Víte po kterém kamarádovi zůstává STOPA ?

Jmenoval se Aleš Klestil. Narodil se 13. května 1940. Jeho domovskou osadou byla T.O. Hvězda severu objímající kamarády z okolí Chabařovic. Do Kanady se dostal přes Rakousko. Zde se setkal s trampy a založili osadu S.T.O. Hvězda severu. Byl i osadníkem T.O. Kamarádi ostrova. Jedná se o ostrov Vancouver Island ve státě Britská Kolumbie v Kanadě. Stát, jehož motto je: Splendour without Diminishment (Nádhera bez konce). Kdo z vás navštívil tento stát, sám poznal tuto krásu a prožil jí. Ti z vás, kteří cestovali po Vancouver Islandu nechť hovoří. Zde v Saanichton u Victorie žil a pro kamarády trampy založil „Trampský občasník pro západní Kanadu a USA“ s názem STOPA. Neúnavný redaktor a fotograf se snažil zachovat historickou vzpomínku na způsob života Čechů a Slováků žijících na americkém kontinentu. Zúčastňoval se se svojí ženou trampských potlachů pořádaných v Kanadě a USA, světových potlachů v Coloradu 1993, Bush River 1998 a Texasu 2006, splouvání Yukon River v roce 2003 a slezin. Z těchto setkání vytvářel nádherná DVD. Nutno vzpomenout i na DVD věnovaná vzpomínce na kamarády, jako byl například zpěvák Lampa. Aleše neodradil žádný nezdar. Když jsme sjížděli řeku Yukon, tak hned druhý den plavby se mu do přetížené kanoe dostala voda. Přestože měl kameru, fotoaparát, spacák a náhradní oblečení umístěné v plastovém barelu podařilo se vodě dostat dovnitř a vše vydatně namočit. Musel v divočině sušit a vysoušet. Nevzdal se a pracoval pro druhé, jen aby měli vzpomínku ze společné akce. Vše zvládal na jedničku, což dokazuje i trojalbum z plavby.
Na internetu si zadejte „ Trampský občasník pro západní Kanadu a USA“ vyhledejte si třeba číslo 68 z března 2006. Najděte článek Videoporadna a přečtěte si jak školí a radí kamarádům jak správně natočit filmovou reportáž. Upozorňuje také na nutnost zařadit malé titulky se jmény účastníků akce.
Prozíravost je zdrojem života těm, kdo jí mají /Přísloví 16-22/ a tu Aleš měl. Žil s manželkou ve skutečném ráji na ostrově, kde motto: „Nádhera bez konce“ je všeobjímající. Tu krásu jsme tam viděli s kamarádem Habešanem při toulkách a na West Coast Trail či v Butchart Gardens.

Vzpomeňte si na kamaráda Aleše, jenž nás opustil 11. prosince 2020.

Aleš Klestil

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
1920112215
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Pelda
Díky Paddy. Aleš si článek zasloužil. Udělal to pro nás opravdu hóóódně.
Třeba tady
https://www.youtube.com/channel/UCqPGxIKubzSSGc7CHFjoLLw/featured