Ohlédnutí za 44. ročníkem Festivalu trampkých písní

44. Festival trampských písní v Horním Jelení se konal tradičně v posledním květnovém víkendu na louce mezi RZ Radost a Norou. Znovu se potvrdilo, že umístění festivalu pod stan na louku festivalovému dění prospělo. Festival získal skutečně trampskou tvář a soukromí, které prospívá jak návštěvníkům, tak obyvatelům Horního Jelení.
V tomto roce nás leccos překvapilo. V první řadě počasí, které po řadě dnů plných deště a chladna vykouzlilo azurovou oblohu a teploty kolem dvacítky. I to přispělo k tomu, že festival navštívilo 232 platících diváků a zaznamenali jsme dalších 222 účastníků z řad pořadatelů, zúčastněných kapel a hostů festivalu. To znamená, že se v Horním Jelení letos sešlo více jak 450 posluchačů a obdivovatelů tohoto žánru. Znamená to, že počet návštěvníků má soustavně stoupající tendenci a to nám dělá radost.

Autorem fotografií je Tomáš Hodr.

V pátek večer vzplál slavnostní oheň, který již 44 let spolu s vlajkou stoupající na stožár zahajuje celý festivalový víkend. Úvodní slovo pronesl Plavčík, "kapitán" celého festivalu, a předal mikrofon René Rackovi Matláškovi, kterého známe jako kapelníka ostravské skupiny MAROD. Ten provedl účastníky slavnostního večera s vtipem a grácií. U ohně vystoupilo několik kapel, které se pak v sobotu účastnily soutěžního klání, a také další hosté.
Sobotní ráno přivítalo účastníky sluncem a modrou oblohou. Probuzení nepotěšilo několik stanujících účastníků, kteří zaznamenali nevítanou návštěvu ve stanech. Snažíme se podobným incidentům zabránit, upozorňujeme, varujeme, bohužel k těmto nemilým událostem na shromážděních s takovým počtem účastníků dochází. Mrzí nás to, ale naštěstí to byl jediný negativní jev tohoto festivalu.

Kapela Country Colaps, vystoupení u večerního zahajovacího ohně

Zabodni špendlík do místa, odkud jsi přijel...

Přihlášených 13 kapel nás také potěšilo jak počtem, tak jejich vyrovnanou úrovní. Do večerního finále postoupilo 9 nejlepších a jejich konečné pořadí bylo dalším překvapením festivalu.
Jako první se umístili GRAJCIAR z Bratislavy a na dalších místech CAMNA z Litoměřic, T.H.S. BRZDAŘI z Olomouce, OTISK z Nového Rychnova, CHRPA z Chrudimi, STAŘÍ PRDI z Brna, T-QUARTET z Pardubic, CO DŮM DAL z Chocně a HUDLAŘI z Brna. Historicky poprvé, jako zahraniční účastník, dostala výborná kapela Grajciar i Cenu diváka. Posluchači ocenili vokály a u česky zpívaných písní brilantní češtinu. A do třetice si Grajciar zaslouženě převzal i ocenění za nejlépe zahranou píseň do roku 1950. Druzí, litoměřičtí Camna, se chlubí cenou za výkon kytaristy Jirky Chábery a brněnští Staří Prdi si odnáší ocenění za nejlepšího zpěváka - tím byl letos Jiří Píďa Látal.

Hlavním hostem festivalu byla letos kapela B.P.T. ze Zlína, loňský vítěz. Její dva členové zasedli v odborné porotě, které předsedal Bedřich Šedifka Röhrich, který také jako host ozdobil festivalové pódium a při závěrečném vyhlášení si opět letos odvážel ocenění pro nejstaršího účastníka festivalu. Jako další host vystoupil Tulák Charlie, také náš tradiční účastník. Všichni hosté sklidili, stejně jako soutěžící, bouřlivý potlesk a UMÍ.

V zadní řadě zleva: zvukař Lukáš Ášek Faktus , dramaturg Pavel Branda, pod nimi porota, zleva: Petr Kollumbus Skalický - Carramba, Pavel Nosálek a Karel Dvořáček - B.P.T.Zlín, Bedřich Šedifka Röhrich a Petr Dingo Cába.

Soutěžní maraton uváděl Martin Drn Nýdr, který patří mezi tradiční jistoty festivalového dění a svým klidem pomáhá k udržení nálady i pořádku v průběhu celého dne.
Když mluvíme o festivalu, musíme též zmínit skvělý výkon také již tradičního zvukaře Lukáše Áška Faltuse, kterého si pochvalují všechny kapely.
V sobotu ocenili účastníci i tradiční doplňkové programy festivalu.
Mobilní trampské muzeum, kromě rozsáhlé expozice, kterou pravidelní návštěvníci znají, představilo i novinky a v přestávce mezi prvním a druhým soutěžním předkolem slavnostně odhalilo nové panely osad T. O. Medvědi a T. O. Mimo zákon. Jiří Fred Jedlička oficiálně pozval účastníky festivalu na 4. Muzejní potlach, který se koná od 4. do 6. října letošního roku.
Trampské archivy letos navštívily festival v plném počtu všech spolupracovníků.

Expozice Mobilního trampského muzea

V loňském roce jsme poprvé představili nejmenším účastníkům dětský koutek, který letos doplnila další atrakce pro děti, kterých se v zázemí festivalu batolí čím dál víc, krásní koně, na kterých se malí desperáti mohli svézt. Letošní nejmladší účastník byl 8 měsíční trampík z Hradce Králové. Těší nás účast mladých na festivalu. Potvrzuje to naše přesvědčení, že tramping a trampská píseň žijí a mají co říct dalším generacím.

Grajciar - letošní vítěz u poroty i diváků...

B.P.T. Zlín

Šedifka po vystoupení přebírá ocenění jako nejstarší účastník festivalu.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
1314415
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Pavel
Hezký magazín, články i obrázky. Pro starou vojnu hezké vzpomínání. Pavel, řečený westman
Tik z Košíc
Ahoj! Muselo tam byť výborne. Vari o rok sa podarí prísť. Vďaka za info.
Vydržte. Tik