Písnička na víkend: ČAS ODJEZDŮ (Wabi Ryvola)

Slunovrat 1980. Foto: Jirka HamplPíseň Čas odjezdů Wabi Ryvola dokončil 20. 2. 1984. Wabi byl tehdy v pohodové náladě, táhlo mu teprve na devětačtyřicet… Ve společnosti se zvolna začínalo blýskat na časy. V roce 1981 vyšla první deska LP Hoboes a Wabi s Mikim byli tehdy zváni na koncerty po celých Čechách i Moravě. Hoboes už neexistovali, ale Wabiho nových songů se tehdy chopili brněnští trampové. Wabiho písně hrály tehdy všechny trampské kapely – nejlíp ale Příboj a Karabina. A aranže písní se tehdy zejména Čičovi z Karabiny velmi dařily.
V roce 1984 se zvolna chýlila ke konci naše společná práce na sborníku 250 Wabiho písní, který pod názvem CO VŠECHNO VÍTR SVÁL vydalo trampské samizdatové nakladatelství PAJDA. Scházeli jsme se v té době poměrně často a Wabi mi pomáhal upřesňovat správné verze textů, které byly mnohdy zkomolené ústním podáním. Wickie nám k tomu nosila „tekutiny“ a společně jsme pak sčítali padesátníky, když přinesla tržbu z prodeje deníku Večerní Praha. Sborník byl napsán původně v deseti kopiích na průklepácích, ale v následujících letech už se sborník tiskl načerno na mnoha firemních kopírkách. Vyšel poprvé na přelomu roků 1984/85 a Čas odjezdů v něm byl písní číslo 245.
Text písně z roku 1984 odráží Wabiho tehdejší úvahy a nálady, včetně toho, že tehdy jezdil makat jako strojník z Holešovic „na šestou“ do Motolské nemocnice. V té ranní tramvaji do Motola jsme se jednou týdně potkávali – já tam jezdil na povinnou vojenskou katedru. Byl to čas odjezdů, ale i čas věčných návratů.
Přidávám i druhou variantu textu, kterou Wabi napsal o cca deset let později. Tehdy už jej tři roky trápila zhoubná choroba a na happy end to moc nevypadalo. Což Wabi tušil. I česká společnost se změnila, poněkud se vytratila družnost a téměř každý si v porevoluční pěně snažil urvat místo na slunci a na kamarády a jejich radosti, problémy a strasti neměl čas. Byl to čas odjezdů, ale byla to už jiná story, jiný čas, o němž tušil, že se brzy skončí.

Oba texty dobře odráží Wabiho poetické obraty a v podstatě odkazují i na další jeho songy. Těžko říct, který je lepší, oba dobře odráží čas, kdy vznikly. Leč čas odjezdu byl neúprosný…
„…a tulák často píseň nedokončí
když pozdě je na refrén planých gest….“

Autorem úplně nového klipu k písni Čas odjezdů, stejně jako celé řady dalších videoklipů s písněmi Hoboes, je Krbi (mimochodem, na jeho YouTube videokanálu najdeš spoustu další muziky, která stojí za poslech i za zhlédnutí) a jako již obvykle jde o dobře odvedenou práci.

ČAS ODJEZDŮ (1984)
Textová varianta z Wabiho autorského sborníku CO VŠECHNO VÍTR SVÁL (z roku 1985)

Už končí tanec uspěchaných kroků
já zaplať pánbu měním alias
mé staré město promarněných roků
mi nabízí jen parfém jménem čas

Čas odjezdů a zavírání dveří
čas obzorů a všedních zázraků
čas očí, které jenom dálkám věří
čas loučení a věčných návratů

Znám vlaky, které vedou za obzory
a jiné, které jedou bůhví kam
jako člověk má cesta svý story
já na happy end vůbec nespěchám

Jak láska neví, kdy se příběh končí
tak mraky mají vůni cizích měst
a člověk často píseň nedokončí
čas neúprosně pádí - bude šest

Houká vlak kouká jak
všední den má černou díru
topiče a mašinfíru
trefí šlak
Houká vlak

ČAS ODJEZDŮ (cca 1994)
Textová varianta z Wabiho autorského CD 25 PÍSNÍ (z roku 1995)

Už končí tanec uspěchaných kroků
já na tři dny zas měním alias
mé všední město pohyblivých roků
teď na problémy lidí nemá čas

Čas odjezdů a zavírání dveří
čas horizontů a probuzených rán
čas očí, které jenom dálkám věří
čas loučení u vlaků dokořán

Houká vlak kouká jak
telegrafní dráty běží
kolem trati jiskry sněží
Houká vlak

Znám cesty, které vedou za obzory
a vlaky které jedou bůhví kam
já začínám psát dneska jinou story
a na happy end vůbec nespěchám

Jak láska neví, kdy se příběh skončí
tak mraky mají vůni cizích měst
a tulák často píseň nedokončí
když pozdě je na refrén planých gest

Foto: Archív Saši Ryvolové

Všech 73 předchozích Písniček na víkend najdeš ZDE!

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
1165719
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.