TRAMPING IN BOHEMIA / britský film o českém trampingu

Shlédněte krátký filmový dokument od sympatické tmavovlásky Margot Buff, kterou jsme před několika lety potkávali ve vlacích i v lesích, jak se vleče s velkou kamerou na rameni a nadšeně natáčí trampy (dokonce se kvůli tomu naučila i dobře česky). Film je konečně dostupný a jsem za tu možnost jiného pohledu na náš tramping rád.
Samozřejmě stejně jako u jiných dokumentů nejde ve třiceti minutách postihnout celé široké rozpětí trampingu. Dokument je spíše věnován starší trampské generaci, tedy pamětníkům trampování za komunismu a to se stalo i jeho ústředním tématem. Záběry jsou samozřejmě současné - brdské trampy potěší momentky z brdských lesů, z brdské lokálky i z trampského fotbálku ve Lhotce pod Plešivcem, kamarády a kamarádky v Moravy zase setkání u Maxova kříže nad Jihlavkou…
Hlavní průvodní slovo má Marko Čermák a vydatně mu pomáhá Lilka Pavlak, Baron a další… Potěšen jsem byl pohledem i na naše kamarády - Fredyho, Vladimíra, Boweryho, Prcka, Habešana, Hanku, Lucku, Dědka a celou řadu dalších.
Jediné, co bych asi dokumentu vytknul, je absence nejmladší trampské generace. U neznalého diváka může vzniknout dojem, že současný český tramping už žije pouze vzpomínáním na minulost (což nebývá pravdou ani u nejstarší trampské generace) a nových „nositelů pochodní“ k našim ohňům již moc není. Myslím si proto, že alespoň pár záběrů z potlachu nebo vandru nějaké mladé osady, by v závěru filmu bylo přínosem…
Nicméně i přes tento nedostatek je dobře, že Margot svůj projekt dokumentu o českém trampingu zdárně dokončila a zaslouží si poděkování.

Ilustrační foto: Obluda T.O. Paběrky

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
5861015
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
ROBIN - Hledači
Pro diváky BBC je to fajn. Pro znalce byl podrobně pojatý tel. seriál o trempingu určitě větší pokoukání. Buďme vděční za oboje.... zkušenost je nakonec ale stejně nesdělitelná.

Jelikož následná píseň je k tématu a začíná na Brdech lidovět, dovoluji si přiložit textík...

BRDSKÁ originál
(melodie: Blue Ridge Cabin Home)
http://www.youtube.com/watch?v=rJBu-yC4JJc

1.Když mi bylo sedmnáct každej pátek zas a zas
já s usárnou jsem pádil k nádraží.
S Brdskou smečkou na kopcích, nic než slanej pot a smích
vždycky jsem zahodil všedních dnů závaží

R: Já mám rád tu vůni brdskejch lesů
mlžný rána jsou jak v horách Tennessee
z každýho světa koutu vždycky se rád vracím
přes Plešivec na Studánky Knížecí

2.Železnou oponu vzal čas, já chytil šanci za vocas
a vzdálenej dost nebyl žádnej cíl
Oregon, Texas, Panama, to všechno dnes je za náma
tenkrát jsem i na Aljašku zabloudil
R:

3.Jak přibývalo let, projezdil jsem celej svět
a tak jsem prolez´ i ty kopce v Tennessee
je to krása nutno říct, ale nakonec nic víc,
než trochu větší brdský polesí
R:

4.Manády jsou za plotem, po trempech se slehla zem
já v těch brdskejch kopcích zůstal skoro sám
vzpomínám tu na mládí, ani déšť mi nevadí
snítku smrkovou zas na ohniště dám
R:
:cool:
Anny-Míša
Pěkné a pro nás stále aktuální.S námi jezdili děti a teď už zaučují i vnoučata,tak že o trempování u nás nemám obavy.Ahoj Míša
Mikin
Hezky udelane. Nadhera, videt vsechny kamarady.
Nesouhlasim s Anezkou Novou. Politika do toho patri. Doba nesvobody a dratu na hranicich tramping pochopitelne ovlivnila.
Thomas
Moc pěkný dokument, to se povedlo. A ten dojemnej konec málem robrečel i mně.
Anežka Nová
Moc politiky!!!

