Otevření nové EXPOZICE TRAMPINGU (18. 3. 2023)

V sobotu 18. března 2023 ve 14:00 se v Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy otevírá nová stálá expozice Tramping stále žije a nahrazuje v původních prostorech tu předchozí, která zde byla od roku 1987.

Ředitelka muzea Šárka Juřinová a příjemné posezení uprostřed expozice - s kartami, cancákem a bednami camrátek na prohrabování ...

Expozice je rozdělena do tří částí.
A to na oddechovou, kdy si lze z výběru trampských písniček pustit svojí oblíbenou a zasednout ke stolu k cancáku, zahrát si zde připravené karty, či na terase chaty přečíst nějaké to trampské čtivo a posedět u ohně či kamínek v již zmiňované chatě. Díky velkoplošným fotografiím přírody po okolních stěnách, navozuje posezení pocit volnosti v krajině, umocněné zvukem tekoucí vody a štěbetání ptáků.
Dále na prohlídkovou, kdy ve vitrínách najdeš vystavenou pozůstalost Tonyho Linharta, kytary Boba Hurikána a Jarky Mottla, tropickou přilbu Gézi Včeličky, se kterou vykonal své velké vandry po Balkáně a Severní Africe, podomácku vyrobené trsátko Wabiho Ryvoly z ranných dob Hoboes, sportovní trofeje z trampských turnajů, ukázky vandrovní výbavy, medailonky trampských osobností, osady Ztracenka a moc se mi líbí nápad s dřevěnou bednou s hromadou camrátek, ve kterých se dá prohrabávat a hledat camrátka spřátelených osad (klidně vezmi s sebou camrátka z vašich osadních potlachů a přidej je do bedny). A další překvapení čekají v šuplíkách podél stěn.
No a třetí část bych nazval částí interaktivní. Na dotykových panelech najdeš trampskou historii, kreslený i psaný humor, povídky a básně, příběhy z trampských hospůdek, ukázky trampské tvořivosti i slangu a mnohé další. Na velké oválné mapě jsou vyznačeny osady a opět si lze na panelu pod mapou vyhledat více o dotyčné osadě.
Zde se myslelo i na nejmenší návštěvníky ve formě her, kdy se na dotykovém panelu mají rozhodnout, která věc se hodí do lesa na vandr a která ne. A rovněž si mohou uvařit guláš správným výběrem ingrediencí, ale to je vlastně hra i pro velké.
A protože příroda Posázaví je pestrá, je v expozici věnován prostor i jí.

Výstava TRAMPSKÉHO KRESLENÉHO HUMORU
Ve stejný den jako expozice se na náměstí v parku před muzeem otevírá volně přístupná výstava trampského kresleného humoru, která zde bude do neděle 23. dubna, tedy něco přes měsíc. Na výstavních panelech najdeš pečlivě vybrané vtipy z archívu trampského časopisu Puchejř a ukázky vtipů prvorepublikových.

Na slavnostním otevření expozice zahraje skupina Pacifik, na nádvoří muzea bude hořet oheň, na kterém se budou moci opéci připravené buřty, popít nějaké pivko či koštnout buřtguláš. Díky dobré poloze lze návštěvu muzea spojit s vandrem nebo s jednodenní prochajdou od stanice Posázavského pacifiku. Přímé autobusové spojení jezdí do Jílového každou půlhodinu od metra Budějovická (bus č. 332 – jízdní řád najdeš ZDE) a jsi z Prahy před muzeem za 40 minut.

---------------------------------

---------------------------------

Kytary Jarky Mottla a Boba Hurikána společně s tropickou přilbou Gézi Včeličky

Část vystavená trampské pozůstalosti Tonyho Linharta

Trampský humor v jednom z dotekových panelů

Mapa s osadami

A když si unavený návštěvník expozice bude chtít dát odpočinkových "dvacet", má možnost ...

Hra pro děti aneb co je potřeba mít s sebou v lese na vandru

Připravené čtení na terase chajdy

A nalaď si písničku podle svého gusta ...

---------------------------

Pozor! Díky tomu, že v sále, ve kterém se uskuteční koncert Pacifiku stále na zdech visí fotografie současného trampingu z výstavy AHOJ NA VÍKEND, tak si je můžeš pořád ještě prohlédnout, ačkoliv výstava oficiálně již skončila.

--------------------------------

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
9618174
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Rychlonoha T.O.M.V
Paráda, a co se třeba aspoň ze slušnosti zeptat těch lidí, co jsou tam vyfocený v životní velikosti, jestli jim nebude vadit, že se s nima bude v muzeu fotit kdejakej kokotéro ? A autoři fotek ?
Michael Antony
Jestli myslíš Rychlonoho speciálně tu fotku s Y..., tak to je moje pochybení, k tomu se přiznávám a už jsem mu napsal. Jinak co se týče autorů fotek, tak tam nevidím problém, buď ty fotky přímo poslali, nebo jsou to fotky z archívu Puchejře, nebo z výstavy Ahoj na víkend - kde jsem ještě před jejím otevřením všem autorům psal, jestli jsou pro, že fotky budou použity v muzeu i dál a já jen vždy oznamuju dotyčnému či dotyčné, kde se fotka použila a ok. Je fakt, že jsem s tím teď mohl na někoho zapomenout, protože je toho hodně, ale snad ne. Navíc se stejně všichni známe...:)