Knihy STOPOU TOULAVOU Fredyho Schuberta a Mikiho Ryvoly

Podle celé řady kamarádů jde o dvě nejlepší knihy věnované "trampování na divoko" a že jde vlastně i o výborně sepsanou historii poválečného trampingu - toho toulavého. V prvním díle knihy Fredyho Schuberta a Mikiho Ryvoly nazvaného STOPOU TOULAVOU najdeš dvanáct kapitol:

- A na špagátku nosí celej svůj dům
- Holá zem stačí mi k mýmu spaní
- Na zádech usárnu nebo tele
- Pěknice mokrá mi do stanu vklouzla
- Přespali jsme v napůl spadlé boudě
- Na pánvi slanina hladově syčí
- Ze šedé mlhy je nad řekou závoj stkán
- Pražáci jdou do Šárky s ruksaky a kočárky
- Šerif zůstal se svým kolem v poli kaktusů
- V kapse mi hvězda jak baterka svítí
- Ouzkou stopou
- Silvestr pokaždé jinak

Fredy zde čtivou a vtipnou formou vypráví nejrůznější příhody z vandrů a různých trampských akcí i postupnou proměnu trampské výbavy od samotných začátků trampování až po dnešek. Podařilo se mu tak výborně popsat ten zvláštní a pro mnohé těžko pochopitelný úkaz, kterým je ve světě ojedinělý český a slovenský tramping.
A Miki Ryvola do knihy nakreslil padesát ilustrací, skvěle se hodících k příběhům popsaných v knize a zároveň je i autorem předmluvy.

.

V 2. díle STOPOU TOULAVOU, který, jak už bylo výše napsáno, navazuje na předchozí první díl, najdeš dalších dvacet obsáhlých článků rozdělených to těchto kapitol:

- Ať si mával jak si mával, nechtěli ho brát
- Zase muže žízeň trápí, když je vedou staré mapy
- Na nohou má šněrovací kanady
- Měli jsme bundy zelený
- Mimo to prut a červy, do pinglu dal konzervy a odjel zlato vyhledat
- Hoj trampové a piráti

I tyto texty trefně doplňují tři desítky ilustrací Mikiho Ryvoly a předmluvy se ujal spisovatel a karpatský tulák Miloslav Nevrlý (pod článkem jsou z ní dvě krátké ukázky)

---------------------------------------------------------------------------------------------------

V případě zájmu o 1 díl nebo i 2. díl:

1. díl STOPOU TOULAVOU stojí 220 Kč
2. díl STOPOU TOULAVOU stojí 190 Kč.
K ceně se připočítává jen poštovné doporučeně, nic víc.

Knihu či knihy lze objednat přes náš e-obchůdek a to ZDE!
Nebo napsat přímo na náš mail: trampsky-magazin@centrum.cz

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ilustrace: Miki Ryvola

Fredy ve stopě toulavé...
Foto: Joko

-------------------

S překvapením a potěšením jsem se ve Fredyho textech dočítal o úplně stejných věcech a „problémech“, kterými jsem se kdysi musel obírat i já při svých dávných výpravách. A ty krásné obrázky Mikiho Ryvoly k tomu! Býval jsem ale při četbě Fredyho článků i trochu popuzen: jak to, že nenapadlo mě, ale jeho, psát tak krásně třeba o tom, v čem nosit věci na zádech, do čeho se na vandru obléci a obout, v čem a jak přečkat noc, čím si svítit a v čem si uvařit jídlo a čaj, jak a čím se chránit před deštěm, desítky dalších pro poutníka veledůležitých, nezbytných věcí. Vždyť já jsem kdysi dělal a zkoušel celé dlouhé roky totéž co on…

Fredyho texty se musí líbit všem, kdo léta putovali horami i rovinami i těm, kdo pluli po řekách. Trampům, skautům vodním i suchozemským i woodcrafterům. Je z nich patrné, kolik už toho Fredy vědoucně pochodil po Evropě i po Kamčatce a propádloval po vodách. Také z nich mimovolně vanou dávné časy, kdy trávy byly zelenější, potoky čistší (možná, že nám to jen tak připadalo, byli jsme mladší) a všechno bylo jednodušší. Zase jsme ale museli věci, pro putování nezbytné, které dnes s úplnou samozřejmostí můžeme koupit, obtížně shánět nebo jsme si je museli sami udělat...

Miloslav Nevrlý

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
2019778
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Sťor
Včera jsem dočetl jedničku a je na jedničku. Úplně mě to vrátilo do mládí. Díky