Trampské teritoria: KOŽELUŽKA

Trampské teritorium, kterým se dnes chci zabývat a trochu ho přiblížit, není veliké a myslím, že drtivá většina kamarádů ho možná znát nebude. Nebo bude jen tušit, že existuje, a to díky vandrům po sousedních, mnohem známějších lokalitách. Ale já si ho hodně oblíbil, hlavně v poslední době.
Údolí Koželužky najdete zhruba mezi Radnicemi a Zbirohem, na jihu je lemováno hřbetem Radče. Potok samotný pramení právě pod ním a vlévá se do potoka Zbirožského.
Pokud se na Koželužku odhodláte vypravit, máte několik možností, kde začít. První je dojet vlakem do Radnic a z nich stoupat kolem Přívětic do lesů pod Radčem a dojít k pramenům Koželužky. Vede sem červená turistická značka, kterou ale musíte, pokud chcete rovnou do lesů kolem potoka, opustit už na rozcestí Na Kramářské. Pak nezbývá, než se vydat nazdařbůh lesy a potok hledat, protože v téhle utěšené části přírodního parku Radeč značky nevedou. Jestliže máte sportovního ducha, můžete pokračovat po žluté značce na hřeben Radče a do údolí sejít až po jeho prohlídce.
Druhou možností, tou, kterou preferuji i já, je vydat se od vlaku z Mýta po modré směrem na severozápad, podívat se cestou na kapli Sv. Vojtěcha, pocházející asi z konce 18. století a dnes už přestavěnou, a pak pokračovat lesem až na Sirskou horu. Najdete tu studánku s vydatným pramenem. To se přímo nabízí k pátečnímu noclehu a pokračování cesty v sobotu.

Pramen na Sirské hoře
Foto: Hafran

To je pak nejlepší sestoupit dolů, do údolí Lhotského potoka, který protéká sedlem mezi Sirskou horou a Radčem. Ze sedla následuje výstup na hřeben. K tomu můžete využít červenou značku, ale my obvykle dáváme cestě rovnou přes les.
Když jste nahoře, určitě navštivte zbytky hradu. Zaniklý malý hrad, označovaný jako Mitrvald či podle skalnatého hřebenu též Radeč, nebo taky jen Hrad, vznikl podle archeologických nálezů ve 14. stol. Dnes z něj existují jen zbytky valu. Ze skály se vám tam otevře nádherný pohled na značnou část lesů Křivoklátské vrchoviny, ale hlavně i na celé údolí Koželužky přímo pod vámi.

Trampové na Radči
Foto:Leňucha

Od hradu máte v podstatě tři možnosti, kam pokračovat dál. Když to vezmete po hřebeni na západ, dostanete se napřed na vrchol Brno s nadmořskou výškou 718 metrů a o kousek dál i na samotný nejvyšší vrchol Radeč, vysoký 721 metrů.
Odtud můžete pokračovat po hřebeni na pravěké hradiště Bílá skála. To bylo přirozeně chráněno skalnatými svahy, a vy si můžete prohlédnout kamenný val, který byl vybudován pravděpodobně jen ze severní strany a do dnešních časů se zachoval se v délce 56 metrů, široký je 8 metrů a sahá do výšky kolem 1,8 metru.
Jestli se nechce trmácet až sem, máte možnost z vrcholů, nebo už z Hradu seběhnout dolů, k pramenům Koželužky.

Vysílač Radeč
Foto: Lucka

Dalo by se říct, že prameniště má dvě. Na mapách je to oficiální dole, pod vrcholem Radeč na severozápad. Nicméně tento rádoby hlavní tok bývá často vyschlý a mnohdy se obtížně hledá. Nedávno jsme ale na jeho tekoucí části založili malý a zašitý campík Podprsenka – z nějakého důvodu tam bylo po okolním lese roztroušeno několik kusů tohoto spodního prádla.

Koželužka
Foto: Fredy

Druhé prameniště, které má vodu vždy, je přímo pod sedlem mezi Hradem a Brnem. Když jsem to tam prolézal, napočítal jsem osm potůčků, prodírajících se lesem sítí hlubších i mělčích roklí, aby se postupně spojovaly v jeden a vzápětí poté, co podtečou silnici mezi Skomelnem a Lhotou, se vlily do Koželužky oficiální. I tomuto potoku jsme vždycky říkali Koželužka. Síť těchhle roklí je jedno z nejhezčích míst teritoria.
Jakmile obě ramena Koželužky podtečou silnici, potok se prodírá údolím, kde najdete jen velmi málo pěšin, samozřejmě žádnou značku, ale zato několik malých trampských campů. Jeden z nich je hned za soutokem, a pokud tady budete tábořit, doporučuji se zaběhnout podívat i na malý rybník, který je na levostranném bezejmenném přítoku Koželužky, vlévající se do ní ještě nějakých 200 metrů před soutokem obou jejích toků.

