Písničková oslava osmdesátin Bédi Šedifky

Je to už neuvěřitelných 80 let, co se 23. 11. 1935 narodil Bohumil Röhrich – Béďa Šedifka, trampský bard, vrstevník Wabiho Ryvoly, organizátor, řezbář, člen T.O. Komárů, legendární postava plzeňského trampingu. I když oslavy jeho jubilea vlastně začaly už před rokem, kdy vyšlo jeho nejnovější CD Ranvej života a bylo slavnostně uvedeno na koncertu v Besedě, vyvrcholení přišlo v neděli 29. listopadu, opět v plzeňské Besedě, tentokrát ve zcela narvaném velkém sálu.

Program koncertu byl bohatý. Jeho úvod musel pochopitelně patřit čtyřčlennému Duu Komáři, doplněnému o dámskou sekci v podobě vokální skupiny Přelet MS. Po nich nastoupil na pódium brněnský T. E. Band (Tramp Evergreen, jak připomněli sami muzikanti), kteří zahráli svěží porci trampských písniček, mimo jiné i z jubilantovy tvůrčí dílny.
Od trampské moderní klasiky jsme nástupem dua Akáty, které si teď říká také Na holičkách a je obsazené Jitkou Vrbovou a Standou Chmelíkem, přešli ke swingu. Závěr prvního bloku patřil slavnostnímu křtu nového Šedifkova zpěvníku, pokud vím, již třetímu po zpěvnících Osada Komárů z roku 1988 a Vzpomínka na starou stezku od Avalonu v roce 2006.
I ten letošní, nazvaný jednoduše Zpěvník, vydal Avalon a obsahuje 64 písniček a to jak v notách, tak i s akordy, má pevné desky a šitou vazbu, aby byl odolný zvýšeným nárokům na vandrech a slezinách. Obsahuje množství fotografií a ilustrací od Mikiho Ryvoly, ale jeho největším unikátem je to, že všechny písně jsou sepsány velmi úhledným autorovým rukopisem. Je rozdělen do dvou částí, tou první je VZPOMÍNKA NA STAROU STEZKU, která začíná předmluvou Mikiho Ryvoly, druhá část se jmenuje RANVEJ ŽIVOTA s předmluvou Vokounovou.
Při křtu zavítal na pódium nejen sám autor a oslavenec a moderátor večera Lukáš Krásný, ale i ti, jež se na přípravě sborníku podíleli - Miki Ryvola, Petr Náhlík - Vokoun, Michael Antony -Tony a Stanislav Dlouhý - Hadži. Zpěvník do života doprovodili i Míša Röhrich, Jiří Sláma - SenoPřemysl Haas. Připíjelo se nejen obligátním šampaňským, ale i vodou z Kornatického potoka, na jehož břehu většina písniček vznikla.
Následovala přestávka, během níž si přítomní mohli zpěvník zakoupit, a sám autor ho podepisoval.
Po přestávce pokračoval program vystoupení Pavla Lohonky - ŽalmanaPavlem Malinou, které přineslo do večera trochu folku, po nich se posluchačům dostalo něco kytarové klasiky v podání otce a syna Rakových.
Večer pokračoval vystoupením Mikiho RyvolyPavlem ZajícemJimem Drengubákem, k nimž se přidali i jubilant se synem.
Pak už koncert po více než pěti hodinách dospěl do finále, když se na scénu nahrnuli všichni účinkující a zpívali Šedifkovy písničky. Obecenstvo odměnilo velkolepý závěr spontánním potleskem ve stoje.
Nezbývá, než Šedifkovi také popřát hodně zdraví, štěstí a autorské invence, stejně tak i onu pozoruhodnou tělesnou i duševní svěžest, jakou předvedl během celého tohoto hudebního maratonu.

Přelet MS

T.E. Band

Slim a Pedro

Duo Akáty - Standa Chmelík a Jitka Vrbová

Příprava na křest zpěvníku.
Zleva: Hadži, Tony, Vokoun, Seno, Miki Ryvola a Šedifka - s připraveným hrníčkem plného vody z Kornatického potoka...

Když jde o vodu, tak se s poléváním nešetří...

Zatím co si všichni o přestávce občerstvení, Šedifka nastoupil do "autogramiádové šichty":)

Žalman s Pavlem Malinou a přání k narozeninám...

Štěpán Rak společně se synem Janem Rakem

Miki Ryvola...

...a jeho Band - tedy Jim a Zajda z Nezmarů s hostující rodinou Šedifků...

Společný závěr koncertu...

Foto: Hafran a Tony

Protože značné množství Šedifkových kamarádů a kamarádek je z Brna, tak pro ně i pro Šedifku je připraven koncert v pořadu Stopy sešlapanejch bot a to v úterý 8. prosince v sále restaurace U Dvořáků. Hrají: Šedifka a Volné sdružení pana Brabence.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
146132022
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Drobek
Béďa Šedifka umííí jak sviňa moc a je to betálné kořeň. howgh