimní)kolekce oblečků pro mladé trempky a trempy -některé položky dočasně vyprodány,starotrampský rum šerifa Bajzy,tradiční trampská paštika z jater mastňáků,originální trampské pečbuřty (AČP podá žalobu a bude se o název soudit),soubor barevných tapet s motivy potlachů a další a další ryze trempské položky.Stínem bude stažení tradičního trampského cigára z prodeje se zdůvodněním,že už moc netáhne.Doufám,že k této vizi nepřispěje i ten náš trampský "séroš".Howgh.Kajk.
Aki
První díl mě naladil,ten druhý nebyl vyloženě špatný,ale očekávala jsem trochu víc.
Jsem zvědavá,co za chvíli předvedou Brňáci. Ještě je před námi hodně dílů,tak pevně doufám, že dojde i na současný tramping nebo takový fenomén,jakým je Trapsavec. Hlavní přínos vidím zatím v tom,že bylo něco takového vůbec natočeno,nevím že by byl zatím natočen nějaký ucelenější dokument o trampingu. Mezi trampy předpokládám vysokou sledovanost,mezi ostatní populací nevím.Pokud by to viděl někdo nezasvěcený,mohl by snadno získat dojem,že trampové=chataři,starší pánové,kteří se sházejí u piva a vzpomínají na staré zlaté časy.
Pavouckej
Boko, ony ty připomínky se daly očekávat. Pravda je taková, že když už se v televizi objeví „něco“ o trampingu, vystupují v tom většinou trampové pokročilejšího věku, kteří se rozplývají nad sepětím s přírodou a bezva kamarádstvím a o alkoholu většinou pokrytecky mlčí. Z celého pojetí pak často bývá patrné, jak už ten tramping umírá a končí. Tomu se vymykal dokument s cyklu Ta naše povaha česká „Už tichnou Bílé skály“ – ten se věnoval aktuální vyhrocené situaci mezi trempy a zástupci CHKO a vystupovali v něm našinci všech generací.
Pokud se ale natočí dokumentární seriál o HISTORII trampingu, je třeba s pamětníky počítat a to že se natvrdo ukáže, že alkohol k tomu taky patří (ne vždy, ne u všech), mě ani tak nepohoršuje. Ani mě nerozčiluje pokuřující potlachový divák neznající Vlajku – je to jeho ostuda, že se neumí chovat adekvátně k tomu v jakém prostředí a situaci se nachází. Já jen doufám, že se v průběhu celého cyklu dostane na všechny generace a že se třeba ukážou i hezčí necirkusové komorní potlachy. A hlavně, že výsledkem celého seriálu nebude povzdechnutí typu: „Takový to bejvávalo a už nikdy nebude, tramping je už jenom historií…“. Rozhodně bych ale byl velmi nerad, aby byl seriál náborovou akcí „Pojďte mezi trampy, je to paráda“
:-D.
Boko
A jéjé, to zde zase bude připomínek od lidí, kteří by něco takto reprezentativního nenatočili a když už, tak dle kyselých řečí by to spíš pláč nad rozlitým mlíkem a jak u nich v ortodoxní trampské partě to bylo lepčejší a že hráli F v barré dřív než Ti z vedlejšího plácku, kde stejně měli stan víc nakřivo než oni.

Nevím, v jakém vesmíru žili moji starší kamarádi, ale na brněnsku se alkohol v trampingu hojně používal. Předpokládám, že si historky o dřevěných hekťácích a štěňatech jak je táhli na fleky na opascích a dřevěných nosítkách hromadně nevymýšleli.

Je mi taktéž líto těch co již v mladším věku měli problémy s barvocitem, neboť i na černobílých fotkách je vidět, že barevné oblečení se nosilo od trenýrek, košilí, přes kalhoty bundy, takže tolik k "barevnému" problému.

Možná by ses měl Sally podívat, co znamená slovo osoba a jelikož je Franta Hacker očividně zná jménem, rozhodně mě to neuráží a ani bych si toho bez připomínky nevšimnul. A jestli si někdo zapaluje u Vlajky cigaretu, tak je to pouze znak toho, že samozvanou "trampskou hymnu" (která se například mně víc líbí jako tango) neumí a nemůže ji tím pádem zpívat - nic víc, nic míň.

