Trampové v hlavních filmových rolích - BÍBR GRIZZLY

Říká se, že není malých rolí, ale přesto se v Československé a České kinematografii nalezne několik filmů, kde jsou trampové jednou z hlavních veličin. Jedním z těchto filmů je i Bíbr Grizzly a jde o příběh trampa stejného jména.
Děj má dvě roviny.
Tou první je dokumentační - tak krásné záběry z nádraží v Braníku, plného trampů, kteří lezou okny do starých vagónů, se hned tak nevidí, rovněž i následující část, kdy Bíbr Grizzly jede s fírou v parní lokomotivě a přikládá do kotle, je moc fajn a srdce romantika plesá…
Druhá rovina je ideologická, neboť film byl natočen v roce 1973 a má všem ukázat, že trampové nejsou zrovna vhodní kamarádi pro život spořádaného socialistického občana. Bíbr Grizzly je totiž ve filmu postupně vyhoštěn z trampského kruhu a to díky své dobrotě a odporu k opilosti...
Velkou roli v tom má jistý přiopilý tramp Pedro, kterého hraje Jiří Lábus a jak již z Mimiker víme, záporné role Jiřímu Lábusovi opravdu jdou. Dlouhé záběry kamery na trampy, sedící s pivem u dlouhých venkovních stolů, k tomu všemu mají v divákovi nabudit pocit jakési životní bezvýchodnosti a stereotypu, ve kterém se tito trampové pohybují.
Bíbr Grizzly proto odchází od hospodských povalečů do „lůna přírody“, jen se svoji usárnou, mačetou a kytarou, aby při následném toulání potkal skupinku malých dětí, se kterými posléze zakládá u táborového ohně pionýrský oddíl.
A tak to má být milé děti, zazvonil zvonec a pohádky je konec.
Naprosto úžasné na celém filmovém příběhu Bíbra Grizzlyho je to, že ústřední písní se stala píseň Wabiho Ryvoly Hejno vran, která v samotném závěru, kdy pionýrský vedoucí Pepík (bývalý tramp Bíbr Grizzly) drží táborovou stráž, zazní v podání symfonického orchestru!

Film Bíbr Grizzly trvá 22 minut a poděkování za to, že si ho tu můžeme pustit, patří Kubovi z T.O. Brdský dobráci:

Zleva: Bíbr Grizzly, uprostřed Pedrův parťák z mokré čtvrtě a nakonec tramp Pedro (Jiří Lábus).
Foto: přebráno z Facebooku

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
181361613
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Merlin
Tak jsem náhodou narazil na tenhle filmeček a mám jen drobný komentář k prvnímu příspěvku Kazatele. Myslím, že ten vedoucí těch pionýrů byl ten sražený chodec, co ho odváží ta sanitka. Bíbr Grizzly sice těm pionýrům říká něco o blonďákovi, což mi tedy moc blond nepřišel (ale je to starý černobílý film a měl mokré vlasy...), ale z logiky toho příběhu, to byl on. Se zbytkem souhlasím. Bíbr se jich ujal jen do té doby, než se vrátí jejich vedoucí. Nicméně ideologický podtext jak píše Tony, tam taky určitě je.
Pavel Slim Mazal
S dovolením se vyprdnu na ideologický pohledy a popíšu svoje postřehy . Samo, že mně dojaly scény z nádraží,ale z mašiny jsem se musel usmát,tomu přikládání!Každý fíra by,hlasem velikým,nadával,kdyby bylo přikládáno furt na jednu stranu ! To se musí střídat strany i na střed ! Jezdí s nama bývalý fíra,od kterýho to vím.Taky jsem zjihnul,při pohledu,na tu německou šiltovku.
Rozpadla se mi,po dlouhým nošení,po pádu do potoka.Doslova se rozpustily švy.
Tolik moje postřehy.
Ahoj Slim
Keny
Ještě si nemohu odpustit jednu poznámku.

