50. ročník turnaje trampských osad ve fotbale

Placka pro vítěze turnajeO tomto víkendu, tedy v sobotu 14. června bylo na fotbalovém hřišti, nacházejícím se na okraji brdské obce Lhotka pod Plešivcem, trampsky živo. Znovu po roce se zde sešly osadní týmy, aby si zahrály fotbal o Cenu Brd - v podobě krásného putovního dřevěného poháru, který je vítěznému mužstvu udílen již od roku 1963 (s malou přestávkou v letech 1968 a 1969).
Letošní jubilejní 50. ročník pořádala T.O. Panda, neboť bývá zavedeným zvykem, že každý ročník je v režii předchozího vítěze turnaje.
Slavnostním výkopem, kterým byl turnaj zahájen, byl pověřen Vladimír, který je ve věku 89 let asi nejstarším aktivním brdským trampem a kterému zdatně při výkopu asistoval Marko Čermák.
Své kopačky na zeleném trávníku zkřížily týmy Firwood, Samotáři, Paběrky, Panda, Westend, Sokol, Pastička, Habaďůr a Mustela. Zápas to byl úporný, neboť kdo by nechtěl být vítězem slavného ročníku, ale všechna čest, byl i zápasem férovým.
Zde bych rád zdůraznil nasazení věkově nejstaršího týmu, a to Paběrek, jejíž osadní tým sice skončil na posledním devátém místě, ale bylo hodně inspirující vidět naše mnohem starší kamarády důchodového věku, s jakým nasazením hrají, aby často proháněli o generaci i dvě mladší soupeře...

Paběrky...
Foto: Tony

Do semifinále nakonec postoupily týmy Westend, Habaďůr, Panda a Firwood. A stejně jako vloni se opakovala situace, kdy nejúpornější zápas hodný finále byl mezi Pandou a Habaďůrem, kdy bylo na první pohled vidět, že vítěz tohoto semifinálového zápasu bude s nejvyšší pravděpodobností i vítězem celkovým.
Do finále postoupila Panda a Westend, který zvítězil nad Firwoodem a ačkoliv obě osady ukázaly svým kamarádům a dalším divákům kvalitní finálový zápas, chybělo mu předchozí již zmiňované semifinálové nasazení až „na dřeň“.

Proměněná penalta...
Foto: Tony

Pěti góly v brance soupeře a třemi inkasovanými obhájila T.O. Panda své loňské vítězství a první ročník v druhé polovině stovky bude opět organizačně ležet na jejích bedrech.
Zde si dovolím malý drb ze zákulisí - část nehrajících osadníků Pandy totiž pokřikovala ve finále na své hráče, ať neblbnou, ať si rychle vzpomenou, kolik je práce s organizací turnaje…
A měli pravdu, protože uspořádat takovéto fotbalové klání stojí mnoho úsilí a letos se Pandové předvedli s krásnými zvadly v podobě rozkládacího leporela, plackami pro vítěze, keramickými camrátky, bezvadně fungujícím občerstvením a samozřejmě připraveným ohněm na sobotní noc.
Nicméně hráči svojí osadní Pátou kolonu neposlechli a udělali jenom dobře.

Momentka z finálového zápasu Pandy a Westendu.
Foto: Tony

Výsledky turnaje:

1. místo - T.O. PANDA
2. místo - T.O. WESTEND
3. místo - FIRWOOD

Nejlepší střelec - Michal (Westend) za 7 gólů
Nejlepší brankář - Luboš (Habaďůr)
Nekop turnaje - Bohouš (Mustela)
Nejlepší dresy - Zuzka a Šáša

Na videu je natočeno předávání všech výše uvedených cen a snad je na něm i dobře zachycena veselá a kamarádská atmosféra, která provázela celý tento turnaj

A na závěr ještě jedna věc, která se mi na fotbálku ve Lhotce moc líbí, a tou je, že se hřiště nachází na rovném místě ve svahu Plešivce, s nádherným výhledem do kraje i na brdský hřeben a návštěva turnaje se proto dá spojit s vandrem, čehož jsme s kamarády z Paběrek využili a než jsme v sobotu brzy po ránu sešli z lesů dolů, prožili jsme moc hezký večer u ohně, poblíž jedné z plešiveckých studánek…

Lelkující trampští diváci...
Foto: Tony

Vítězný tým T.O. Pandy společně s jedním z otců zakladatelů turnaje - Johnym z T.O. Údolí

Tak zase za rok na dalším fotbálku.

Michael Antony - Tony

A pro trampské fotbalové "fajnšmekry" jsou zde dvě videa a na každém z nich je natočen jeden gól. První je z penalty a druhý z finálového zápasu a to i s vtipným - mimoděk - nahraným komentářem kamarádů stojících vedle:

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
1717101118
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Jindřich Bílek
Asi jsem již tak starej,že si nepamatuju ani Smážu a bohužel ani ty kamarády,kromě Marka Čermáka, kteří dle jejich vyjádření presentují na videu 5O ročník.V roce
1959 jsme jako osada Jižní kříž- Příbramáci, měli osadu na Plešivci kam jsme jezdili sobotu co sobotu a dolu do Lhotky jsme chodívali přes Smaragd a louku která dříve bila hřištěm, na pivo.Zeptejte se tam kdo znovuzaložil ve Lhotce Tj-oddíl kopané a to jen proto aby se za komunistů mohl konat TRAMP-FOTBAL PLEŠIVEC každý rok, vždy v červnu, první sobotu a neděli.AHOJ Pišvejc:-);-)
Smáža
Musel jsem se usmát,když jsem přečetl jak se zde

pod Plešivcem provozuje trampský sport, který jsme my osada Ostříži,založili již v roce 1972 a kde jsme tehdy tento turnaj jako recesi provozovali v nočních košilích.Mám z toho ještě fotky.Zde jsme se tehdy také setkali s Markem Čermákem, spolu si brnkli (možná že si vzpomene.
Měli jsme osadu přímo na Plešivci,než nám ji dobří lidí později likvidoval.Nejprve boudu, rozřezali totem a dne je zde památník na našeho kamaráda Meresjeva,který zde tragicky zahynul.
Byl jsem šerifem osady Ostříži až do roku 1980, pak jsem se odstěhoval na jih Čech za bytem. Osada funguje dodnes a jejím šerifem je Čert. Zdravím Smáža.