Návrat Trosečníků aneb pozvánka na Babickou písničku 2015

Koncem března se na 46. ročníku Babické písničky odehraje jedinečný a podle všeho i jediný koncert trampské kapely Trosečníci, která se kvůli tomuhle vystoupení dala po letech znovu dohromady.

Osada Trosečníci a s ní stejnojmenná kapela vznikla 28. srpna 1976 v Zastávce u Brna.

První sestavu tvořili:
Jaroslav „Šprudlák“ Štrobach (zpěv, kytara)
Jaroslav „Koráb“ Mucha (zpěv, kytara)
František „Čárlí“ Cizler (zpěv, kytara)
Vladimír „Bago“ Rutar (zpěv, kontrabas)
Ivan „Pipin“ Brázda (zpěv)
Jana Brázdová (zpěv)
Alena „Saza“ Pavlíčková (zpěv)
Za několik měsíců přišel Jiljí „Šnek“ Sandu a v září 1978 se připojila k osadě i kapele Jana „Zuzana“ Radová (zpěv, kytara)
Trosečníci začínají s hraním na menších akcích, zkoušejí doma. První oficiální vystoupení pak proběhlo na Réně v Ivančicích. Co se týče repertoáru, ten tvoří téměř výhradně vlastní tvorba.
Sestava kapely je od roku 1979 poznamenaná střídavě odchody a příchody členů, ať už vinou svateb či stěhování. Na jaře 1979 odehrávají koncert v Babicích (kde patřili ve své době ke každoročním účastníkům) v sestavě – viz foto

Babická písnička 1979 – zleva Laďa Rutar, Šnek, Koráb, Zuzana, Šprudlák

Téhož roku se přidává Zdeněk Svoboda (zpěv, kytara, mandolína, foukací harmonika) a s ním absolvují mimo jiné i Náměšťskou placku.

Náměšťská placka 1979 – zleva František, Koráb, Zuzana, Zdeněk, Šprudlák

Hraní po koncertě - zleva Zuzana, Zdeněk, František

Na konci roku s Trosečníky začíná zkoušet a vystupovat tehdy 15-ti letý Roman Horký. Na Náměšťské placce 1980, ač nejmladší soutěžící, dostává cenu pro nejlepšího hudebníka. V té době se už Trosečníci pohybují po nespočtu pódií festivalů a koncertů, mají vlastní program a na trampských bálech jsou jako doma. Namátkou již zmíněná Babická písnička, Náměšťská placka – výhra v roce 1988, 1.místo v okresním i krajském kole Porty, Chrudimská chrpa, Mohelnický dostavník, Posázavský kotlík, Stupavský širák a nepočítaně dalších účastí na nejrůznějších akcích, včetně potlachů, až ke hraní v pražské Lucerně.

Přehrávky, Náměšťská placka 1980 – zleva Roman, František, Koráb, Šprudlák, Laďa Rutar

Hraní na Oslavce - Pegin 1981 zleva Roman, Koráb, František, Šprudlák

Období změn v kapele pokračuje, členové se vesměs rozprchávají do jiných kapel a sborů (Šnek odchází k Marantě, Pipin zkouší se zbýšovskými Rovery, Zdeněk jde ke Smolařům, Saza se stěhuje do Prahy a Františkovi háže lano legendární Příboj). Znamená to pomalý rozpad kapely…
Ovšem v létě roku 1983 se na scéně objevuje Petr „Matěj“ Zeman (zpěv, mandolína) a spolu se Šprudlákem a Korábem načínají další díl historie Trosečníků, a to pouze ve třech. Všichni si v té době dělají kapelnický kurz (aby se nehádali:))

Trosečníci 1986 zleva Koráb, Matěj, Šprudlák

V této době také vznikají nové písničky. Nejznámější z nich je nádherný song Hlavní nádraží v 17.30, kterou napsal Matěj. Více o ní naleznete ZDE.
V roce 1986 Trosečníkům vychází zpěvník, jehož vzletnou předmluvu můžete sami posoudit.

Předmluva ke Zpěvníku, vydaný r. 1986

V roce 1987 však přichází zákaz hraní a kapela končí s veřejným vystupováním.
Revoluce v roce 1989 přináší další vzkříšení Trosečníků, ke Šprudlákovi a Zuzaně se přidávají
František Oujezdský (zpěv, kytara, kontrabas)
Karel Kočí (zpěv, sólová kytara)
Jiří „Kosma“ Vězda (zpěv, kytara)

Porevoluční sestava zleva Franta, Karel, Zuzana, Kosma, Šprudlák

V tomto složení hrají do roku 1991, kdy Zuzka přechází k T.E.Bandu. Kapela pak ještě funguje do roku 1992, pak přestává koncertovat a v roce 1994 se definitivně rozpadá.
Teď ovšem máme jedinečnou příležitost v rámci Babických písniček po letech opět vidět Trosečníky spolu na pódiu. Kapela zahraje ve složení Koráb, Zuzana, František Cizler, Laďa Rutar a Roman Horký. Snad se přidá i Šprudlák. Vstupenky jsou již v prodeji, takže neváhejte, mizí rychle!

Linda

Trosečníci při hraní na slezině na Zastávce v říjnu 2014 – zleva – František Cizler, Koráb, Žanek Němeček (Příboj) a Roman Horký

Trosečníci při hraní na slezině na Zastávce v říjnu 2014– zleva –Koráb, Žanek Němeček (Příboj) a Zuzana

Trosečníci na potlachu T.O.Roza v červnu 2014 – zleva Koráb, František Cizler a Šprudlák

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
424310
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Sláva
Jen malá nepřesnost.šnek neodešel k Marantě, ale k Hejkalum.