Líbily se mi dvě věty. "Dneska nemůže říct šéfovi, já jdu na vandr, za komunistů to možný bylo!" Druhá: "On si každý myslí že jsme jezdili na tramp, jako vzdor proti režimu... řekl bych, že je to vzdor proti civilizaci". A o tom to je!!!
Maruska
Trampka na ilustracnim foto od Obludy, je moje nejlepsi kamaradka, presto, ze ona zije v Cesku a ja v Americe uz skoro42-3 let.Na tak zv. \\\"vandru do 60tejch\\\", o kterem je to video, jsme byli spolu,to jen tak naokraj. Myslim, ze mam stejny nazor jako \\\"Pavouckej\\\"a rozhodne nesouhlasim v urcitych vecech s Markem, ktery je vlastne taky muj kamarad,ale kazdy z nas to asi vidi jinak....podle mne, byt trampem, to nejdriv musis mit v srdci, a pak teprve to vsechno ostatni, o tom ale nikdo z nich nemluvil, je to ovsem muj nazor,dalsi vec je, jak se vsichni vetsinou predstavovali \\\"nepoliticky\\\",...co tedy treba Packardovci, kteri pro neco dali sve zivoty,nebo kluci trampsky, kteri jeli pred valkou bojovat do Spanelska, nebo ti kteri zarvali za okupace, ba i nekteri na fronte proti nacismu, nebo pozdeji nekteri,kteri byli pozavirani v uranovych dolech za toho prenadhernyho komunismu!
A zrovna tak si myslim, ze je Marko vedle s tim jak se rikavalo \\\"opustis-li mne zahynes\\\" faktem je,ze \\\"trampsky emigranti\\\" v zadnem pripade nezahynuli, naopak, asi mozna proto, ze to stale maji ve svem srdci! Ahoj Maruska.
George Crha
Navsivte museum Trampskych osad Ceskeho Raje na zamku Humprecht v Sobotce.Informace:Eda a Pavla Liharovi--Tel. 605 252 344->pavla.lihar @seznam.cz< Tato stala exposice zmapovava kolem 80 trampskych osad vzniklych zacatkem 30 let z nich jsou nejstarsi osady Yucatan a prave Ell Torro. Byli jsme stastni,ze nam bylo nabidnuto prave toto misto v kruhove mistnosti pod kopuli tohoto baroktniho zamku odkud je videt do malebne krajiny Ceskeho Raje,kde se pred 85 lety usadily prvni prukopnici trampingu,kterym je tato exibice venovana. George Crha Kid Jr.z Ell Torra--Canada.
George Crha
Kamaradi,zrovna jsem docetl vase radky o zcela mimoradnem hnuti,ktere se od sveho vzniku zove TRAMPING.Nejsem zrovna Greenhorn,nebot jsem vyrustal na slavne osade Ell Torro v Ceskem Raji,kterou zalozil muj otec KID v R. 1927. Srub podle jeho kamarada Boba Hurikana dostavel se svymi kmarady v roce 1930.Tam jsem prozil sve detstvi a dospivani. V r.1967 jsem odesel do Kanady,kde jsem provozoval svoji professi kouce krasobrusleni.Do rodne hrody se vracim rad a predevsim nikoliv kvuli Karlovu mostu,ale znovu a jen k vuli stare osade. Pri me posledni navsteve (2013)jsme s mym kamaradem Edou zacali z myslenkou Trampskeho musea osad Ceskeho Raje,stesti (I konekce )nam pralo,nebot jsme nasli krasne misto primo v kopuli zamku HUMPRECHT.Tato stala exibice byla vloni otevrena a tesi se velke pozornosti. George Crha--Kid Jr. Ell Torro.
Vladimír Petr
Při sledování tohoto pořsdu jsem zavzpomínal
na krásné časy, kdy jsem s kamarádem Rumem
jezdíval do Brd a na Šumavu na Velkej i Malej, ale i třeba na jednodenní výšlap v zimě,sváteční na Štědrý den a vždycky to byla paráda. Na přírodu se dívám stále pohledem starých časů, obloha, řeka, les,
květena,kytara, flétna, harmonika pro mne
hodně znamená, miluji country folkovou mu-
ziku, dobré přátele. Díky za film, měl jsem
slzy v očích.
Pavouckej
Asi budu za rebela, ale já z toho dokumentu až tak odvázanej nejsem. Je to pohled zvenčí a dokazuje, že nelze pojmout to, co já považuju za tramping v půlhodinovém dokumentu (ostatně to už Tony zmínil). Správný dokument má diváka poučit a třeba v něm zanechat i nějaký silnější dojem. Tenhle dokument je určen pro nezaujatého diváka, který neví o trampování ve střední Evropě vůbec nic a já pochybuju, že by ho o něčem poučil. Snad jen dojem zanechá - myslím, že většina diváků netrempů jen zakroutí hlavou, že ta starší generace čechů má ale zvláštní hobby. Jasně to dokazuje, že, kdo nezažil, nepochopí. O trempování to platí dvojnásob ;-). Zas na druhou stranu je určitě pravda, že pro trempy tenhle dokument zcela jistě význam má a je tedy nakonec dobře, že vznikl.
Viktor
Ahoj Tony, nechci aby to vypadalo jako nejake rejpani, ale jelikoz Margot znam osobne, byla s nama v dobe, kdy schanela materialy na tento film, na vode i na nejakem tom vandru, upresnil bych, ze se nejedna o britku a tudiz ani o britsky dokument. Je to americanka zijici v Praze, pracuje v prazske redakci radia Svobodna Evropa. Jinak film je samozrejme super!
Tony Avalon
Ahoj Viktore. O americkém původu Margot už vím od včera, kdy mě na to upozornila Lilka. O britský dokument však podle mne jde, neboť byl natáčen pro britskou společnost se sídlem v Londýně. Jasně si vybavuju, jak mi tehdy Margot v lokálce říkala, že ten dokument natáčí pro britskou televizi. Ale v podstatě jde o houby:)
Lachtan
Pěkně udělaný, na Velkém vandru 2008 sem byl
Matěj Skautík
Fenomén, kterej nemá smysl rozebírat, nebo se snažit, přjít mu na kloub.. Víme to všichni a vážíme toho...
Mě naprosto zaujalo krédo, který dokonale vystihuje úplně včechno:
..."správnej tremp, správnej tremp nesází, ten jenom sklízí. Tremp počká, až to zasadí někdo jinej a de vokolo, a vidí, že ty plody jsou zralý, tak co udělá, tak si ten plod utrhne"...
Laco
Nádherně udělanej film, skvělý lidi, příroda, kamarádi - co víc by si našinec ještě přál?