Písnička na víkend: ZELENÁ KOŠILE (Vojta Kiďák Tomáško)

Psala se osmdesátá léta, Porta byla na svém vrcholu a na koncertech, ale i po lesích, bylo vidět spousta trampů v zelených košilích Československé lidové armády. Tahle zelená košile se tehdy stala jakýmsi symbolem té doby. Vyskytovala se v nejrůznějších obměnách, rozepínací až do pasu, nebo s knoflíky jen do půlky, mnozí si ji doplňovali chybějícími kapsami.
Hodně z nás také zažívalo problém, kdy rodiče nechtěli své ratolesti na vandry pouštět – pochopitelně zejména holky. A my jsme řešili problém, jak to zařídit, aby se naše lásky mohly s námi vydat za romantikou. A právě o tom je dnešní písnička na víkend.
Autorem je Vojta Kiďák Tomáško, trampský písničkář, narozen 1947 v Teplicích. První akordy zahrál na vypůjčenou kytaru pana učitele Husáka. Velké štěstí měl na kamarády, se kterými založili T.O. Zlatá lilie a později T.O. Manoa. A zažil velké vandry do Jeseníků, Krušných hor, Beskyd i na Šumavu, moře potlachů, slezin a sólo vandrů.
Na opravdová prkna znamenající svět přichází se skupinou Plížák, po rozpadu „Plížáků“ spoluzakládá skupinu Roháči z Lokte. Stává se držitelem dvou autorských a jedné zlaté Porty. Následuje jedenáctiletá cesta samotného písničkáře, co potřebuje říkat svůj názor na věc sám za sebe. A také za to nést následky. Po ní je období 15ti let s Ríšou Melicharem ve dvojce, spousta nových písní, natáčení desek ve studiu, psaní povídek, koncerty po celé republice, festivaly, rozhlas, občas i televize. No a teď už zase hraje sám. Sbalí pár věcí, vezme kytaru a jede s ženou Evou tam, kde lidi umí poslouchat a vnímat slova a tóny. Přeje si, ať to ještě nějaký čas vydrží.
Je i prozaikem, píše povídky, v letech 1985 a 2014 byl porotcem Trapsavce.

Na Portě v Plzni...

S Wabim Ryvolou...

Tlač a hraj!

Při čtení některé ze svých povídek...

Při nahrávání CD.
Foto: ExAvik

Všech 50 předcházejících Písniček na víkend najdeš ZDE!

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
192117711
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.