Písnička na víkend: KAMARÁD (Greenhorns)

Nikdy mě nenapadlo, že ten „maličkej a kulatej kamarád“ o kterém začala zpívala skupina Greenhorns v dobách své největší slávy, tedy na přelomu šedesátých a sedmdesátých let, je skutečnou postavou. Až nedávno mi jeden zasloužilý osadník Paběrek a pamětník těch „starých dob“ (ne, nebyl to starej Tom Shure z pobřeží), mnohé osvětlil. Tou skutečnou postavou byl tehdy kamarád Cvrček, který jezdil s osadou Paběrky a tedy i s „greenhornem“ Marko Čermákem na Brdy a blízké okolí. No a se svojí malou výškou a veselou povahou byl prostě tou správnou inspirací potřebnou ke vzniku písničky.
Cvrček se posléze odstěhoval na Moravu, kde trampuje dodnes.
Fotografie, na které pózuje na hromadě usáren (asi aby ty usárny byly větší:)), byla vyfocena na každoročním setkání Šílenců přírody (tedy převážně Paběrek a blízkých kamarádů).

Maličkej kamarád Cvrček.
Foto: Obluda

Mimochodem, písnička zase byla inspirací pro výbornou trampskou povídku Třeba poslepu, kterou do Trapsavce napsala Iva Synáková - Tapi a kterou najdeš ZDE.

Teď vím, že můj kamarád byl sekáč fajnovej,
teď vím, byl to koumák a pěkně fikanej,
maličkej a kulatej byl, každej se mu smál,
že mu ženskou přivede sám trpasličí král.

---------------------------------

Všech 120 předchozích Písniček na víkend najdeš ZDE!

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
9711519
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.