Písnička na víkend: KYTKY STÁLE JEŠTĚ VONÍ (Žalman a spol.)

Pozvánka do LucernyPavel „Žalman“ Lohonka, rodák z Českých Budějovic, se za léta strávená na hudební scéně stal doslova legendou, která formovala podobu českého folkového šuplíku. Mezi muzikanty se pohybuje od roku 1968, tenkrát ještě jako člen jihočeské kapely Minnesengři. Roku 1982 vzniká první Žalmanův spol., který v různých obměnách funguje dodnes. Poslední složení sestavy je z roku 2012, kdy vedle Petra Novotného, stojícího po Žalmanově boku již celých 22 let, přinesl nový vítr a nové aranže písní příchod kytaristy Pavla Maliny a především zpěvačky Michaely Hálkové, která se Žalmanem již zpívala v půli devadesátých let.
Letos v březnu Žalman oslaví své 70. narozeniny a při této příležitosti si jeho příznivci přijdou opravdu na své. Sérii koncertů s názvem 70 JAR, která vyvrcholí velkým koncertem 20. března (přesně v den jeho narozenin) v pražské Lucerně, doplní oslavencova kniha 70 jar písní a povídání. Především se ale dočkáme dlouho vyhlíženého alba s názvem Cestující muž.

Dnes si ale dáme jeden starší kus, o kytkách, který třeba zpříjemní to čekání na jaro… Silná sestava ročníku 1987 – se Žalmanem zpívá Pavlína Jíšová a hraje Tonda Hlaváč.

Minnesengři v roce 1970 (foto Žalmanův archiv)

Současná sestava Žalman a spol. – Mohelno 2015 (foto Linda)

Z festivalu Žalmanův Kyjov 2015 (foto Vlastík Franta)

Folkové Chvojení (foto Ivan Krejza)

Všech 90 předchozích Písniček na víkend najdeš ZDE!

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
16342117
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Brácha
Ten čas ale letí ... nádhera
vyoranavrana
:cool: to už je let a jeho písně pořád báječně mě pohladí a v duši zní...díky Žalmane