Písnička na víkend: PROKLETÝ KOLEJE (Fechtýři)

V roce 1973 vznikla kladenská kapela Tuláci, založili ji Pavel Pánek - Meďák (banjo), Jan Janda - Hans (kontrabas), Mirek Boštík - Široko (kytara) a Karel Mladý (mandolína). Kapelou prošla řada hudebníků, až z původních zbyl jen Meďák. V roce 1982, po emigraci dvou členů, se sestava opět změnila návratem zakladatelů, Hanse a Široka, a příchodem nových členů Marka Polčiče (kytara), Luďka Lehovce (dobro), Tomáše Čapka (foukací harmonika) a Vojty Pečeného (mandolína).
V roce 1974 přemluvil Meďák trampského výtvarníka a autora kreslených vtipů Václava Černého zvaného Dewi, aby do kapely vstoupil. Dewi se stal vedoucím kapely a jejím „dvorním“ textařem. Dewimu bylo jasné, že je „přetulákováno“, a americké názvy se v té době už nesměli dávat a tak navrhl kapelu přejmenovat na Fechtýře. Řekl jim tehdy: „Fechtýři budou jenom jedni.“ A i po 40 letech zatím jsou. Kapela nebyla složena z hotových muzikantů sesbíraných z dalekého okolí, byli to kluci z jedné malé vesnice. Ale tvrdě makali a ten dril, přinesl v krátké době první úspěchy! Již v roce 1975 natočili písničku s Dewiho textem do Československého rozhlasu. V letech 1975 a 1976 se Fechtýři dostali do pořadu Večery u srubu v pražském Parku kultury a oddechu, které uváděl Tony Linhart s Pepou Braunem - Buřtem. V pořadu účinkoval Jarda Štercl, skupiny Pacifik, Formani, Červánek, Schovanky a další.
Před rokem 1989 Fechtýři vystupovali i na mnoha dalších místech – Trapsavec 1974, Porta, Kulturní dům Kladno, Žloukovice, tradiční večery KTO v pražských Riegerových sadech, Písně dlouhých cest v pražské Malostranské besedě … Vystoupení Fechtýřů vysílal ČS rozhlas a také ČS televize – v rámci pořadu Televizní Klub mladých…
Po roce 1989 Fechtýři vystupovali v řadě pražských klubů (Amfora, Strašnický potlach, atd.), ale i na gospelových koncertech (Veltrusy a Kralupy – kde je uváděl Radovan Lukavský. Zahráli si i na festivalech – Na beton, Mělnický pranýř, Festival Kladno, Festival Vídeň… Uspořádali řadu koncertů k výročí kapely - Brandýsek - 20 let (hosté Poutníci Praha), Želenice - 25 let, Kováry - 30 let (hosté Sponteo Ostrava, Wejlet Kralupy, Reliéf Praha, Fámy Petra Kůse Praha), Kováry - 35 let (hosté Good Will Ostrava, Minaret Slaný, Fámy Petra Kůse)…
Hodinový pořad Jak se vám líbí se skupinou Fechtýři uváděl na radiu Proglas Milan Tesař. Jedna skladba z alba Fechtýřů se nějaký čas v žebříčku radia Proglas držela jako pátá nejhranější.
Do dnešních dnů, se v kapele vystřídalo asi třiadvacet muzikantů. Je zajímavé, že po různých rošádách, se do kapely vrátili, a dnes v ní znovu působí všichni, kteří ji před lety zakládali! V poslední době, z důvodu pracovního zaneprázdnění klíčových členů, řadu nabídek kapela odmítá a hraje jen párkrát do roka. Dewi s kapelou spolupracuje dodnes.

Petr Náhlík - Vokoun

Písnička PROKLETÝ KOLEJE a krásně udělané video...

V letech 1975 a 1976 se Fechtýři dostali do pořadu Večery u srubu v pražském Parku kultury a oddechu, které uváděl Tony Linhart (vlevo) s Pepou Braunem - Buřtem (vpravo).

A ještě jedna archivní fotografie s Fechtýři.

Všech 47 předcházejících Písniček na víkend najdeš ZDE!

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
2213161615
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Marie
Široko (kytara) se jmenuje správně Mirek Boštík a ne Bodík....:-D
Tony Avalon
Ahoj Marie.
Děkuji za upozornění, hned opravím:)