Písnička na víkend: VE ZVONKÁCH ZA SOUVRATÍ (Žalman & Lenka Slabá)

Lenka Slabá Foto: Miloš TruhlářNejlepší je, když písnička mluví sama za sebe, jako právě tento Žalmanův song. Přesto k písni přidám i pár slov o té, která ji zpívá. Myslím, že si to opravdu zaslouží. Lenka Vostry, kterou moje generace pamatuje jako Lenku Slabou, už žije deset let v Kanadě a tak ji osobně zná asi jen málokdo z mladé facebooková trampská generace….
V osmdesátých letech patřila Lenka v Čechách mezi nejtalentovanější zpěvačky bez rozdílu žánrů a jako jihlavská rodačka získala ocenění i v tehdejší celostátní soutěži mladých talentů, která probíhala právě v Jihlavě.
V oblasti folku začínala jako zpěvačka skupin Kliďánko a Střepy Jihlava, poté pokračovala již v Českých Budějovicích s Nezmary a Žalmanovým Spolem. Pak nastoupila do I. ligy českého folku - do pražského Spirituál kvintetu. S kapelou nastudovala repertoár a ….
…přišla do jiného stavu.
Poté jí všeuměl Zdeněk Vřešťál v roli producenta vydal skvělé sólové album VENKOVANKA. A na tomto albu se jako aranžér, ale i muzikant podílel Čechokanaďan Áda Vostrý. A za něj se Lenka Slabá provdala ve „folkové“ Telči před dvaceti lety - 19. září 1994.
Lenka také vyhrála konkurz na titulní postavu české verze celosvětového muzikálového hitu EVITA. Konečně došlo k zúročení jejího nesporného talentu a dlouhých let na české popové i folkové scéně...
A pak střih a odjezd do Kanady - do nového domova v Edmontonu……
Kanaďané ovšem znají Lenku poněkud jinak než mi Češi. Absolvovala tříletou Dental College a je z ní dnes certifikovaná kanadská zubní asistentka. Před tímto studiem ovšem dělala v Kanadě mnoho různých povolání – vizážistku, ošetřovatelku, prodavačku a také řidičku školního busu!
Co ale dělala Lenka Slabá, nyní Lenka Vostry v Kanadě jako zpěvačka?
Zpívala s Jaromírem Mayerem, v Kanadě žijícím bývalým životním i hudebním partnerem Evy Pilarové. Zpívala také s legendárním swingovým klasikem Jiřím Traxlerem (12. března 1912 Tábor, Rakousko-Uhersko – 7. srpna 2011 Edmonton, Kanada), který ji doprovázel na piano.
Rok poté, co přišla do Kanady, se Lenka potkala se dvěmi, poměrně známými, kanadskými zpěvačkami Susan Crowe a Katherine Wheatley. Daly se dohromady a pak hned dvakrát - poprvé v roce 2001 a pak opět v roce 2003 – navštívily Českou republiku a hrály na základě pozvání Žalmana na letních festivalech. Z jejich českých vystoupení vydal „old Poutník“ Franta Linhárek CD Živě v Telči a Brně.
Poté spolupráce skončila – Lenka s Ádou bydlí na západě, a Susan Crowe a Katherine Wheatley na východě Kanady.
V roce 2003 Áda s Lenkou vymysleli malý kanadský festival - a nazvali jej Trampská kytara. Začali nultým ročníkem, a letos už je desátý ročník – který je ale také ročníkem posledním. Místo konání je z Edmontonu vzdálené kolem tisíce kilometrů a jak trampové žijící v zahraničí stárnou, začíná být festival Trampská kytara stále komornější.
Lenka odešla do Kanady na základě rozhodnutí srdce a tomu se má naslouchat. Devátého ledna letošního roku Lenka oslavila kulaté jubileum, ale ten kdo zná dlouhá léta její hlas, zvoní mu jako tenkrát – VE ZVONKÁCH ZA SOUVRATÍ…

Petr Náhlík - Vokoun

Post scriptum k písni VE ZVONKÁCH ZA SOUVRATÍ napsal Áda Vostry před třemi týdny:….sice se sníženou kvalitou zvuku a obrazu, jsem Žalmanovi a Lence vlastně natočil první "klip" k této krásné písni. Bylo to na Stropnici v roce 1990, kdy Lenka dostala od Pavla nabídku zpívat v jeho Spolu. Právě tahle píseň byla zrovna čerstvě narozenou....

Foto: Miloš Truhlář

"Obraz" z natáčení klipu: Lenka Slabá & Pavel Lohonka Žalman

Všech 54 předcházejících Písniček na víkend najdeš ZDE!

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
55699
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
bohca3
Až si tu písničku poslechnu.