Výstava 105 LET OSADY ZTRACENÁ NADĚJE je otevřena!

Od této soboty 14. října je ve vestibulu Regionálního muzea v Jílovém u Prahy otevřena výstava 105 LET OSADY ZTRACENÁ NADĚJE.

Úplně poprvé jsou zde k vidění nejstarší trampské předměty/památky, z nichž část vznikla ještě před založením samotné Ztracenky. Naprostým skvostem je Deník Družiny vyder z roku 1916, ve kterém je popisována výprava pozdějších zakladatelů osady. Na této výpravě založili Vydří tábořiště (pozdější Ztracenka) a Vydří doupě (první trampský camp). Deník Družiny vyder se tak stal nejstarším dochovaným trampským zápisem, otcem všech pozdějších tisíců kronik a cancáků. K deníku patří i originální akvarely kreslené na této výpravě, zachycující tyto průkopnické okamžiky z úplných počátků našeho trampingu.
Ale i další vystavené předměty stojí za to. Sto let staré trampské karty nakreslené prvním šerifem Ztracenky Karlem Kuthanem – Švecem, rukopis písně Jarky Mottla z prvního trampského časopisu Proudník (vydávaném Ztracenkou), první trampský kalendář z roku 1925, nejstarší dochovaná trampské novoročenka z roku 1924, původní totem z Mravenčí skály (dílo Čendy Kopáčka), kreslené podobizny zakladatelů osady, archivní fotografie, originální původní plakáty, placky, camrátka, vlajky, zvadla na první merendy, premiéry ztracenkářských filmů. Vzpomenuty jsou i další osobnosti spojené ze Ztracenkou.
Osada Ztracená naděje je nejenom nejstarší trampskou osadou, ale zároveň měla významný podíl na tom, jakým směrem se za první republiky dál ubíral tramping. Výstava jako taková se však neohlíží jen zpět do slavné minulost, ale část z ní je věnována i současné Ztracence.
V těsném sousedství výstavy se nachází expozice Tramping stále žije a společně tak dočasně utváří velký výstavní trampský prostor.

Pokud chceš vidět na vlastní oči předměty pamatující samotné počátky trampingu, z nichž značná část je vystavena úplně poprvé (a možná na dlouhé roky i naposledy), máš čas jen do neděle 12. listopadu.

--------------------------------------

Vernisáž výstavy …
se koná v neděli 22. října od 15:00. Na nádvoří muzea bude hořet oheň určený k ohřátí i k opékání a vystoupí znovuobnovený osadní pěvecký sbor Ztracenkáři, který zazpívá tři písničky Jarky Mottla a to: Ztracenka si zpívá, Marta a Bessie. Původní sbor Ztracenkáři, založený právě Jarkem Mottlem, byl prvním trampským sborem vůbec a tak nás čeká i vzácná příležitost slyšet jeho pokračovatele na jejich prvním vystoupení.

Kytary s sebou
Vemte s sebou na vernisáž kytary, ať je u ohně veselo …

Tony

--------------------------------

Regionální muzeum v Jílovém u Prahy se nachází přímo na náměstí a je otevřené každý den kromě pondělí a to od 9:00 do 12:00 a od 13:00 do 16:00 hod.

--------------------------------

Úplné počátky trampingu. Vlastně je malým zázrakem, že se vše dochovalo do dnešní doby ...

Původní totem z Mravenčí skály

O výstavu je zájem veliký

Reginální muzeum v Jílovém u Prahy

Na výstavě spolupracovali:
Osadní výbor Ztracené naděje, Zdeněk Nossberger, Václav Urban – Soptík, Vladimíra Urbanová, Adéla Kotěšovcová, Martina Němcová, Michael Antony - Tony

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
191418514
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.