Další čísla předválečného časopisu TRAMP z roku 1930 a z let 1938 a 1939 volně ke stažení!

Nově oskenované výtisky časopisu TRAMP z ročníků 1930, 1938 a 1939 jsou k dispozici ZDE!
Nebo stačí na rozcestníku vlevo kliknout na kolonku Ke stažení.

---------------------------------------

V srpnu 2014 bylo zveřejněno na stránkách Trampského magazínu 86 čísel prvorepublikového časopisu TRAMP o celkovém rozsahu 1300 stran, volně k prohlédnutí a také ke stažení do vašich počítačů.
Všichni trampové, kteří se zajímají o historii trampingu či o trampskou publicistiku, poezii, prózu či o trampský humor dostali šanci pokochat se jedinečnými dokumenty o tom, jaký byl tramping „otců zakladatelů trampingu“ tedy našich předchůdců.
Opravdu jen málokterý tramp vlastní všechna čísla předválečného časopisu TRAMP, v lepším případě střeží jako „oko v hlavě“ pár ohmataných výtisků…
… a tak nikoho nenapadlo, že k úplnosti chybí celá řada dalších čísel předválečného časopisu TRAMP!
Jak k tomu došlo? Proč nikoho nenapadlo, že nějaká čísla chybí? Trampským magazínem zveřejněná „čísla“ časopisu TRAMP z roku 1929 končí číslem 18 a zveřejněná „čísla“ časopisu TRAMP z roku 1930 zdánlivě logicky navazují, protože začínají číslem 19.
… a tak nikoho nenapadlo, že k úplnosti chybí ještě dalších 18 čísel časopisu TRAMP z roku 1930!
O tom, že několik čísel časopisu TRAMP vyšlo ještě v roce 1938 (tři čísla) a v roce 1939 (2 čísla) už věděli, jen zasvěcení znalci respektive sběratelé.
Po necelých šesti letech Trampský magazín nabízí svým čtenářům ještě dalších 23 čísel předválečného časopisu TRAMP!!!
Velikost „scanu“ jednoho čísla časopisu TRAMP je od 2 MB do 22 MB (!), doba stažení proto trvá několik vteřin, ale jde o velikost vhodnou k vytisknutí pro ty, kteří si chtějí v jednotlivých číslech časopisu TRAMP v klidu listovat někde na boudě či v lese.
A komu můžeme poděkovat za to, že si konečně budeme moci číst a listovat v opravdu VŠECH předválečných číslech časopisu TRAMP?
Žijí mezi námi lidé, kteří něco sbírají, ale nejsou schopni se o radost ze své sbírky podělit s druhými. Mnozí známe příběh Maxmiliána Drápa a Modrého Mauritia z komiksu Rychlé šípy… Naštěstí jsou ale lidé, kteří své sbírky zhodnotí tím, že se o ně – a především o radost z nich – podělí s druhými.
Tomáš Studenovský – Tuwanakha a Josef Bláha – Řešetlák to poprvé dokázali v roce 2000, když v nakladatelství Ostrov vydali publikaci SLOVNÍK ČESKÝCH AUTORŮ KNIH PRO CHLAPCE, která obsahuje unikátní, ve své většině dosud nepublikované údaje o českých autorech píšících četbu určenou zejména pro chlapce. Jde o nejúplnější soubor, který u nás kdy vyšel a je vynikající pomůckou pro ty, kdo se chtějí zorientovat v této oblasti české literatury.
Tomáš Studenovský – Tuwanakha ve své další knize REBEL S HLAVOU V OBLACÍCH, kterou v roce 2017 vydala Liga lesní moudrosti jako 16. svazek edice Les, shromáždil množství dosud zcela nedostupných, neznámých nebo opomíjených faktů a dokumentů, které poskytují ucelený obraz nejen o životě zakladatele českého woodcraftu Miloše Seiferta (1887 – 1941), ale také zároveň mapují historii předválečného woodcraftu v Československu.
Josef Bláha – Řešetlák zakladatel a člen T. O. Black Buffalos, T. O. a T. S. Hledači a trampské kapely Cestáři, trampský básník, prozaik a písničkář je nejen tvůrcem, ale také sběratelem a znalcem skautské a trampské kultury.

A právě Řešetlákovi vděčíme za to, že pro čtenáře Trampského magazínu ze své sbírky poskytl a ve spolupráci s trampem a skautským archivářem Davidem Kourou – Dodýšem zcela nezištně oskenovali chybějících 23 čísel předválečného časopisu TRAMP.

Řešetlákovi a Dodýšovi patří velký DÍK a UMÍ !!!

Přeji všem hezké listování, prohlížení a čtení…

Petr Náhlík - Vokoun

Autor koláže: Hadži T.O. Věrná srdce

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
1444114
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Marmota
Super!
Jinak mimochodem, kdyby si v tom někdo chtěl vyloženě hledat, jsou i na Digitální knihovně (jestli se dobře vzpomínám, že v Moravské zemské knihovně i v Národní knihovně). Akorát netuším, jestli mají všechna čísla, spíš myslím, že ne.
Dají se tam najít i nějaké jiné staré trampské články z jiných periodik.
Bylinka
Jsem zvědav, jestli někdy najdu dost času na prohlížení. Suchou stopou *Pet:-)
Náš skorovandr na Islandu:
https://photos.app.goo.gl/SD4E7rjUxcVonGmeA

Michal Beranek
Smekám klobouk před těmi, kteří se podíleli na uveřejnění oscannovaných časopisů Tramp.
Sám vím co je to za práci.

Probírat se tímto materiálem je velice zajímavé a poučné - nejen o té době ale i o duhu, který tenkrát mezi trampy vládnul.

Jen tak dál a houšť!

:-) Michal










Jan Šantora
Ahoj, nemáte někdo email na Josefa Bláhu Řešetláka? V 90. letech jsme spolupracovali na skautském časopise TOTEM. Cipajs