Velká výstava INDIÁNI SEVERNÍ AMERIKY

Přívlastek Velká je na místě, neboť v prostorách Muzea města Ústí nad Labem, kde se výstava od ledna koná, se jedná o plochu 450 metrů v šesti místnostech velkých a dvou malých.
Představeny jsou kmeny z Velkých plání – Vrány, Propíchnuté nosy, Šajeni a Lakotové, dále Lesní indiáni – Irokézové a kmeny z Jihozápadu – Navahové a Apači. Jelikož je výstava časově orientovaná na 2. polovinu 19. století (s výjimkou Lesních indiánů), tak společně s nimi mají po jedné místnosti i trappeři a US kavalerie - dva významné faktory ovlivňující život tehdejších kmenů.
Klobouk, čelenku nebo šátek dolů před nadšenci, kteří byli schopni zapůjčit stovky a stovky exponátů do této ucelené výstavy. Kromě všedních oděvů indiánů a jejich každodenních nástrojů, jsou zde ukázky nádob, ozdob, trofejí i unikátního zdobeného slavnostního či válečného oblečení, zbraní, ukázky kožešin…

Z místnosti věnované Lesním indiánům.

Nechybí ani několik kompletně vybavených obydlí i s jejich obyvateli, ženský koutek, trapperské zátiší a krátký film o proměnách vlasti indiánů v této zlomové době…
Z vlastní zkušenosti si dovolím poradit, aby se čas určený k návštěvě výstavy naplánoval i s ohledem na přestávku určenou k občerstvení, nebo k procházce. Po dvou hodinách pečlivého prohlížení „toho všeho kolem“ jsem totiž začal mít problém s přijímáním dalších a dalších informací…

Lesní indiáni.
Na této části výstavy spolupracovali: Vichřice, Nibowaka, Wakisa, Hotwenak, Pavla Blahůška, Inila s Martinou, Otía a Tkáňi.

Výstava bude ukončena 8. června, což je akorát včas, protože velká část vystavených předmětů není muzejními exponáty, ale věcmi denní potřeby při táboření českých euroindiánů (nepřehlédni pod článkem fotogalerii s výběrem fotografií z táboření českých indiánů) a tak je dost možné, že až v létě někde potkáme povědomou postavu, nepůjde o zázrakem obživlou muzejní figurínu, ale o právoplatného hrdého majitele či majitelku námi spatřených vystavených exponátů.

Z místnosti věnované US kavalerii.

Asi za jediné mínus v mém subjektivním hodnocení celé výstavy považuji to, že se na ní návštěvník nic nedoví o současných českých euroindiánech, traperech a dalších hobbystech věnujících se tzv. Living History – Oživené historii, ačkoliv je výstava zaplněná především věcmi od nich. Je pravdou, že v den vernisáže byli dárci a tedy zároveň i spolupracovníci v projevech od ředitele muzea pana Mgr. Miroslava Krále a kurátora výstavy Bc. Jiřího Beneše patřičně vyzdviženi (výstava je zároveň věnována památce nedávno zesnulého Martina Pšeničky – Blacka), nicméně v samotné expozici to moc znát není, což je škoda. Myslím, že pro návštěvníka přilákaného indiánskou romantikou či třeba souběžnou výstavou Po stopě Karla Maye (v Muzeu města Ústí nad Labem od středy 5. února), který české euroindiány viděl tak maximálně v limonádovém filmu Indián a sestřička, by bylo zajímavé zjištění, v jakém rozsahu „to tady u nás doma žije“.

Trappeři...

Apačové...

Z místnosti věnované US kavalerii.
Fotka byla převzata z FB profilu Muzea města Ústí nad Labem.

Z místnosti věnované kmenům z Velkých plání.

Ženský koutek - kmeny Velkých plání

Pro ty čtenáře Trampského magazínu, které by to zajímalo, přikládám kromě následující fotogalerie i několik webových odkazů:
INDIAN CORRAL (Sdružení českých euroindiánů) – najdeš ZDE!
IROKÉZOVÉ (web Lesních indiánů) – najdeš ZDE!
AWEHO TRADING POST (obchůdek s knihami o indiánech v češtině i v angličtině) – najdeš ZDE!
POWWOW – najdeš ZDE!

Indiánská vesnička ROSEHILL - najdeš ZDE!

A nakonec ještě vtipné a povedené video z výstavy:

V následující fotogalerii jsou zachyceny momentky z různých táboření českých euroindiánů a v několika případech i woodcrafterů. Fotografie byly přebrány z internetových fotoalb.

Michael Antony - Tony

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
17152026
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.