Taky jsem šel kolem Ztracenky, pouhá přítomnost by mi však nepříslušela se tam dožadovat pozdravu Ahoj a že obyvatelé chat (kteří se stali nedobrovolně členy trampské ZOO) musí zákonitě ku mně být vstřícní v každém momentu. Mimochodem, pozdrav Dobrý den je pěkný pozdrav a není špatné se jej variantně při setkáváni s cizími osobami naučit.

Ještě add mikrofon, každý má zákonité právo si udělat potlach jaký chce on sám a pokud má pocit, že to je tak správně (třeba kvůli starším osobám, bouřící se Vltavě ve Svatojánských proudech atd.) - je to pouze jeho věc a jelikož je tramping dobrovolnej, nemusíš se této akce vůbec účastnit.

To s tím lepším střihem film už beru jen jako vtip, neboť to je dokument a ne Potěmkinova vesnice, nemají ještě retušovat stany, pláštěnky, začerňovat některé "kamarády" (více se tedy hodí slovo osoby...) a etc.?
White Sally
Musím souhlasit se vším, s Pavouckým, tatrankou-Danem i Bobem.
Zapalovat si při Vlajce cigaretu - hnus, ubohost a neúcta. Oslovovat kamarády "osobami" - bez komentáře. Komentovat potlach na mikrofon, no nevím, doufám, že se toho nedožiju, protože v tu chvíli bych tlachoviště opouštěl. Z pořadu mám zatím smíšené pocity, počkám si na moravské osady. Ztracenkou jsme procházeli jednou, víckrát už ne. Na pozdrav AHOJ mi místní starší "osadníci" buď neodpověděli vůbec a čučeli jak mladé vrany, nebo odpověděli dobrý den. To že jsme byli jako trampi identifikovatelní i na dálku, o tom ani nemluvit.
Očekával jsem od pořadu více a asi bych si i při střihu dával větší pozor na mastňácké manýry některých rádobytrampů. :(
Pavouckej
Pravdivý stav trampingu? To nikdo od tohoto seriálu asi ani neočekával. Zabývat se má především historií.
Sám docela hodně fotím - už víc než 25 let a ze začátku jsem byl jediný kdo na vandry vozil foťák. Ovšem, od rozšíření automatů a digitálních fotoaparátů je na větších akcích víc dokumentartistů s foťákem (a telefonem), než ostatních nefotících účastníků a to bylo vidět i na záběrech z výročáku Ztracenky (tam to vůbec bylo jak na pouti). Já vím, proč potlachy a podobné legrace nevyhledávám. Každej si totiž pod pojmem tramping představuje něco jiného. To, co doposud ukazovali ve výše uváděném seriálu (myslím záběry ze současnosti) nemá z mého pohledu z trampováním nic moc společného... Už jsem psal komentář někam na IDnes k recenzi, a tady jen zopakuju, že mě to sice zatím nijak nenadchlo, ale jako celek bych tenhle počin nezatracoval. Je škoda, že seriál, tak jak se po dvou dílech jeví, je nejspíš zajímavý jen pro lidi, kteří jsou (či byli) trampingem nějakým způsobem "zasaženi". Vtipné také je, že v něm vystupují a hovoří lidé, kteří znají trampování leckdy jen teoreticky :-D. takže nějaká ta pozitiva tam jsou - člověk se občas zasměje (tam kde to autoři asi neplánovali) a něco nového se dozví (a to zas bylo asi hlavním důvodem vzniku). ;-)
tatranka-Dan
Ať se nám to líbí,nebo ne-je to pravdivý stav dnešního trampingu. Ještě v osumdesátých letech by v barevném oblečení nesmělo na oheň ani malé dítě a držela se prohibice.
Zdeněk Tatarčík
Bylo úžasné vidět, jak si nějaký takytramp zapaluje při Vlajce cigaretu. Bob