NEJSTARŠÍ MORAVSKÝ TRAMP aneb TRAMPINGEM K DLOUHOVĚKOSTI

Narodil se půl druhého roku po vzniku Československé republiky. Pochází z Břeclavi, kde také jako malý kluk začal skautovat. Touha po volnosti ho ale brzy zavedla mezi trampy a trampingu zůstal věrný dodnes. Kamarád Laďa Krevňák, zvaný Fidler se v dobré náladě a přiměřeném zdraví dožil 19. dubna tohoto roku rovných sta let.
Větší část svého života prožil na Českomoravské vysočině nedaleko Křižanova. Zamiloval si zdejší přírodu, našel si kamarády mezi trampy a muzikanty. Hudba ho provázela celým jeho životem a má s ní spojeno mnoho vzpomínek. Již v roce 1939 zpíval se svým trampským sborem Mládí v živém vysílání brněnského studia Československého rozhlasu. Teprve po ukončení pořadu se dověděl, že je stáhli z vysílání hned po první sloce. Do Brna totiž právě dorazila okupační německá armáda a trampové tak nechtě udělali úvod k projevu Adolfa Hitlera na brněnském náměstí Svobody. Bravurně ovládá hru na kytaru, mandolínu a housle, proto ho vždy rádi vidí u každého ohně nebo třeba na slezinách brněnských Old Boys.

Donedávna ještě vystupoval s několika country kapelami z Vysočiny. Laďa je velmi skromný a tak jen málo kamarádů ví, že také pár písniček složil. Pamětníci si možná vzpomenou na jeho “Vyhaslé ohniště”, které se zpívalo u trampských ohňů na Brněnsku. Hra na housle mu také vynesla nejdřív přezdívku “Laďa s gajglama” a později “Fidler”. Až do vysokého věku se věnoval mimo jiné výuce na hudební nástroje. Teprve před pár lety se odstěhoval k vnučce na Vyškovsko. Ale ani tady se nepřestává věnovat svým zálibám. Na zahrádce pěstuje bylinky, kterým věří a po celý život je užívá. Zůstává ve spojení s přáteli a pomocí internetu komunikuje s kamarády i kamarádkami.
A jaký je Laďův recept na dlouhověkost? Chodit co nejvíc do přírody, cvičit každý den, mít spoustu koníčků, učit se stále nové věci a hlavně neztrácet životní optimismus a humor. Ten mu určitě nechyběl ani při oslavě jeho stovky. Narozeniny sice slavil díky koronaviru pouze v rodinném kruhu, ale na záplavu e-mailových blahopřání odpovídal takto:

“Děkuji za blahopřání k mým stým narozeninám a slibuji, že už to víckrát neudělám! Fidler.”

Zuzana

P.S. Pokud někde na Moravě nebo ve Slezsku žije nějaký ještě starší tramp, ať se mi prosím ozve, omluvím se mu. Adresa je v redakci.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
17141111
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Siki
Hodně zdraví, čisté srdce a suchou stezku, do dalších let přeje
Siki, T.O. Vlci:-)
Fredy
Do další stovky hodně zdraví, modrý nebe, rovný cesty a hudba ať hraje!
Takhle bych si moc přál dopadnout...
Fredy, T.O. Yedowa Chüže