Trampský písničkář PEDRO MUCHA

Ještě než příští týden zveřejníme nový díl Historie trampské písně, chceme samostatně připomenout trampského písničkáře, který si připomenutí bezesporu zaslouží.
Před 40 lety (31. 8. 1974) zemřel trampský písničkář Josef Mucha – Pedro, který se narodil 23. 2. 1909. Patřil do T. O. Six Devils, která byla po povodni 1925 přejmenována na známé T. O. Údolí děsu. Byl zakladatelem a zpěvákem sborů Six Devils (1927) a Kamarádi z Údolí děsu (1931), po roce 1931 nahrával v Berlíně pro firmu Odeon, vystupoval se sestrou Marynou jako duo, své písně vydával vlastním nákladem poté u nakladatele Františka Hrádka. Co by trampský písničkář složil písně Brouček, Břízy, Dívenka, Hořící prérie, Kamarád, Kamaráde drahý, Loučení, Máňo Máničko - text s O. Vrtiškou, hudba O. Petránek, Měsíček, Modrý dým (1930), Naše písnička (1931), Pagoda - osadní píseň T. O. Údolí děsu, hudba - Theo Bendix a B. Bilitz (melodie Tanec dervišů), Pojď děvčemé, Rád se vrátím zas, Řeka hučí (1931), Stmívá se, Stará chajda, Škuner, Tábor na řece, Věrný kamarád, Vzpomínka, Září sluníčko září.
V roce 1969 byl členem redakční rady časopisu Pacifik expres, ve kterém také publikoval.

Petr Náhlík - Vokoun

Připomínáme si ho jeho nejznámějším songem Řeka hučí a to od skupiny Settleři z roku 1931

Osadní sbor Údolí děsu - s kytarou Pedro Mucha.
Zleva stojí - A. Pišvejc, V. Valenta, F. Švestka, V. Pauzner a J. Plhák.

Pedro Mucha přebírá na výročí Údolí Děsu vlajku osady Mantrap

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
19214414
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Fány
Ještě k té fotce kamarád který sedí na židli je Standa Širl jeden z mnoha kamarádů Pedry a UD ahoj Fány
Fány
Ahoj kamaráde,Při přebírání vlajky Mantrapu stojí vedle Pedry v té době šerif UD Karel Kořínek a ne Tony Linhart.Fény z Udolí děsu.
Tony Avalon
Ahoj Fény.
To je v pořádku. Tony Linhart je ten mlaďoch stojící před šerifem:) U fotky není napsáno, že stojí vedle něj. Jinak jsem koukal, jak jste si hezky oslavili stovku, tak gratulace.
Vokoun
Ahoj Tome,

díky za upozornění. Uvítám jakékoliv upřesnění informací o Pedrovi. Rád bych o něm a jeho písních napsal podrobnější a delší článek. Ozvi se na nůj e-mail p.nahlik@centrum.cz Díky.

Vokoun
Tom
Dobrý den,

díky za milý článek i za informace v něm uvedené! Jen si dovoluji podotknout, že několik autorských počinů P. Muchy, o nichž se zmiňujete, pochází od někoho jiného - konkrétně mám na mysli písničky Břízy a Stmívá se /Brian Bilicz/, autora textu Pagody si teď z hlavy nevybavím... :-).

Srdečně zdravím!

Tomáš Pergl - Údolí děsu
Cimbura
Ahoj!
K tý fotce s vlajkou Mantrapu:
Poznáváte druhého muže zleva (tedy prvního otočeného tváří vpřed)?
Je to mladý a nadaný trampský písničkář Tony Linhart...
:-D