IVANČENA a unikátní filmový dokument z roku 1968 (vysílá ČT2 v sobotu 24. dubna od 11:50)

V roce 1968 byl natočen unikátní půlhodinový dokument o Ivančeně, nazvaný Minuta ticha.
Vznikl tak dokument cenný zejména rozhovorem s otcem nacisty zavražděného skauta-odbojáře Vladimíra Čermáka, vyprávěním Vladimírova kamaráda Slávy Moravce, autora myšlenky a hlavního zakladatele mohyly, a vzpomínkami skupiny trampů, kteří v šedesátých letech tradici poloilegálních výšlapů k mohyle obnovili.
Od velkých povodní v roce 1997 byl dokument považován za ztracený, ale ve skutečnosti čekal na své objevení v jiném archívu, kam byl na poslední chvíli přenesen a tedy i zachráněn.

Minuta ticha bude odvysílána v sobotu 24. dubna 2021 v 11:50 na ČT2, v den výročí popravy členů Odboje slezských junáků a v roce 75. výročí založení mohyly Ivančena.

Po odvysílání bude Minuta ticha ke shlédnutí ZDE.

-------------------

Historie mohyly na Ivančeně...
... se začala psát 6. října 1946, kdy členové 30. oddílu Junáka z Moravské Ostravy vedení Slávou Moravcem vztyčili na úpatí Lysé hory jednoduchý kříž. Ten postavili mezi kameny, kam také položili lahvičku s krátkým vzkazem. Pomníček vytvořili na památku svých skautských přátel z odbojové skupiny Odboj slezských junáků kteří byli za účast v protinacistickém odboji 24. dubna 1945 popraveni gestapem na samém konci války na starém židovském hřbitově v polském Těšíně.
Kolem kříže se začaly vršit kameny, které na ni přikládali kolemjdoucí k uctění památky mrtvých. Kámen po kameni tak začala vyrůstat mohyla, která se v průběhu času, přes nástup komunismu v roce 1948 a následný zákaz Junáka, začínala z malého pomníčku padlým kamarádům stávat symbolem skautské nezdolnosti a protestem proti nesvobodě. Skauti, trampové ale i obyčejní lidé si výstupem k Ivančeně začali připomínat také další hrdiny protinacistického odboje.
V době komunismu se k Ivančeně dělaly pochody – účastnili se skauti, trampové i turisté. Pochody byly sledovány Státní bezpečností. Poutě k mohyle trvají dodnes – v sobotu kolem 24. dubna (vždy je to poslední sobota před nebo v den svátku sv. Jiří (24. dubna) tam míří skauti z celé České republiky, o den později potom zase trampové. Turisté navštěvují mohylu pravidelně koncem roku.

(Wikipedie a Magazín Patriot – redakčně kráceno)

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
1461718
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Miro-Brno
Díky za připomenutí i za odkaz na dokument. Rád jsem v něm pohlédl mj. i do tváře Jirky Goje - Gauča, šéfredaktora ostravského Trampa z let 1968-69. Miro
Aki
Je fajn, že dokument bude ke stažení na TR, protože je vysílán v sobotu-dobu pro trampy nevhodnou.Díky!
Fery
V sobotu se určitě nezapomenu podívat a vzpomenu!