Wabi Ryvola v Českém muzeu hudby

Každoročně je v Českém muzeu hudby vzpomenuto, u příležitosti nějakého jubilea s nimi souvisejícího, na naše i světové hudební velikány. Letos se té cti dostalo i Wabimu Ryvolovi a to k 80. výročí narození a zároveň k 20. výročí jeho úmrtí.
Nejedná se o nějaké rozsáhlé sály plné předmětů týkajících se Wabiho, nad nimiž bloumají zamyšlení znalci jeho života i díla, ale o dvě vitrínky - o ty samé, ve kterých v minulosti vzpomněli na jiné hudebníky - například Johanna Sabastiana Bacha, nebo Richarda Wagnera.
Kurátorka této vzpomínkové výstavky Mariana Lebedová proto oslovila Wabiho ženu Sašu Ryvolovou a dceru Karolínu Ryvolovou a požádala je o zapůjčení části pozůstalosti, vhodné k vystavení.
První vitrínka se nachází v sousedství kladívkového klavíru, na který hrál Wolfgang Amadeus Mozart při své návštěvě Prahy v roce 1787 a je tedy v důstojné společnosti. Najdeš v ní Wabiho usárnu, jeho slavnou čepici, Zlatou Portu 1978, originální rukopisy několika písní, fotografie, zpěvník, Platinovou desku za CD Vandr do padesátých…
Ve druhé vitrínce, která se nachází o několik místností dál, jsou další fotografie, ukázky z bookletů CD a krátký Wabiho životopis.
Myslím si, že je na místě Českému muzeu hudby poděkovat, protože kde ještě důstojněji by mohlo být na Wabiho Ryvolu vzpomenuto, než zde. Navíc se možná stal i prvním trampským interpretem, takto poctěným.
České muzeum hudby, které je součástí Národního muzea, najdeš v Karmelitské ulici č. 2/4 v Praze 1 (mezi Újezdem a Malostranským náměstím), otevřeno mají každý den kromě úterý (otevírací dobu najdeš zde) a výstavka věnovaná Wabimu Ryvolovi se nachází v prvním patře.
Pozor! Trvá jen do úterý 7. dubna 2015!

Velká část čtenářů TM to má do Českého muzea hudby daleko, tak snad potěší alespoň nějaké fotografie:

Část první vitrínky...

Wabiho pověstná džínová "kšiltovka"...

Zpěvník Poselství 1. díl společně se Zlatou Portou 1978.

Rukopis písně Sochám brečí déšť na obočí.

Platinová deska za 70 000 prodaných CD.

Wabiho kovbojské boty - najdete je na mnoha fotografiích z jeho koncertů.

Zcela vlevo - kladívkový klavír Wolfganga Amadea Mozarta, pozadí výstavka...

Celkový pohled na druhou vitrínku.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
8101819
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Jenda
Wabi není první tramp v ČMH. Předběhl ho Eduard Ingriš :-D