Koželužka
Foto: Fredy

A to samé místo o 30 let dřív.
Foto: Vladěna a Marko Čermák

Další cesta po proudu vás přivede na okraj lesa. Tudy je průchod kvůli močálům obtížný a vy se budete muset vydat buď do svahu na levém břehu, nebo si odskočit do blízké Lhoty pod Radčem. Tam je hospoda, autobusová zastávka, ale také vesnická památková zóna. Kolem podlouhlé návsi, které dominuje kostel sv. Filipa a Jakuba známý už ve 14. století, stojí několik roubených i zděných selských usedlostí. V obci mají dokonce i divadlo!

Foto: Hafran

Je třeba se ale vrátit na Koželužku. Nedaleko Lhoty je na jejím toku dětský tábor a za ním se potok noří opět do lesů. I tady je lepší jít ve svahu vlevo od potoka, vede tady pohodlná, ale červenou značkou už značená lesní cesta. Po ní budete křižovat další levostranný přítok jménem Rovný. Když se vydáte proti jeho proudu od rozcestí U Zámečku po zelené, za chvilku dorazíte k bývalé vodní tvrzi Rovný se dvěma rybníčky. Vše je chráněno jako kulturní památka České republiky. Z tvrze nic nezbylo, ale rybníčky za vidění stojí. ¨
Pokud nechcete jít po červené, lze od Lhoty nastoupat o něco výš jít po některé z lesních cest. Která by vás měla dovést až na zelenou turistickou značku těsně pře Rovným, ke kterému v tom případě přijdete z druhé strany.
Tak jako tak, dorazíte k silnici a ta vás zavede do Chotětína. Odtud tvoří Koželužka hranici mezi Přírodním parkem Radeč a CHKO Křivoklátko.
Bohužel odtud až k soutoku se Zbirožským potokem je lemována chatami, proto obvykle její tok v Chotětíně opouštíme. Jednou z možností je jít přes Čertovu skálu s fakt pěknou vyhlídkou do Zbiroha.

Foto: Hafran

Druhou možností, kterou volíme, pokud se nám ještě nechce opouštět utěšený kraj kolem Koželužky, je vydat se z Chotětína proti proudu potoka, pravděpodobně Chotětínského, jehož jméno se mi ale nepodařilo ověřit, zpět do lesů na západ. V údolí potůčku pamětníci určitě najdou místo, kde býval legendární Houlův camp Unestwur. Dnes už neexistuje a místo samé je k táboření nevhodné, proto jsme kus proti proudu před pár lety založili camp nový, podle setkání s divočákem nazvaný Prase. Ale v jaké stavu je dnes, nevím.

Foto:Hafran

Toto trampské teritorium není velké, vždyť samotný tok Koželužky měří jen něco přes 11 kilometrů, ale stojí zato si ho projít, zejména pokud toužíte po opuštěných a prázdných lesích. A jestli vám nestačí zde popsané lokality, můžete si ještě podívat se na zbytky nikdy nedostavěného hradu na Babské skále u Pajzova, prolézt údolíčka a strže dalších potůčků, případně se vydat do některého ze sousedních teritorií, ať už na Radnický potok, nebo potok Zbirožský. O lesích křivoklátských, které začínají u Chotětína, ani nemluvím. Stejně tak se můžete vrátit do lesů od Radče na jihozápad, navštívit staré slovanské hradiště Březina, pocházející z 9 a 10. století, jež je jedním z nejstarších na západě Čech, projít si pod Radčem na jihu pramenící Voldužský potok, nebo u obce Březina navštívit zříceninu hradu Salon ze 14. století. Prostě možností kolem Koželužky y jejího okolí je hodně, stačí klidně i na vícedenní vandr. Tak tedy vyražte.

Trampové na Radči
Foto: Leňucha

A ještě jednou na Radči
Foto: Hafran

Kaplička nad Mýtem
Foto: Leňucha

5x foto: Tony

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
92120615
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Martin Šafra
Ahoj, je to tam nádherný.

Máme od tamtud i video.

https://www.youtube.com/watch?v=XkfJyf7vAqQ&ab_channel=Martin%C5%A0afra

Ahoj Vlkáč
Bumbác
Pěkně popsáno Hafrane, tohle https://img23.rajce.idnes.cz/d2303/16/16183/16183282_457c3c3db571bb7538f682775fd39d1b/images/IMAG1497.jpg?ver=4
https://img23.rajce.idnes.cz/d2303/16/16183/16183282_457c3c3db571bb7538f682775fd39d1b/images/IMAG1498.jpg?ver=4
by údajně měl být Unestwur, potkal jsem se tam s člověkem (jméno si už nepamatuju), který cca před 8, vlastně dnes už 11 lety tu boudu postavil (není na spaní, spíš sklad, zamčená) a o camp se stará ...
Roman Počta
Fantastický tip, krásně zpracovaný článek; řekl bych, že se tam hned z kraje Nového roku vypravím...
Pelda
Nádherná krajina i fotky. Díky.