Časopis TRAMP z let 1929 až 1931 volně ke stažení!

Všech 86 čísel prvorepublikového časopisu TRAMP o celkovém rozsahu 1300 stran, je na Trampském magazínu připraveno k prohlédnutí a ke stažení do vašich počítačů.
Tato víc jak osmdesát let stará vydání TRAMPA se postupem času dostala do trampských legend a pověstí a inspirovala k vydávání trampských časopisů v následujících desetiletích mnoho redakcí, ale opravdu jen málokterý tramp vlastní všechna čísla, v lepším případě přechovává pár ohmataných výtisků…
Zároveň se jedná o jedinečný dokument toho, jaký byl tramping našich předchůdců a vlastně i zakladatelů trampingu, jaké měli radosti i starosti, vypovídá o jejich nadšení, humoru, ale i o nesvornosti, hádkách a v pravý čas i o odhodlání se semknout, když šlo o něco důležitého - například při vyhlášení Kubátova proti trampského zákona, nebo při pomoci nezaměstnaným kamarádům a kamarádkám za Velké hospodářské krize…

Oskenované výtisky TRAMPA jsou k dispozici ZDE!
Nebo stačí kdykoliv později na rozcestníku vlevo kliknout na kolonku Ke stažení.

Velikost jednoho výstisku je kolem 3MB, doba stažení proto trvá jen několik vteřin a jde o velikost postačující i k vytisknutí pro ty, kteří si chtějí v TRAMPECH v klidu listovat nějde v lese.

Přeji všem hezké čtení…
Michael Antony - Tony

Poděkování patří kamarádce Víle, která tyto výtisky Trampa zachránila před vyhozením do kontejneru a přinesla je do redakce s tím, že by se mohly hodit. Dále Mirkovi Svobodovi - Pískleti z občanského sdružení Exodus za pracné a nezištné oskenování a Šlápimu z T. O. Brdský dobráci za konečnou elektronickou úpravu Trampů.

Úprava fotografie: Hadži T.O. Věrná srdce

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
132365
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Neb
Paráda , díky moc. Bylo by možná dobré udělat jeden zkomprimovaný archív, nebo alespoň každej ročník zvlášť ale i tak je to hodně dobrá práca.;-)
Nataniel
Ahojte ďakujem za tento čin Tony.
Zuštak Bohoušek z TOS Akela
Ahoj,a dík za toto počteníčko..Já momentálně marodim tak mam alespon co dělat..Měj se fajn BOHOUSEK
Michal Kupsa alias Kapsa
Tony, smekám, tohle se ti fakt povedlo, skvělej počin.
Jordán
Velkej dík všem co se zasloužili
Dodýš
Ahoj, díky za vynikající počin, také mám jen pár ojedinělých čísel. Před časem jsem Trampy procházel v knihovně Národního muzea, kde je možno si je prohlížet. V Národní knihovně jsou tuším už jen na mikrofilmech. V každém případě ale ročník 2 začínal normálně číslem 1 a měl 45 čísel! Takže práce ještě neskončila:-) Já mám konkrétně pouze č. 17, můžu oskanovat. Kdyby někdo měl další, ozvěte se, ať se to zkompletuje.
Zdraví Dodýš - Plzeň
Tony Avalon
Ahoj Dodýši. Tak to děkuju za upřesnění - pošli mi prosím to č. 17, rád ho dodám k ostatním..
Mamut Praha
Ahoj Kamarádi ,;-)
děkuji vám za tento skutek,sám mam jen pár čísel a občas se k nim obracím pro inspiraci či jen pro tak.O to větší radost a potěchu jste mi udělaly tín,že jste je vydaly v TM.Děkuji - Akorát by mě zajímalo,který astrachán se jich chtěl zbavit... Ahoj a držím vám palečky - Mamut Praha ;-)
Tony Avalon
Prostě jak to tak bývá Mamute - umřel nějaký starý tramp nebo trampka a ta trampská veteš šla z domu... Stalo se to už mockrát a ještě mockrát se to bohužel stane...