Typicky brdský POTLACH typicky BRDSKÝCH DOBRÁKŮ

Již na páteční merendu do vyhlášené brdské hospody U Menclů v Hatích dorazilo z různých směrů na pět desítek žíznivých a hladových trampů a trampek. Kromě vyhlášené pohostinnosti hospodského Petra a příjemného překvapení v podobě jeho krásné neteře, kdy mnohé oko zálesákovo zjihlo nad tím andělským zjevením, a mysl odmítala poručit tělu, aby se zvedlo a šlo do hloubi brdských lesů (požehnáním každého hospodského je takováto neteř).
Nicméně překvapením nebylo konce. Na sále se totiž i promítalo. Nejprve obrázků lační a hospodskými požitky dobře sycení diváci trampského kina, shlédli dokument z prvního potlachu Brdských dobráků, aby někteří z nich setřeli slzu dojetím nad ztraceným to mládím. Promítání bylo zakončeno Trampským týdeníkem č. 13, neboť tento jedinečný dokument vznikl právě na Brdech a stačilo se rozhlédnout po sále, aby bylo možno spatřit i některé aktéry tohoto natáčení.
Turnaj v karetní hře pravých to mužů - tedy v Prší - vyhrálo nadějné trampské mládí honosící se jménem Zdeněk, který to protřelým karbaníkům natřel na plné čáře.

Páteční karetní turnaj.
Zdeněk (uprostřed) poráží za vydatného zájmu okolí protřelé karetní borce Kokse, Akélu a Baterku...
Foto: Standa Hřeben

V sobotu se účastníci merendy postupně sešli o pár kilometrů dál v pustině brdských hřebenů, na příznačně to nazvaném místě - Empty campu. Postupně sem docházeli i další trampové putující z jiných koutů Brd a na potlachovišti bylo potěšitelně plno a zeleno.
K zděšení mnohých čekala každého příchozího kontrola nesmlouvavých Prohibition sheriff deputy, kteří zkušeně nalézali všemožné druhy zahřívacích lihovin. Po této kontrole byl rozklepaný perlustrovaný nešťastník doveden k velkému smrku, kde mu byl ukázán pramen mládí z Jindřichova Hradce a byl to krásný pohled na náhle rozjasněné tváře. I mnohé „juchů“ zaznělo pod korunou rozložitého typicky to brdského stromu.

Nesmlouvavá prohibiční kontrola a odchycený Vilda z T.O. Bohatýři.

Pramen zdraví z Jindřichova Hradce pod velkým smrkem.

Kromě rumu se zde nacházel i kyblík výborného sádla se škvarky, věnec klobás, kýta šunky a dalších pochutin dodávajících sílu, neboť té bylo potřeba při odpoledním dekomlatu, kdy se trampové, zapomínající na to, že pořádající osada má ve svém názvu slovo „dobráci“, mydlili hlava nehlava. A kdyby jen trampové, ale i něžné ženy, ozdoby to potlachu, se nemilosrdně srážely z klády na zem, za jásavých to vítězných výkřiků.

Něžný ženský dekomlat a Lenčin úder Šáši...
Foto: Tony

Krocanova šou (18+) při mužském dekomlatu...

Pro zklidnění všech, následovala soutěž vyžadující soustředění s klidnou myslí a tou byl rybolov, pardon, rumolov. Místo háčku byl na provázku prutu přivázán magnet, kterým se v určeném časovém limitu lovily obrázky lahví božkovského rumu, panáků a nealkoholického Birrela. Není těžké uhádnout, že úlovek nemající ani promile z promile alkoholu nepomohl nešťastnému rybáři k dobrému umístění.

Šlápi, šerif Brdských dobráků v roli porotce u Rumolovu..

Nicméně vše bylo zdárně odsoutěženo a výsledky jsou následovné:

Ženský dekomlat:
1. místo Šáša
2. místo Lenka
3. místo Andy

Mužský dekomlat:
1. místo Tarzan
2. místo Pet
3. místo Honza

Rumolov:
1. místo Šáša
2. místo Smrtibrácha
3. místo Kožich

Zleva: Smrtibrácha, Velkej Drak, Andy a Charlie.

A když se podbrdský kraj začal pomalu barvit do ruda v záři zapadajícího slunce, neboť z Empty campu je opravdu nádherný výhled do dáli, byl zapálen slavnostní oheň, v pořadí již šestý, který zapalovali Smrtibrácha, Velkej Drak, Andy a Charlie. Ohnivcem byl Zdeněk, nadějný to mladý karbaník pátečního tunaje.

Foto: Tomcat

Na každém svém potlachu přijímá osada Brdský dobráci, mající rumovou plachetnici v osadním znaku, nového osadníka, jenž musel absolvovat dlouhé a nelehké zkoušky v drsných vichrech větráků podbrdských hospůdek, které by udolaly mnohého netrénovaného jedince. Je potěšující, že při zkoušení dalšího kandidáta osada zdárně přežila a mohla proto nejenom uspořádat potlach, ale i přijmout do svých řad přímo velmistra tohoto náročného umění - Jaroose.
Myslím, že je zbytečné popisovat další dění u ohně - hrálo se, zpívalo, bavilo, veselilo - prostě jak to má být na správném ohni. Fabián svým brdským rovněž přál a zařídil nádherné počasí, které po pátečních deštích přišlo vhod.

Oxford z C.T.H.B.C a Hany z T.O. BRDSKÝ KRÁVOVÉ pod dohledem prohibičního deputy sheriffa Kuby...
Foto: Kameňák

Nakonec se nás u ohně sešlo na sedm desítek...
Foto: Kameňák

Ráno jsme se kochali krásným pohledem na modrou oblohu, sluncem ozářené vrcholky kopců a bílé moře mlhy všude po námi, kam jen oko dohlédlo…
Byl to dobrý potlach Dobráci…

A ráno nás uvítal tento pohled...
Foto: Tomcat

Foto: Tomcat

Nedělní romantické ráno a Tarzan ukazuje Frankimu z C.T.H.B.C - jak by se brdští dobráci měli správně loučit...
Foto: Tony

A ještě poděkování T.O. Brdský dobráci za pomoc s přípravou dřeva a to Koksovi, Standovi Hřebenovi a Tonymu

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
1912919
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Thomas
Tony: Takovej koment sakra potěší, možná jsme ty zaprášený individua byli my :-)
Tony
Nemohl jsem odolat, abych sem nedal diskuzní příspěvek, který v reakci na tento článek napsal na Facebook Jerry:

Na Potlachu jsem pravda nebyl, ale na část Dobráků jsem úplnou náhodou narazil odpoledne v neděli na vlakové zastávce Skuhrov coby civilista. Bylo to neobyčejně malebné, u jindy profánní stanice vypadalo to pojednou jako v úvodní scéně Leonova Tenkrát na západě: Vedro, prašno, jediné koleje vedoucí odnikud nikam a okolo dřevěné staniční boudy posedávající a polehávající zaprášená, drsná individua, která vytrhlo z letargie teprve zahoukání přijíždějícího vlaku...
Matěj Skautík
Trochu jako BRB (Brdská rumová brigáda), pamatujete..?