Písnička na Víkend: ROSA NA KOLEJÍCH (Wabi Daněk)

Jistě i tebe napadla otázka, které koleje asi tak inspirovaly Wabiho Daňka při stírání rosy, k napsání písničky, která koncem osmdesátých let mezi tehdejší nejmladší trampskou generací dokonce „šlapala na paty“ trampské hymně Vlajka a v anketě Trampský hit století, uspořádané v roce 2000 na Trampské portě, se umístila na vítězném stupínku.
Pokud šlo opravdu o koleje, tak by mohlo jít o trať z Chodova u Karlových Varů, směrem na Vřesovou, po které se chodilo k dnes již neexistujícímu místu zvaném Smolnice a kde se nacházela osada Zapadající slunce, jejíž členem Wabi Daněk byl a předpokládám, že zde za těch několik let rosu na kolejích stírnul mockrát…
Sám autor však přiznává, že ho k napsání písně inspiroval projev indiánského náčelníka Seattla, který začínal slovy: "Tak jako jazyk stále naráží na vylomený zub, tak i my neustále narážíme na porušování našich práv bělochy."
Nicméně ten pocit „rosy na kolejích“ musel Wabi Daněk někde zažít a k tomu mi přijde výše uvedená trať, nad kterou „Pajda hlídá pocestný“, jako nejpravděpodobnější…
Rosa na kolejích je moc hezká písnička, která jen o fous unikla smutnému osudu „montgomerizace“ a je to dobře, byla by jí škoda.

Wabi Daněk v době svého hraní ve skupině Plížáci Sokolov, tedy i v době vzniku písně Rosa na kolejích.
Foto: nalezeno na Facebooku, ale předpokládám, že pochází z knihy Legendy folku @ country (Jiří Vondrák, Fedor Skotal - Ňuf)

Ilustrační foto: Tony

Všech 58 předchozích Písniček na víkend najdeš ZDE!

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
82217513
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
m
Našel jsem - trampský bůh.
Tony Avalon
Přesně tak:)
m
Kdo je ten Pajda?
Toulavej hráč
Pouze tím přidal polínko pod ešus motgomerizovaného vývaru...:)
Exod
Tak to vidíš, Toulavej hráči, a jak nakonec právě WD dokázal to Montgomery krásně udělat :)

https://www.youtube.com/watch?v=Ir-ToD0jNok , https://www.youtube.com/watch?v=Kl0iJ_hf50k
Jarda zdářa
stále stejný archívní písničky Máš tam taky něco jinýho ??
Tony Avalon
Mám jen to, co můžu najít na YouTube - myslím tím sdílení videí - tak si udělej čas, projeď to tam, najdi nějakou nearchivní trampskou písničku (pokud možno v poslouchatelné kvalitě), něco k tomu sepiš,dodej fotku a pošli nám to (viz kontakty) a já budu rád, že je o trochu práce méně... To myslím vážně - to do tebe nešťourám:)
Wexl
Jo, to je těžká nostalgie. Kdysi z kraje 80 let jsem měl tuto písničku zařazenu v promítacím vánočním bloku. Projektor diapozitivů se synchronizací na magnetofon.
Oboje už ale dosloužilo, a navíc dnes jsou na to podstatně jednoduší metody, přesto mě to inspirovalo vytáhnout, ty diapozitivi a stříhnout si to znova. Ty fotky byly krásný a ty hobousácký léta taky. Tak snad někdy \"až bude čas\";-)
Toulavej
Omluva...už jsem si všim..autor článku bude Toulavej hráč
Toulavej
Hezky napsané...hezká písnička...jen autor článku se nepodepsal ;-)