Až na tu trapnou vyděračskou scénku u hospody - něco takového jsem nikdy mezi vandráky nezažil ani neviděl - je ten film věrná časová konzerva s jistými vizionářskými prvky, neboť v roce 1973, kdy byla natočena, jsem měl pouhé čtyři roky a poznal jsem se hned v několika rolích:
- jako jeden z hošíků bezprizorné družiny 1982
- jako jeden z čundráků drnkající na kytaru 1985
- i jako hlavní hrdina snímku, bloncající sám po lesích, který se ujme skupiny opuštěných chlapců 1988

Také jsem se tehdy ujal vedení osiřelého pionýrského oddílu, ač jsem sám členem PO SSM nebyl. Navezla mě do toho holka se kterou jsem chodil. Byla jeho instruktorkou a jejich vedoucí, tou dobou již vážně nemocná, hledala někoho kdo by se toho ujal místo ní.
Keny
Tak jsem si ten filmeček se zájmem skouknul. Pravda výkony hlavních protagonistů mi přišly trochu křečovité, ale jinak ten filmek celkem přesně zachytil atmosféru jakou si pamatuji. Musel jsem se vyloženě pousmát, když cca v osmé mintě brýlatý hošík s kytarou drsným hlasem spustí Hudsonské šífy. Jako bych se byl viděl před třiceti lety.. ;-)

Jinak pokud jde o ten filmeček z hlediska ideologického. Nikde jsem si nevšimnul, že by se z Grizzlyho stal apriori pionýrský vedoucí. Spíš jen, jako by si byl řekl: Začít znovu a lépe. A to že si nechal od těch hošíků říkat raději Pepíku, než zažitou přezdívkou bych interpretoval spíš jako snahu odstřihnout se od nepříjemných vzpomínek na minulost.

Sám jsem se totiž dostal k ježdění ven podobným způsobem. Jen s tím rozdílem, že nás náš \"Grizzly\" s přezdívkou Miwi nenašel někde opuštěné v lese.
Kazatel
Ahoj Tonym,
neberu ti tvůj pohled, ale podle mě se Bíbr Grizzly pionýrským vedoucím trvale nestal, i když je pravdou, že před pionýry popřel svoji trampskou přezdívku. To bychom mohli taky polemizovat třeba o tom, že pionýři se stali trampy, neboť tito přezdívky měli.A nevidím nic natom, že Bíbr Grizzly byl mezi trampy dobrý, neboť takových bylo docela hodně.A který tramp by se na děcka, byť pionýry v situaci v jaké se nacházely vykašlal. Taky si myslím, že pokud by na mě někdo nastoupil stylem jako tramp, kterého představuje Lábus, abych zaplatil všem rundu jenom proto,že mám prachatý rodiče, mě by se to taky nelíbilo a nešlo by mi přitom o peníze.
Docela by mě potom zajímal tvůj pohled na film Potlach z ideologického hlediska.
Tony Avalon
No, já se na filmy z ideologického hlediska nekoukám (ještě to tak), pokud si teda o to neřeknou jako Bíbr Grizzly, tak ti holt k Potlachu nic ideologického neřeknu:). Snad jen, že je to dobrej dokumentární film a byl malý zázrak, že něco takového mohlo být v půlce šedesátých let natočeno a promítáno...
Kazatel
Ahoj Tony,
možná jsem viděl zcela jiný snímek než ty.Nemohu s tebou souhlasit, že by Bíbr Grizzly se skupinou dětí v tomto filmu založil pionýrský oddíl a stal se jejich vedoucím.Děti jednak v nějakém pionýrském oddílu byly, a pokud by sis všimnul, tak jejich pionýrský vedoucí byl hrdina(hráje ho Vondráček), který Lábuse na Bíbra v hospodě upozornil. Já to vidím tak, že Bíbr ty malé pionýry zachránil a stal se spíš jejich kamarádem než vedoucím, který se na ně vykašlal. Přesto, že film byl natočen v r. 1973, tak to není podle mého názoru ukázka toho, že by trampové byli právě ti, kterým se je potřeba vyhnout.I když na druhou stranu,vyhnut se jako trasmp některým "trampům" platilo tenkrát a platí i dnes.
To, že si tvůj pohled na film přečetlo 436 lidí a nikdo z nich tuto skutečnost v tomto filmu nepostřehl mě docela udivuje. Možná neviděli film.
Tony Avalon
Ahoj Kazateli.
V tomhle máš pravdu - vlastně objevil opuštěný oddíl a pak teprve ho dal kupy. Nicméně to nic nemění na tom, že šlo film s ideologickým podtextem (a s krásnými záběry z vlaku a z nádraží, kde si vždy při sledování rochním). Už jen ten závěr, kdy se děti Bíbra Grizzlyho zeptají jak se jmenuje, on se zamyslí a místo trampského jména řekne Pepík, ačkoliv mu předtím jeho trampským jménem říkal i fíra, hospodský.... Prostě Bíbr Grizzly raději přestal být trampem a stal se pionýrským vedoucím, protože mezi těmi trampy byl moc dobrý:)