Kniha Miloslava Nevrlého - MOJE PTAČÍ ROKY

Po několikaleté přestávce je tady nová kniha spisovatele, přírodovědce a karpatského tuláka Miloslava Nevrlého, kterou vydala Česká společnost ornitologická. Tentokrát se na jejích 126 stranách dostaneme do let „kdy to všechno začalo“. Do doby, která Miloslava Nevrlého natolik ovlivnila, že mu určila jeho další cestu životem. A z té na oplátku svými knihami: Karpatské hry, Chvály Zadní země, Kniha o Jizerských horách, Zašlá chuť Morušek (a mnohými dalšími), oslovil nekonečnou řadu svých vnímavých čtenářů - trampů, skautů, woodrafterů…

Kniha obsahuje tři kapitoly.
Čižbáři a čižba ve spodním devonu přináší ojedinělé svědectví o české ornitologii na přelomu čtyřicátých a padesátých let minulého století. Vypráví o chlapeckých dobrodružstvích na výpravách za ptáky ve staré Praze i do jižních Čech, dnes již skoro neuvěřitelné výrobě kroužků v garáži Otty Kadlece na Maninách, o návštěvách ve Viničné ulici u předního českého ornitologa Waltera Černého - to vše je doplněno množstvím archivních fotografií, ilustrací i dokumentů.
Ptačí pranostiky popisují, co se děje na svátky vybraných světců ve světě ptáků. Tak trochu rozmarné verše jsou založeny na zkušenostech z Mílových toulek a celoživotním pozorováním přírody.

19.3. Sv. Josef
Večerní oheň pod převisem v Zadní zemi, v Labských pískovcích, za časného jara. Pokojné usínání. Je téměř tma, z protějších skal kvičí divoké prase. Nad Sněžnou roklí rychle poletuje po svých pravidelných nočních drahách lesní sluka. Z dálky se nese její volání, hlas se blíží, a pak se na okamžik objeví proti tmavnoucímu nebi obrys dlouhozobého ptáka. Zdá se, že slučí kohoutek touží po někom, kdo na něj čeká na zemi v lese.

Na Josefa tesaře, než přijdou velká horka
sluka brzy na jaře nad lesem kvorká

V Roce s ptačími křídly nás Míla Nevrlý vezme ve dvanácti ptačích měsících (Ptačí leden únor, březen…) na toulky a ukáže, co je v těchto měsících možné v lesích pozorovat, máme -li oči a uši ptákům otevřené.

Pokud tě kniha zaujala, tak tady je moznost si o ní napsat:

Její cena je 250 Kč (plus pouze poštovné doporučeně, nic víc - žádné balné a tak dále).
A knihu lze objednat přes náš e-obchůdek a to ZDE
Nebo napsat přímo na náš mail: trampsky-magazin@centrum.cz

--------
Rozhovor s Miloslavem Nevrlým najdeš na Trampském magazínu a to ZDE.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
4919166
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.