TRAMPOVÉ VE FILMU (+ videa)

Všimli jste si, kolik epizodních rolí mají trampové ve filmech, nebo seriálech? Pojďte se proto společně podívat na celkem 18 filmových ukázek, svědčících o tom, jak trampové vypadali a vypadají očima filmařů během celé historie našeho filmového průmyslu.

Trampové ve filmu č. 1
Romance nenápadné paní (Třicet případů majora Zemana)

První krátký sestřih je ze seriálu Třicet případů majora Zemana a ačkoliv je to příběh z roku 1956, tramp má na zádech Opusku vyráběnou až o dvacet let později.
Seriál byl natočen v roce 1974, režie Jiří Sequens st.

Trampové ve filmu č. 2
Můj brácha má prima bráchu

Druhou ukázku můžete vidět díky pozornému Sašovi, který mne na trampy v tomto filmu upozornil e-mailem, za což mu děkuju a upozornil mne též, že se tam pravděpodobně míhá i Jan Nedvěd a domovenka osady Toronto.
Kdo nepoznává, jedná se o nádraží Braník, které odpovídá dobové realitě. Já se sice v roce 1975 narodil, ale ještě ve svých trampských začátcích jsem v Braníku podobná kvanta trampů zažil.
Je to stejné nádraží, které zažívalo i dramatické scény, kdy komunistická VB dělala na trampy veliké zátahy a jen díky spřáteleným zaměstnancům ČD tehdy nedělní vlak několikrát přibrzdil daleko před Braníkem a navracející se trampové mohli vystoupit dřív, aby pak v Braníku udivení příslušníci VB nechápali, kde jsou ti trampové, kteréž měli šikanovat.
Režie: Stanislav Strnad
Scénář: Karel Bečka, Václav Borovička, František Vlček
Kamera: Jan Novák
Hudba: Jiří Bažant, Jiří Malásek
Rok výroby: 1975
Země: Československo
Orig. jazyk: Český
Délka: 94 min

Trampové ve filmu č. 3
Výlet na Karlštejn

Tentokrát uvidíte ukázku z celovečerního experimentálního debutu Tomáše Vorla Pražská pětka. V páté povídce "Na brigádě" vystupuje tramp v podání Tomáše Hanáka, ovšem v hlavní roli, což neodpovídá smyslu této sbírky a proto se zaměřím pouze na povídku první a to "Výlet na Karlštejn", kde trampy vidíme pouze v rolích epizodních.
Na začátku můžeme zahlédnout mihnoucího se trampa s teletem, to ještě na oblíbeném nádraží Braník. Dále jsem zařadil odjezd vlaku z tohoto nádraží, u něhož jistě zaplesá srdce nejednoho trampa.
V nejdelší, třetí části ukázky můžeme vidět trampy u ohně. Dáma vlevo je neznámého původu, pán na pravé straně je zaměstnanec filmu. Dva prostřední trampové jsou skutečnými trampy, avšak oblečeni dle představ filmařů. Ten s plnovousem je dokonce můj tatínek :-) Směr Karlštejn
Rok výroby: 1988, nebo 1989 (dle csfd.cz 89, dle obalu DVD 88)
Námět a scénář: Tomáš Vorel, David Vávra
Kamera: Roman Pavlíček
Architekt: Ludvík Široký
Hudba: Karel Babuljak
Režie: Tomáš Vorel

Trampové ve filmu č. 4
Fešák Hubert

Film se odehrává v Žižkově v dobách jeho největší slávy. Trampy zde můžeme vidět v dobách "kovbojských". V kontextu celého filmu jde vypozorovat, že trampové nejsou nikde v daleké divočině, ale kousínek od Žižkova, možná i přímo na Žižkově. Nedokáži identifikovat, zda jsou v Kapslovně, nebo na vrchu svatého Kříže, dnes známým jako Parukářka. Mohou být i na nedalekých Židovských pecích. Je známo, že v dobách, ve kterých se film odehrává, byl Žižkov periferií a trampové jezdili trampovat třeba na Jarov, který je dnes součástí Prahy a Praha samotná se táhne daleko za něj. Tehdy tam však byla divočina.
Režie: Ivo Novák
Scénář: Pavel Hanuš, Ivo Novák

Trampové ve filmu č. 5
Na pytlácké stezce

Tentokrát si vlastně vůbec nejsem jist, že autoři vyobrazují trampy. Zatím, co výřečností a ironií v rozmluvě s orgánem splňují trampskou představu naprosto, svým vybavením a "tábořením" v campu splňují spíše představu astrachánů.
Všimněte si však pozorně, jak kladný hrdina hajný Straka v podstatě šikanuje dva mladíky a nemá problém jim v jejich nepřítomnost prošmejdit stan a osobní věci. Autoři pravděpodobně naznačují, že dva mladíci jsou apriori sígři a rošťáci. To mne opět přivádí na myšlenku, že socialistický autor při tvorbě těchto dvou postav měl na mysli trampy.
Vyrobeno: 1979
Režie: Václav Gajer

