Brněnský křest zpěvníku Bédi Šedifky

Není úplně od věci se uprostřed předvánočního shonu – mezi finišováním v hokně a potřebě stihnout ochutnat všechny punče na vánočních trzích – trošku zastavit. Například na křtu zpěvníku Bédi Röhricha - Šedifky. Tahle hudebně vydařená akce proběhla 8.prosince 2015 v Brně, v rámci Stop sešlapaných bot, konaných v sále komínské hospody U Dvořáků.

Průvodce večera Savana

Předskokana Šedifkovi a post zahajovače večera obstaralo „Volné sdružení pana Brabence“, které nenásilně rozezpívalo sál. Hrál se převážně „domácí“ repertoár – Ryvolovky a písně brněnské scény.

Volné sdružení pana Brabence

Druhá půlka večera patřila jen Šedifkovi. Myslím, že netřeba tuhle osobnost západočeského trampingu představovat. Jistě každý zná poetiku jeho textů a lehkost hraní. Tento koncert také připomenul jeho 80.-té narozeniny, které nedávno oslavil.

Tony představil zpěvník a cestu k jeho zrození

Křtilo se léčivým mokem

Samotný zpěvník je krásná záležitost, autorův krasopis a ilustrace Mikiho Ryvoly z něj dělají doslova výtvarnou publikaci. Nemalá část textů byla přezpívána i v průběhu večera. Úvodního slova se ujal Tony, kterýžto samotné vydání zpěvníku spískal. Celé osazenstvo první hudební půlky večera pak bylo těmi sudičkami, které poslaly zpěvník do světa.

Svěží osmdesátník

Hraní bylo pak v podstatě komorní, křehkou záležitostí, které potvrdilo, že i jedna kytara a nepříliš zvučný hlas dokáží někdy víc, než hlučné sbory. Šedifka sice lákal kamarády muzikanty k sobě na pódium, všichni si ale chtěli vychutnat poetiku jeho jedinečnosti, i když hlasová podpora publika byla místy velmi vydatná. Nicméně celé vystoupení oslavenec odehrál sám a patří mu velký dík za tak příjemný hudební zážitek!

Do ticha hraj mi dál píseň o naději, smutek je černý král, zažeň ho raději…

Celý záznam vystoupení Bédi Šedifky na záznamu od White Sallyho:

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
93122217
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Kolump
Krásnej zážitek, jen hospodskej nás mohl nechat sejšnovat o chvilku dýl...
Drobek
Článek bych tipnul na Lindu, nicméně akce byla nádherná s komorní atmosférou. Dle mého názoru (který samozřejmě nic neznamená) jeden z nejkrásnějších koncertíků letos.