Trampská detektivka PŘÍPAD POHŘEŠOVANÉHO HÁČKA

Po necelém roce je tady další Hafranova trampská detektivka, přesněji řečeno dvě detektivky v jedné knížce. Dobrou recenzi na ní napsala Hanka Hosnedlová:

Zločin trochu jinak
Na scéně knižního detektivního žánru se nevtíravě, ale naprosto zákonitě začíná zabydlovat další nadějný autor – plzeňský Jan Frána (Hafran), mimo jiné organizátor trampské literární soutěže Trapsavec.
Po loňské detektivní prvotině Případ zatoulanýho rybáře (více o ní najdeš ZDE) se tentokrát se představuje s titulem Případ pohřešovaného háčka, což je mimochodem také název jedné ze tří povídek tohoto nekonvenčního čtivého triptychu. První příběh s lakonickým názvem Afričan je zasazen do reálného trampského prostředí, se všemi současnými atributy této specifické komunity, které autor naprosto důvěrně zná. Stejně jako vodácký svět z druhé povídky o pohřešovaném háčku, která se logicky odehrává na vodě.
Ačkoliv Hafran tvrdí, že popisované osoby i prostředí jsou výplodem jeho fantazie, nemůžu se zbavit utkvělého dojmu, jako bych někdy na podobných místech už byla, a také použité dialogy mi občas připadají jako má vlastní odžitá dejá vu. Nesporně za to může Fránova schopnost vylíčit kulisy děje i odehrávající se dílčí epizodky přirozeně, přístupným hovorovým jazykem, jako by příběh vyprávěl kamarádům u ohně nebo v hospodě u piva, což dodává jeho knížce punc určité, možná i neprvoplánové věrohodnosti.
V prvním případě se do průsečíku děje dostává poněkud exotická postava Afričana, někdejšího trampa, který emigroval na černý kontinent a nyní se vrací do starých míst své minulosti. Společně s ním je do víru nečekaných událostí vtažena nejen celá parta - vypravěč Rook, šerif Česnek, Hastrman, poirotovsky bádavý Hároš a jejich ženské protějšky, ale také Kozina, jinak policejní kapitán Jan Sladký, a jeho podřízený, který si u trampů vysloužil přezdívku Watson. Obdobná sestava hlavních hrdinů se objevuje i v pořádně zašmodrchané příhodě, kde v podstatě hlavní roli přejímá voda - ať už se jedná o Starou řeku, Mlžnou či Kovářský potok. Poklidné líčení klasického vodáckého tripu naruší souhrn neplánovaně se kupících mimořádností včetně dvou podivných vražd, k jejichž rozuzlení stejně jako v předešlé vylíčené příhodě výrazně napomůže koumavý Hároš. Ale můžu vás ujistit, že napětí vám v obou případech vydrží až do poslední chvíle. A pokud si jako čtenářský detektiv několikrát v průběhu četby tipnete vraha, další kapitola vám tuto jistotu zase překvapivě rozmašíruje nově vzbuzenými pochybnostmi. Ovšem jsem přesvědčená, že i vy si pak na poslední stránce obou detektivních příběhů posmutněle povzdechnete, že knížka už končí…
Ale aby vám to nebylo zas tak moc líto, přidal Hafran nakonec ještě takový malý bonbonek, v podobě kraťoučké, téměř anekdotické detektivní povídky, jejíž rozuzlení překvapí bez výjimky naprosto každého z vás.

Celá kniha je vlastně trampským dílkem. Ilustrovala ji Pavla Slepičková - Pavlís, graficky zalomila Hana Dohnálková - Štěhně, obálka je dílem Stanislava Dlouhého - Hadžiho a vydalo ji nakladatelství Klika, tedy Jiří Nosek - Pígo.

------------------------

V případě zájmu o knihu:

Trampská detektivka PŘÍPAD POHŘEŠOVANÉHO HÁČKA stojí 180 Kč (plus pouze poštovné doporučeně). Což je na knihu v pevné vazbě a rozsahem 254 stran velmi příjemná cena.
A lze ji objednat přes náš e-obchůdek a to ZDE.
Nebo napsat přímo na náš mail: trampsky-magazin@centrum.cz

Najdeš zde i předchozí Hafranovu detektivku: Případ zatoulaného rybáře.

A takhle to vypadá, když Hafranovi přivezou výtisky s Případem pohřešovaného háčka:)

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
81592020
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Miro Karela
Blahopřeji Hafrane.
Měj se
KAMI