Trampové ve filmu č. 6
Andula vyhrála

Tentokrát uvidíte skutečnou lahůdku. Uvidíte předválečné trampy, natočené v autentické době. Jedná se sice o herce, nikoliv o trampy skutečné, respektive nemám informace, že by tito herci trampovali.
Ve filmu je spousta jiných zajímavých obrazů, například podsadový tábor a jeho vybavení, které by stály za vystřižení, ale moje specializace jsou trampové ve filmu.
Takže nezbývá než popřát příjemnou podívanou.
Rok: 1938
Režie: Miroslav Cikán
Námět: Olga Scheinpflugová
Scénář: Jaroslav Mottl, Josef Neuberg
Hudba: Jára Beneš, Jiří Fiala
Kamera: Ferdinand Pečenka

Trampové ve filmu č. 7
Návštěvníci

V této ukázce sice trampy moc dobře neuvidíme, avšak zvuk kytar, romantika podvečerního ohně na břehu a mohutné AHOJ nám buď důkazem, že se o trampy jedná.
Na tuto scénu mne upozornil kamarád Oxford, za což mu děkuji.
Rok výroby 1983
Námět a scénář Ota Hofman a Jindřich Polák
Režie Jindřich Polák

Trampové ve filmu č. 8
Rok na osadě

Tentokrát možná budete namítat, že se nejedná o trampy, ale chataře. Ale každý znalec trampské historie ví, že právě stavění chat bylo v předválečném období velkou částí trampů oblíbené.
Tuto ukázku jsem získal od kamaráda Honzy (Stará Šumava). On sám uvádí toto:
Ukázka je z krátkého amatérského filmu Rok na osadě, který natočil asi v roce 1938 Eda Ingriš v Třebenicích, kde měl chatu, která se jmenovala Nemuzikantská. Je to ten, co před ní štípá sekerou dřevo.

Trampové ve filmu č. 9
Cesta z města

Film Tomáše Vorla staršího o tom, co současným masňákům přijde jako legrace a zábavný pohled na krok od civilizace, ale nám trampům jako něco, co prožíváme běžně. Ačkoliv se film soustředí na masňáka, i zde můžeme zahlédnout trampy. Pokud chcete vědět o trampech z této ukázky více, podívejte se na film Z města cesta (pojednává o pozadí tohoto filmu), kde je velký prostor věnován trampovi Kimovi, svérázné to postavě. Poděkovat chci trampovi D´Adymu, za jehož pomoci vzniklo toto deváté pokračování.

Trampové ve filmu č. 10
Klondajk (Četnické humoresky)

Tentokrát můžeme nahlédnout do dílny brněnského studia České televize. Ve 37. dílu Četnických humoresek, nazvaném Klondajk, nemají trampové jen epizodní roli, ale řekl bych jednu z hlavních, možná lépe řečeno vedlejší. Proto bylo nesmírně těžké vybrat ukázky tak, abych zachoval určitou zdravou míru délky ukázky, neb vystřihnout vše, máme před sebou možná i dvacet minut videa. Doufám tedy, že můj výběr bude pro ilustraci dostačující. Poděkovat bych chtěl tentokrát trampům navštěvující www.ontheroads.net, jež mne, seriál nesledující, na tuto epizodu upozornili.
Námět: mjr. Michal Dlouhý
Scénář: Antonín Moskalyk, Pavlína Moskalyková, Petr Zikmund, Drahoslav Makovička, Miloš Fedaš
Kamera: Josef Víšek
Kostýmy: Sylva Zimula Hanáková
Hudba: Ivan Kurz

Trampové ve filmu č. 11
Copak je to za vojáka

Spousta trampů i paďourů mne na tento film upozorňovala… Dlouho jsem otálel, neb dle mého úsudku se může jednat spíše o studenty cestou na chmel, či něco podobného. Ale není rozhodující, co si myslím já. Jak píši, upozorňovalo mne na tuto scénu spoustu trampů i paďourů a tak zde máte již jedenáctou ukázku ve sbírce Trampové ve filmu.
Filmové studio Barrandov, 1987, 85 min.
Režie: Petr Tuček
Námět: Pavel Hajný
Scénář: Pavel Hajný, Petr Tuček
Kamera: Josef Pávek
Hudba: Petr Hapka

Trampové ve filmu č. 12
Balada pro Banditu

Podívejte se na nepřeberné množství trampů coby publika a komparzu (skupina Greenhorns a jejich kamarádi) v Baladě pro banditu. Jen škoda, že ty nejkrásnější záběry překrývají úvodní titulky. V druhé, kratší časti, jsem si dovolil vypíchnout věc pro mne srdcařskou, a sice jehlánek ze dvou kosáků.

