Písnička na víkend: KDYŽ JSEM BEJVAL TRAMP (Olympic)

Jedna z nejznámějších českých kapel Olympic opravdu není trampskou kapelou, nicméně si myslím, že písničkou na víkend KDYŽ JSEM BEJVAL TRAMP toho moc nepokazím. Naopak, pro jednou mi to přijde jako originální hudební osvěžení našich pátků. Navíc, vždyť v té písničce se o trampech - vlastně o jedné trampce - vůbec nezpívá špatně...
Písnička vyšla v roce 1971 na albu Jedeme, jedeme a jejími autory jsou Petr Janda a Eduard Krečmar. Hezký poslech přeju...

Když jsem bejval tramp
šel jsem po stezkách
Se mnou dobrá holka nehezká
Měla dlouhej vlas
Až dolů přes boky
Pěkný drsný ruce, oči divoký

Mě si chytlo město
Možná s jiným jezdívá
Myslím na ní přesto
I když byla vošklivá
Písně hrála, láskou plála
To teď nebývá

Vona byl zvláštní
žádná loutka ospalá
Svoji krásu v sobě
Skrejvala

Když jsem bejval tramp
Dál od měst a vil
Tam já v ní tu krásu
Vobjevil

Mě si chytlo město
Možná s jiným jezdívá
Myslím na ní přesto
I když byla vošklivá
Písně hrála, láskou plála
To teď nemívám

Když jsem bejval tramp
Dál od měst a vil
Tam já v ní tu krásu
Vobjevil

A snad ji najdu zas
Půjdu po stezkách
Netoužím po svůdnejch hosteskách

Všech 65 předchozích Písniček na víkend najdeš ZDE!

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
441637
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Fredy Czech
Co znamena trampsky okruh ? Patri k nemu ten, co si zaplatil znamku a ma prukazku ? Kdo k nemu patri ? Ten co ma usarnu a ohoz v barve oliv nebo ten co sice jako tramp nevypada ale v srdci je a mozna i v praxi, jezdi nakladnim vlakem z odpoledni sichty protoze propasnul posledni vlak domu a naskocil na vyhybkach na nakladak, a mozna mel zrovna na sobe havajskou kosili ze sedumdesatych let a tesilky. A mozna prcestoval s cervenym ruksakem sam celou jizni ameriku. O cemz nidko nevi ? Lidicky, myslete srdcem a ne ocima a mozkem. To jsou ti nejhorsi radci. Neni to mysleno zle, jen ze zkusenosti. Pa lidi.
Čárlí
Heh, pobavil mě ten text tady, jak se zmítá mezi spisovnou češtinou (oči místo voči, půjdu místo pudu) a tím, co Janda skutečně zpívá (nezespisovněná slova jako vošklivá, vona, skrejvala ...) :-)

Mimochodem, když tu P-Ajda zmiňuje ty Ebeny - Trampskou, kdysi dávno jsem viděl černobílej záznam z koncertu, snad dokonce přímo z Porty, kterej měl naprosto dokonalou atmosféru (nebo si to přes mlhu zapomnění jen idealizuju?), ale nějak ho na celém širém Internetu nemohu dohledat, všude jen ta nová verze ... náhodou nevylovil by to někdo z archivu?
Pavouckej
No, já bych sem úplně každou písničku, která pojednává o trempech nedával :-). Třeba píseň Chtěl bych bejt tremp od hudební skupiny Fousatej Hat se musí brát hoooodně s nadsázkou. Tak jako jsme to vzali my v tomhle klipu :-)
http://t-o-moudi.rajce.idnes.cz/Chtel_bych_bejt_tremp/#Chtel_bych_bejt_tramp_LFC_6.jpg
Jenom upozorňuji, že hudební skupina v klipu nemá se skupinou Fousatej Hat zhola nic společného!
P-Ajda
Zajímavá písnička pro pamětníky:-) - do kterých se hrdě počítám. A já si s chutí ráda poslechnu i "Píseň zhrzeného trampa" od Jarka Nohavici či "Trampskou" od Bratří Ebenů.
Třeba na ně také někdy v této rubrice dojde - i když jsou od interpretů zcela mimo trampský okruh.