Trampské hudební vykopávky V.

Už ani nevím, pokolikáté jsem zase poslouchal ty řeči o tom, jak trampové stárnou, ba v podstatě přímo vymírají, že tramping končí a podobně. Korunu tomu pak nasadil jeden nejmenovaný kamarád, který to přenesl i na trampskou muziku a že prý je to i na těch mých Trampských hudebních vykopávkách vidět, jak už vlastně trampský písničky hrají spíš jen starší ročníky, že mladí snad ani hrát neumí a tak pořád dokola. Samozřejmě je to nesmysl, protože stále jezdí i dost mladších ročníků - a nejen to, mladí hrají i trampský písničky a navíc je často hrají opravdu velmi dobře. Demonstrací tohoto faktu budiž právě tento, již pátý díl Trampských hudebních vykopávek, který jsem dal dohromady s kamarádem Pugem – navíc jsme rozhovor do tohoto článku dělali přesně v den jeho 26. narozenin.

Při nahrávání na OslavcePři nahrávání na Oslavce - Pug s Drobkem a Petrem při nahrávání písničky po potlachu T.O. Roza.

S Pugem se známe už nějakej ten pátek, potkali jsme se kdysi kdesi na nějakým potlachu a od té doby s chutí sleduju, jak mu to hraní jde skvěle od ruky. Když jsem pak pojal tu myšlenku, ukecat do dalšího dílu zase pro změnu někoho mladšího, tak právě Pug byl jasnou volbou. Domluvili jsme se v podstatě obratem a i vhodnou písničku vytáhl Pug z rukávu doslova nahned. Chvíli jsme pak ještě ladili text a noty, ale nakonec jsme dali vše dohromady – lehký zádrhel byl v tom, že je neznámý autor textu a i názvů existuje několik (kdybyste náhodou k této písničce někdo znali nějaké podrobnosti, dejte prosím vědět). Pak už zbývalo jen písničku nahrát, ale to jsme se zase jako potvoru nějak nemohli nikde v klidu sejít.

Nakonec na to došlo zcela spontánně a bezprostředně, když jsme si na to vzpomněli na Oslavce, v neděli ráno po potlachu T.O. Roza. Výsledná nahrávka je ještě zajímavější s ohledem na to, že k nahrávání se nakonec v posledním okamžiku přidali kamarádi Drobek a Peťa z pořádající T.O. Roza. No prostě na to, že je to v neděli ráno po potlachu, zcela bez přípravy, bez předchozího sehrávání a ještě k tomu rovnou na první pokus, tak je to docela mazec. A pak mi bude někdo vykládat, že ti mladí neumí hrát trampský písničky – no, však posuďte sami, záznam je zde:

Písnička "Nejkrásnější blues" v podání Puga a kamarádů z T.O. Roza:

K dokreslení samozřejmě nesmí chybět ani obvyklý rozhovor sinterpretem:

Ahoj Pugu, jak ses vlastně dostal ktrampingu? Kámoši, rodina, nebo nějak jinak?

Ahoj Kapso, je to jednoduchý - naši jsou trampové a už od mimina jsme jezdili ven. Já myslím někdy od čtyř měsíců a brácha dokonce od dvou. Jak jsme byli větší, tak jsme jezdili sbráchou na tábory a pak dělali i vedoucí, takže venku jsme byli furt. Do toho občas nějakej ten potlach. Pak jsem skončil voddíle, takže jsem mohl začít jezdit ven způsobem, který mi byl a je bližší.

Heh, tak to je dobrej základ. A jak jsi na tom vlastně dneska, jezdíš ven pravidelně?

Slovo pravidelně tak nějak zavání rutinou. :-) Když je čas, tak se snažím vyrazit ven, ale poslední dobou jsou to spíš potlachy a všemožný akce, kde se hraje, takže su rád, když se mi povede vyrazit i na klasickej vandr.

Pokud vím, tak zatím nejsi vžádné osadě. S někým ale jistě ven jezdíš, takže ským a kam nejraději vyrazíš?

Občas jedu ven sbandou, se kterou jsem se seznámil, když jsem byl ještě voddíle uČTU a vedli jiný oddíl vBrně. Občas vyjedu ven sLečem nebo Endym, prostě když je možnost někam jet a vyjde to, tak jedu, nemám žádnou vyloženě pevnou sestavu, se kterou bych jezdil. Navíc na jedno místo se nesnažím moc jezdit, je vždycky plno míst, kam se dá podívat, tak proč jezdit na jedno. Pokud mám ale jmenovat, tak mám rád Bílé Karpaty, občas vyjedu na Oslavku a taky mám rád kaňon Loučky.

A jak jsi vlastně přišel kpřezdívce Pug?

To bylo voddíle, když mi bylo nějakých 14-15, tak se četly trhlinové ságy od Feista a tam byl vprvní knize představen hlavní hrdina, tehdy ještě nekouzelník Pug. Sloužil na hradě, byl vysoký, svalnatý, tmavovlasý, ukecaný a před princeznou dal přednost jídlu. :-) No a až na tu výšku, vlasy a svaly jsem to byl prý celý já. :-) Takže jednou někdo řekl, že su celý Pug a už mi to zůstalo. Pak se to časem nějak přeneslo zoddílu i mezi trampy.

Pokud si písničku "Nejkrásnější blues" budet chtít zahrát sami, tak zde je text s akordy:

Nejkrásnější bluesNejkrásnější blues - kompletní text a notový zápis s akordy z neznámého zpěvníku + obrázek od Rysáka - díky!