Wikipedie uvádí:
Balada pro banditu je trampský muzikál, natočený Vladimírem Sísem v roce 1978 podle stejnojmenné divadelní hry Milana Uhdeho na motivy Nikoly Šuhaje loupežníka od Ivana Olbrachta. Ve filmu vystupují herci brněnského Husa na provázku, v hlavní roli Nikoly Miroslav Donutil, v roli jeho milenky Eržiky Iva Bittová. Film je stylizovaným záznamem divadelního představení konaného v přírodě.

Román Ivana Olbrachta o proslulém loupežníkovi se v 70. letech dočkal muzikálové verze, úspěšně uváděné brněnským Divadlem na provázku. Nikdo tehdy netušil, že texty napsal zakázaný Milan Uhde. Když se režisér Vladimír Sís ujal filmového zpracování, rozhodl se pro převzetí původního jevištní podoby, zasazené ovšem do rámce přírodního divadélka.
Režie Vladimír Sís
Scénář Zdeněk Pospíšil
Vladimír Sís
Hudba Miloš Štědroň
Vlastimil Hála
Kamera Viktor Růžička
Střih Jaromír Janáček

Distribuce Filmové studio Barrandov, Česko ČSSR
Premiéra 1978

Trampové ve filmu č. 13
Policajt nebo rošťák

V minulých dvanácti dílech série Trampové ve filmu jsme měli možnost shlédnout trampy tak, jak si je asi každý představuje. V magickém 13. dílu jsem se rozhodl experimentálně zařadit ukázku toho, jak by mohla tato série hypoteticky vypadat, kdybychom výjimečnost trampingu nechali rozpustit ve světě paďourů a stačil by nám stav duše. ;-)
Flic ou voyou (Policajt nebo rošťák)
1979
Režie Georges Lautner

Trampové ve filmu č. 14
Bíbr Gryzzly

Tentokrát nejde o epizodní role, ale o jednu z povídek filmu Maturita za školou.
Za pozornost stojí herecký výkon Jiřího Lábuse v roli špatného trampa a píseň Wabiho Ryvoly Hejno vran v podání jakéhosi orchestru.

Trampové ve filmu č. 15
Soví hnízdo

Tentokrát autor představuje trampy přesně dle regulí socialistické morálky, jako máničky balancující na hranici zákona.
Soví hnízdo (TV film)
Krimi
Československo, 1981, 62 min
Režie:Evžen Sokolovský
Hrají:Luděk Munzar, Jiří Vala, Jiří Štěpnička, Miriam Hynková, Tomáš Juřička, Ota Sklenčka, Josef Langmiler, Rostislav Kuba, Jiří Zahajský, Svatava Hubeňáková, Klára Pollertová-Trojanová, Zdeněk Martínek, Oldřich Janovský, Viktor Maurer, Jaroslav Vlach

Trampové ve filmu č. 16
Příklady táhnou

„Nebyly to žádné herecké problémy, spíše jsem hrála proto, abych lidu v těžké době poskytla trochu veselí," řekla o svých komediálních rolích v době okupace herečka Růžena Nasková. Jednou z nich byla i postava Růženy Brychtové v půvabné komedii o babičce, která vychovává svou vnučku Jarmilu podle pravidel starých časů. Teprve její druhá vnučka, vysokoškolačka Jiřina, důstojnou starou dámu přiměje nejen ke změně názorů na mládež, ale také ji naučí trampovat, říkat "Ahoj!" a střílet z luku. Nakonec však okolnosti přinutí babičku, aby zanechala lehce výstředního života a vrátila se do starých kolejí.
(oficiální text distributora) Komedie
Československo, 1939, 85 min
Režie:Miroslav Cikán
Hudba:Josef Stelibský
Hrají:Růžena Nasková, Nataša Gollová, Stella Májová, Jiří Steimar, Antonín Novotný, R. A. Strejka, Jan Pivec, Vlasta Hrubá, Stanislav Neumann, Bolek Prchal, Milada Smolíková, Vladimír Salač, Emilie Hráská, Vilém Pfeiffer, Ladislav Janeček, Walter Sent, Božena Helclová, Václav Suldovský

Trampové ve filmu č. 17
Trhák

Opravdu krátký záblesk trampů v hudební komedii Trhák. Trampové naprosto bez souvislosti s dějem filmu. Hosté na zahrádce hospody...
Komedie / Hudební
Československo, 1980, 94 min
Režie: Zdeněk Podskalský st.
Scénář: Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák
Hudba: Jaroslav Uhlíř, Petr Skoumal, Karel Vágner, Vítězslav Hádl

Trampové ve filmu č. 18
Štastné a veselé (Třicet případů majora Zemana)

V podstatě náhodou jsem narazil na těchto pár vteřin z Masarykova nádraží, kde projde partička s minimálně jedním trampem. Zajímal by mne názor pamětníka, zda se na trampy v roce 1966 příslušníci Bezpečnosti mile usmívali.
Třicet případů majora Zemana, příběh dvacátý třetí z roku 1966 - Šťastné a veselé

A na závěr článku ještě prosba, uvítám jakýkoliv další tip na film, ve kterém mají trampové své zastoupení, a třeba se na Trampském magazínu dočkáme pokračování ve filmových ukázkách.

