Slavíme 25 let trampského časopisu PUCHEJŘ

Dnes je to přesně čtvrtstoletí, které pozvolna uplynulo od vydání prvního čísla Puchejře (a dnes nám tiskárna předává Puchejře číslo 140). Je to natolik dlouhá doba, že mezi jeho čtenáři jsou už dospělé kamarádky a dospělí kamarádi, kteří tehdy ještě nebyli na světě. Ani náhodou by mě tehdy nenapadlo, když se malou ruční sešívačkou sešíval „ten úplně první“ výtisk Puchejře č. 1, co z toho všechno bude. Mimochodem, „ten úplně první“ sešitý výtisk se kupodivu dochoval a nyní je jedním z vystavených exponátů na výstavě Století trampingu

v Letohrádku Kinských, a tak můžete porovnat, jak dlouhou cestu Puchejř za tu dobu ušel.

Foto nahoře: S Draculeou vítáme první výtisk
Foto dole: Se Šlápim jsme se na tento první výtisk přišli podívat o 25 let později na výstavu Století trampingu

První číslo tehdy vyšlo v rozsahu 16 stran a v nákladu 112 výtisků z kopírek v několika kancelářích, kde pracovali naši kamarádi. Ale již během roku měl Puchejř náklad 800 výtisků v rozsahu 32 stran a tisknul se (dnes se mi tomu už ani nechce věřit) na celkem 23 kopírkách (tedy ve stejném počtu kanceláří a pracovišť, od stejného počtu trampů a trampek) v Praze, v Plzni a v Brně. Je snad každému jasné, jaký to byl zápřah dávat ty štosy papírů, vytištěných z tolika různých míst, dohromady, sešívat je do podoby časopisu a posílat. Proto se po čase muselo přejít na „nudný a pohodlný“ tisk v tiskárně, kterým se vydávání Puchejře zachránilo. Z té nekončící dřiny začalo nadšení pro časopis u redakce i pomáhajících kamarádů a kamarádek pomalu ale jistě opadat.
Postupem let se navíc k vydávání Puchejře přidaly další aktivity, jako třeba pořádání Trampské soutěže (dnes Trasa), Trapsavce, koncertů pod jménem Stopy sešlapaných bot či Písničkový vlak. Pět let jsme zároveň byli i redakcí Portýra, k Puchejři jsme pořídili mladší sestřičku Brdskou vločku (dnes je na prázdninách) a před pár lety i internetového bráchu Trampský magazín.cz a do dnešní doby se podařilo vydat i 141 trampských knih, zpěvníků, publikací, sborníků a Trampských kalendářů.

Bedlivý pozorovatel si na horní fotce všiml láhve Wabiho koniklecového rumu, kterou Šlápi drží v ruce. Tak pokud by někdo chtěl tento koniklecový rum ze sklepů Fort Hazardu ochutnat, nechali jsme ho na výstavě v Letohrádku Kinských u kempovky.

To, co teď napíšu, není povinné zdvořilostní poděkování – ale tohle všechno opravdu mohlo vzniknout jen díky velkému množství kamarádů a kamarádek, kteří Puchejře hned na začátku a nakonec i postupem let přijali, podpořili předplatným, darem, článkem, fotkou, doporučením, dobrým slovem. Protože nebýt vás, tak si tady s Puchejřem a s tím vším ostatním můžeme na nějaké vydávání tak maximálně hrát, ale to je tak asi všechno.

.

No a úplně na závěr patří zasloužené poděkování všem minulým i současným členům redakce a tvůrcům jeho rubrik: Šlápimu, Dráculei, Waki, Hance Hosnedlové, Vokounovi, Kytce, Divnýmu, Boubelínovi, Doude, Šaolínovi, Cimburovi, Carmenovi.
A taky těm, kteří už mezi námi nejsou: Lišákovi, Kapitánu Kidovi a Medvědu Brtníkovi

A máme za sebou první čtvrtstoletí:)

Tony

-------------------------

A samozřejmě vítáme všechny další nové čtenáře, kteří by měli zájem dostávat PUCHEJŘE poštou do schránky. Stačí, když napíšeš svojí adresu na mail: puchejr@volny.cz a a co nejdřív ti bude posláno nové číslo, ve kterém bude vloženo vše potřebné k předplatnému

Ilustrace: Tom Zvědělík

-------------------------------------------

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
151710133
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Stanislav Pido Kučera
Pěkně Tony, jen tak dál. Děkuji z Boskovic.Pido