A co muzika? Jaký trampský písničky máš nejraději, jaký rád hraješ?

Vyrůstal jsem na Karabině a Ryvolovkách, takže to je jasná volba. Pak mám rád Kiďáka (kapitána Kida), Béďu Šedifku, Rolfa, Příboj a T.E. Band. A taky mám rád starý písničky. Dneska se plno lidí snaží hrát moderní věci, ale mezi starýma písničkama se najde nejedna pěkná perla.

A pročpak jsi si do Trampských hudebních vykopávek vybral právě písničku Nejkrásnější blues?

Před pár rokama jsem začal chodit hrávat kEndymu, ten to vytáhl, ale napřed se mi to moc nelíbilo. Pak jsem trochu čuchnul kDjangovi a tak vůbec ke swingu, no a pak to po nějaké době Endy vytáhl zase a tak nějak se mi to zalíbilo. Tak jsme ji dali dohromady a od té doby to hrajeme. Pak jsem to zase jednou vytáhl já při hraní na Zastávce, klukům zT.O. Roza se to taky zalíbilo a tak to od té doby hrajeme. :-)

No, když jsme tu písničku spolu nahrávali, tak to bylo vneděli ráno po potlachu :-) a přesto to zní opravdu přímo skvěle. Jak moc jste to vlastně společně trénovali?

S Drobkem jsme to hráli párkrát od jara, když jsme se ktomu někde dostali. Jestli tak jednou za měsíc? No a my tři sPeťou dohromady jsme to nehráli nikdy, Peťa to myslím nehrál do té doby dokonce vůbec. No a ráno vneděli po prohraném a prohýřeném víkendu si přijdeš, že to chceš nahrát. :-D Tak jsme zkusili vymáčknout ještě něco zposledních sil. :-) A to ještě před nahráváním povídá Drobek, že to nemá ani žádnou předehru a ani konec, tak tam zkusmo hodil začátek ke Ztracený Hawaji. Konec myslím pro změnu zLady be good, proto tam jsou trošku krpy, protože to bylo fakt jen tak hozený do placu. :-) Ale od tý doby to tam tak hrajeme. :-)

No a kdybys mi poslal nahrávku ke korektuře, tak bych si ji nikdy nepustil, jen bych to poslal Drobkovi, jestli to je OK. Nesnáším totiž svůj hlas na nahrávkách, jak je někde video zakce a jen se trochu slyším, tak pokud je to netu, tak přetáčím dál, až tam nejsu a pokud je to vtelevizi, tak se snažím odejít, dokud už tam nejsem. :-) Takže až bude článek, tak si to jistě přečtu, ale video si nikdy nepustím. :-)

A co budoucnost, plánuješ něco?

Plánuju dál jezdit ven, chodit hrávat skamarádama po slezinách a na akcích. Hlavně se chci dál učit hrát na kytaru. Asi bych nic na momentální situaci neměnil, zatím mi to vyhovuje takto. S osadou nevím, takto je to takové svobodnější, mohu jet kam chci a kdy chci. Když chci ale někomu pomoct spřípravou potlachu, tak rád pomůžu. Třeba jednou do nějaké osady vstoupím, ale zatím asi spíš ne.

Díky za zajímavej rozhovor i pěknou písničku a přeju všechno nejlepší ktvým dnešním narozeninám!
Těším se zase na viděnou někde na vandru, ahoj!

Díky za přání a ahoj!

U krbu na Rowers cityU krbu na Rowers city - Ve skvělé společnosti vynikajích muzikantů.

Na úplný závěr ještě jednou opakuji výzvu:

Pokud znáte nějakou pěknou trampskou vykopávku a jste schopni a ochotni mi ji zahrát, tak velmi uvítám vaši spolupráci a můžeme spolu spáchat další pokračování. Zde také současně musím uvést, že ztoho nechci dělat žádnou soutěž otom, kdo je lepší muzikant. Moc rád uvítám pomoc každého, kdo bude chtít přispět a je úplně jedno, jestli půjde oprofíka, který má za sebou hromadu vydaných CD, nebo zda to bude prostě "jen" nadšenec, hrající "pouze" na vandru jen tak pro radost. Podstatný je pouze výsledek, kterým není poměřování sil, ale záchrana zapomenutých trampských písniček. Pokud se tedy budete chtít přidat, tak předem moc děkuji. Podmínky jsou jen dvě:

  1. Písnička musí být aspoň trochu trampská.
  2. Musí to být skladba, která nikdy nevyšla na žádné desce (nebo si to oní aspoň myslíme). :-)

Předem moc děkuji a těším se na vaše ohlasy a reakce.

Kapsa, T.O. Mňouci + Sa-Jó.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
7821117
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Josef kajman Fiala
:-)Nadherna pisen takove pisne ty cloumaji telem a mam je strasne rad.Uz ji mam opsanou a nyni pracuji na technice hrani jsem samouk a tak je to trochu orisek.Ty prechody musim zvladnout ale nadhera
Jeffe
Dajna - zbytecne uspechane. technika hudebniku dobra. Diky
Boko
Je slyset, ze zkuseni ptaci z Oslavky pisnicku znaji a snazi se zpivat druhe, treti a dalsi hlasy :)
Sherif T.O. Velká medvědice
Krásná píseň , výborně hoši. Ahoj:cool: