Vandr „100 let U. S. torny M-1910 ve službě čs. trampingu“

.

Foto: Kameňák

ZVADLOLetos uplynulo již 100 let od doby, kdy si českoslovenští trampové poprvé nahodili na záda usárnu. Haversack M-1910, abychom byli přesní. Tornu proklínanou i obdivovanou, která se bez nadsázky stala jedním ze symbolů trampování. Hoši z příležitostné trampské de-formace U. S. Mastný Psychovlasové a brdský Kuba usoudili, že by bylo hezké vzdát této legendární torně hold. Ve spolupráci se Zubušou a Duhem se tedy rozhodli uspořádat v termínu 22. – 24. června 2018 vandr do brdských lesů. A ne ledajaký. Zásadní podmínkou účasti bylo totiž dorazit s originální prvoválečnou usárnou na hrbu.

Restaurace U Menclů je vždycky dobrou základnou pro všelijaké trampské merendy a nejinak tomu bylo i v pátek 22. června 2018, kdy se tu sešlo kolem šedesáti kamarádů - účastníků tohoto vandru. Každý příchozí začlenil svoji U. S. tornu do řady a vznikl tak usárnový had o délce 57 článků! Tolik originálních prvoválečných usáren na jedné hromadě se opravdu jen tak nevidí. Potvrdil to i Marko Čermák, který se při pohledu na tu nádheru jen nevěřícně chytal za hlavu a hodnou chvíli procházel kolem vyskládaných toren.

Usárnový had z 57 sto let starých usáren!

Bylo zajímavé pozorovat, jak je každá torna jinak sbalená. Kdosi to nazval „ústrojovou nekázní“ a těžko bychom hledali výstižnější slovní spojení. Sál byl vyzdoben dobovými fotografiemi U. S. toren, k dispozici bylo také speciální razítko a účastníkům merendy byly rozdány památeční odznáčky.
Zněly trampské písničky, pivo teklo proudem a debaty nebraly konce. Asi není třeba zdůrazňovat, že řeč se točila především kolem Haversacku M-1910. Zkrátka bylo to tak, jak slibovalo zvadlo – tedy pivo, rum, hudba a rotyka! Ti nejvytrvalejší odcházeli tábořit do lesů až hluboko po půlnoci.
V sobotu se účastníci vandru po skupinkách pozvolna trousili na památné Zlaté dno, kde kolem 15. hodiny proběhlo skupinové focení. Samozřejmě, že s jedničkovými usárnami! Díky Kubovi z T. O. Brdský dobráci byl přítomen i profesionální fotograf, což se ukázalo jako dobrý tah, protože pod jeho taktovkou šlo focení jak po másle.

Na Zlatém dně.
Foto: Kameňák

Foto: Hans (foceno … )

Foto: Hans

Následoval přesun zpět přes hřeben na známý brdský camp. Zde zaplál oheň a následovala zábava, kterou podpořil výborný točený Fabián, lahodný mok z pivovaru v Hostomicích. Účastníci vandru dostali parádní camrátka, což byl malý model sbalené jedničkové usárny. Dokonce byly k dispozici dvě varianty – s očouzeným a neočouzeným ešusem!
Proběhly také dvě soutěže, které byly samozřejmě spjaty s „jedničkovou“ usárnou. Zadání prvního klání bylo složit a přednést báseň, povídku či píseň, ve které bude figurovat U. S. torna. Úkolu se nejlépe zhostila Šmidla, druhé místo bral Šlápi a třetí placku získal Bobr. Mimochodem, všechny placky byly opravdu krásné!

Foto: Šmidla

Foto: Šmidla

Druhá soutěž byla fotografická a účastníci vandru hodnotili vystavené fotografie. Ty musely zobrazovat prvoválečné usárny ve službách československých trampů. Placku za první místo získala opět Šmidla, na druhé příčce skončil Pinďa a na místě třetím se umístil Bedla.
Poté bylo uděleno ještě několik zvláštních cen – cena pro nejvzdálenějšího účastníka/účastnici (Dřevík/Šmidla) a také cena útěchy – tu získal Michal za recesi s výrazně modrým rybářským křesílkem. Při udělování ceny pro nejstaršího účastníka došlo ke kuriózní situaci, protože všichni adepti na tuto cenu už dávno spali. Zábava pak pokračovala a kytary u ohně zněly až do ranního kuropění.
V neděli ráno byl dopit poslední zbytek Fabiána ze sudu, udělán poslední usárnový výřad a během dopoledne se skupinky trampů začaly pomalu trousit různými směry na vlak či ještě na nějaký ten špacír brdskými lesy.
Nezbývá než poděkovat organizátorům za vynikající a skvěle zorganizovanou akci. A už teď se v kuloárech řeší, že další model usárny – tedy Haversack M-1928 – by si podobnou taškařici také zasloužil…Budeme se těšit!

Foto: Kameňák

Foto: Kameňák

Foto: Hans

Foto: Kameňák

Camrátka…
Foto: Šmidla

Foto: Kameňák

A na závěr Kubovo video z akce

Další výborné fotografie (od Hanse) najdeš na fotoalbu: ZDE!

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
314142016
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Pohlava
Ahoj všem, vím že to sem moc nepatří, ale sháním originální bonbon, žracák, zkrátka vrchní brašnu k USce m1910. Kdyby náhodou někdo o něčem věděl, budu rád za info na jancihak(zamotáč)seznam.cz. Dík :)
Tony Avalon
Proč by to nepatřilo? Kam jinam napsat, že potřebuješ něco k usárně, než k článku o usárnách?:)
Bumbác
Parádní akce...škoda, že byla vstupenkou jen prvoválečná...;-)
Jiří Vobora
Rok sem rok tam,to je jen taková lapálie,řekl by Horác (alias Hogo Fogo).Krásná akce a krásný klip,zvláště pak závěr.Slzím,že jsem o tom nevěděl.Vstupenku mám doma ve skříni.Dík aspoň za zprostředkování této kulturní události.
Z Brna zdraví Jordán
Boko
Jeste dodatek, usarny fasovali jiz ve Vladivostoku, takze ji meli i ti co nejeli pres USA. Oproti ruske torne je vsak podstatne vice neprakticka ;-)
Boko
:-D Uz jsem Kubo myslel, ze je to jak s pivovarama, kteri posouvaji rok sveho vzniku cim dal tim hloubeji do casove osy a za chvilku se i za prvniho trampa bude vydavat Jana Amos Komensky (alias Buffalo Bill) a Krystof Harant z Polzic a Bezdruzic (alias Bezhlavy)
:-) ;-D
Koko
I my se domníváme, že je přivezli legionáři od Vladivostoku, co se vraceli přes Ameriku a že ty přebrané a zařazené do výstroje nově vzniklé české armády se do výprodejů dostali o něco později. Ale opravdu jsme nechtěli riskovat, že to prošvihnem, takže jsme raději začali už teď s možnou rezervou na opakovanou oslavu za rok, připadně za dva, což nám přišlo přijatelnější, než zjistit, že jsme to nenávratně prošvihli ;-)
Boko
Pekne, jen by me zajimalo, jak jste dosli k tomu roku 1918 :)
Domnivam se, ze prvni usarny mohly byt dopraveny na uzemi CSR s prijezdem prvnich legionaru z Ruska, tj. konec roku 1919 a to se jeste zarazovaly do vystroje vznikajici armady. Armadni (tim padem masivnejsi) vyprodeje zahranicnich veci musely prijit take po tomto roce, spise az tak i dva - tri roky potom.
Bez nejakych vyzkumu fotografii a pramenu se domnivam, ze jeji rozsireni muselo prijit po roce 1920.