Písnička na víkend: RANNÍ PŘÍBOJ (T.K. Kati / Wabi Ryvola)

Trampská kapela Kati vznikla v roce 2000 v Brně, původně jako Duo Kati , které se teprve později rozšířilo na kapelu. Název je zkratkou Kamarádi a trampové. Aktuální sestava, ve které hrají od roku 2014 je následující :
Martin „Stařka“ Kuča – kytara, zpěv – zakládající člen
Josef „Chosé“ Hromada – kytara, zpěv – zakládající člen
Jiří „Bimbo“ Pospíšil – kontrabas, zpěv
Martin „Skiner“ Boček – sólová kytara, zpěv

Aktuální sestava (Žebětínské trampobraní 2015)- zleva Skiner, Stařka, Chosé, Bimbo.

Kapela se věnuje trampské muzice, přičemž v repertoáru má širokou škálu písní z dob dávno minulých až po současnost. Důraz je kladen na tradiční brněnský sound s prvky swingu. Hrají jak vlastní písně - autorskou tvorbu přináší převážně Bimbo a Chosé, tak věci převzaté. K oblíbeným patří písně od Rolfa a Jožky Jégra, v repertoáru mají něco od Karabiny, od Micheca, od Osmahláků z Vajtecu. Nejoblíbenějšími ale zůstávají Ryvolovky, je v nich – dle slov kapelníka Stařky – obsaženo prostě všechno.
A jednu z nich si dnes dáme. Kati říkají, že ji hrají už nějaký pátek, že je to taková chlapská píseň o dálkách… Song Ranní příboj napsal Wabi Ryvola před 35-ti lety – na jaře roku 1980. U písničky je přípis „Příbojákům se slzou v oku“, ale dle slov samotných Příbojáků ji oni nikdy nehrávali. Určitě nejen na Brněnsku je ale oblíbená . Má ji v repertoáru například T.E.Band, který ji ale oproti originálu lehce upravil, když pozměnil některá slova a upravil refrén.

T.K.Kati bývají k vidění na trampských festivalech, mají za sebou úspěchy na Náměšťské placce, Trampské notě v Padochově, na festivalu v Horním Jelení. V současnosti již kapela nesoutěží, ale není vyloučeno, že se někdy ještě do tohoto procesu zapojí. Odehráno má dodnes přes 130 vystoupení (mimo jiné se kapela absolvovala festival Babické písničky v Babicích u Rosic, Letokruhy, hráli na Hudbě z trampíria a Volání větru v Brně, na Vírském sumci, Memoriálu Jendy Kordy, na Troseckém širáku, Festivalu slunce ve Strážnici… atd.). Dvě písně se dostaly na CD složené z písní Wabiho Ryvoly Nekončící cesta, které vyšlo v brněnské produkci FT Records v roce 2013.
Především ale kapela v lednu pořádá vlastní, již dobře zavedený trampský festival Žebětínské trampobraní v Brně - Žebětíně. Letos proběhl už sedmý ročník a vyprodaný sál značí, že je to akce mezi trampy oblíbená.
Kapela bude vystupovat v nejbližší době na jubilejním 40. ročníku Festivalu trampských písní Horní Jelení. Letošní ročník je poprvé nesoutěžní, pouze jako přehlídka vítězů minulých let. A za návštěvu určitě bude stát v srpnu první ročník obnoveného Vandrobraní ve Vladislavi (okr.Třebíč) pod taktovkou Hráče De El Pada, který navazuje na předchozí ročníky pořádané v Oslavanech.

Text Ranního příboje v originální Wabiho verzi

Letokruhy 2014 - zleva Skiner, Stařka, Chosé, bývalý člen - hráč na valchu Lobo a Bimbo.

Trampská nota Padochov 2013 – zleva Stařka, Chosé a Lobo.

Všech 69 předchozích Písniček na víkend najdeš ZDE!

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
18203223
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.