Kuba, T.O. Brdský dobráci
E-mail: koko@stinadla.cz

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
2121101919
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Mirek Fík
Trampové ve filmu č. 4
Fešák Hubert

Poznámka k místu natáčení scénky s trampy.
Scénka byla natáčena přesně před 40 léty 6.a 7.3. 1984 v malém parku mezi ulicemi U Sadu a Střední v Praze 6 - Veleslavín, nedaleko Vodovodního domku (ten se i této scéně několikráte zobrazil).
Ahoj
Mirek Fík
přímý účastník natáčení
Ponka
Ahoj vzpoměl jsem si na tohle v roce 1996
https://www.youtube.com/watch?v=nYmKcEGDpRk
Láska na Kramberku.
Akce potřebuji trempy do filmu.Ponka
Boko
Prazske nedele :-)
https://www.youtube.com/watch?v=1CnCAC8jmS0
Pinďa
Myslím si, že Opuska se začala šít někdy v roce 1968, nebo těsně po něm. Vzorem by měla být orig uska Wabiho Ryvoly
Tony
Ahoj Zdene.
Všech šest dílů DOBRODRUŽSTVÍ ŠESTI TRAMPŮ na Trampském magazínu najdeš taky a to zde: http://www.trampsky-magazin.cz/blog/dobrodruzstvi-sesti-trampu-vsech-sest-dilu-na-videu-115.html
zden
http://www.ceskatelevize.cz/porady/899690-dobrodruzstvi-sesti-trampu/tvurci/

nebyl to sice film, ale seriál ale byl o trampech dle literární předlohy žák-rada Bohatýrská trilogie
Mirko Juna
PO SHLÉDNUTÍ SE MI ZAČALY HOUFNĚ VYBAVOVAT DALŠÍ... TAK SEM S NIMI:

Poslední povídka filmu PĚT Z MILIONU - trampové jdoucí od vlaku za Prahou.

SLAVNOSTI SNĚŽENEK - skupina trampů u Hájenky při narážení sudu piva.

Starý film z r. 1933 DOBRÝ TRAMP BERNÁŠEK, v němž zpívají Setleři.

PŘÍLIŠ VELKÁ ŠANCE - kriminálka v níž J.Kanyza shodí na dva trampy svoje nechtěné zabití malého kluka.

Film ZPÍVALI JSME ARIZONU Z R.1964

Jakýsi dětský trampský oddíl je aktérem filmu MRKÁČEK ČIKO V.Plívové-Šimkové. A toto zpodobnění přineslo režisérce i určité potíže.

A nakonec perlu: KŘEHKÉ VZTAHY - býv. tramp V.Kratina navštíví v zimě svoje kamarády na osadě. Nádherná atmosféra!
Mirek
Jednu malou připomínku: Pokud měl tramp ve film. ukázce č. 1 usárnu tzv.Opusku a díl se natočil v roce 1974,kdy děj byl situován do roku 1956, tak dle autora přišla Opuska na svět až po dvaceti letech (tedy v r. 1976), tak jak je možné, že ji tramp zachycený ve filmu měl už v roce 1974? Sám jsem usárnu Opusku měl určitě v roce 1974.A nevylučuji, že již v r. 1973, což není po dvaceti letech, tedy pokud umím počítat.
Petr
Český Klondajk aneb co se stalo s našetřeným zlatokopeckým zlatem.Je zajímavý si tyto odkazy poslechnout, to stojí za poslech. Ruzyně 20.2.1982 tajná mise zlaté cihly, mince a jak to vše dopadlo….. zločin století v ČR I.díl http://jdem.cz/vxjv4
zločin století v ČR II.díl http://jdem.cz/v92
jaroslav havlik
DÍK ZA DOBROU PRÁCI! Jen chci připomenout že někdy před válkou byl natočen nepovedený film z trampského života
Osada mladých snů Ahoj. Jerry
Terka
Ještě mě napadá jeden díl ze série 3 + 1 s Miroslavem Donutilem:
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1148961737-3-plus-1-s-miroslavem-donutilem/21051212009-3-plus-1-s-miroslavem-donutilem-dovolena/