20 let trampského časopisu PUCHEJŘ

Je to až k nevíře, ale v pátek 10. října uplynulo 20 let od vydání prvního čísla PUCHEJŘE pro tehdejší pražsko- plzeňskou Smečku. První čísla byla tisknuta na kopírkách našich kamarádů a kamarádek, aby během jednoho roku vznikla dnes těžko uvěřitelná síť asi 25 kopírek a Puchejř díky této síti vycházel v nákladu kolem 800 výtisků a rozsahu 28-32 stran. Což na jednu stranu byla krása, na druhou stranu naprosto nemožný stav, kdy se ve volném čase nedělalo nic jiného, než se jezdilo od jedné kopírky ke druhé, jednotlivé listy se ručně skládaly a sešívaly malou sešívačkou, aby nakonec přišel první víkend, kdy se pro samé skládání a sešívání Puchejře nejelo ani na vandr, potom druhý, pak třetí….
Proto se s tím muselo něco dělat a Puchejř se v lednu 1996 začal tisknout v tiskárně pod hlavičkou trampského sdružení Avalon (založeno v Plzni v Hifi - klubu v prosinci 1995) a hned v roce 1997 se Puchejř stal se svojí webovou stránkou i první trampskou záležitostí na internetu, což byla událost, o které jedny velké noviny informovaly na titulní stránce článkem „Už i trampové na internetu“.
Následovalo a dodnes trvá období, kdy se dalo dohromady celá dlouhá řada tvořivých trampek a trampů a společnými silami zajistili vydávání trampských knížek, publikací a sborníků, kterých do dnešního dne bylo vydáno 109 - od sborníků Trapsavce, sbírek trapsaveckých autorů, po knihy, zpěvníky a sborníky Zdeňka Šmída, Mikiho Ryvoly, Houly, Marko Čermáka, Wabiho Ryvoly, Tonyho Linharta, Fredyho Schuberta, Miloslava Nevrlého a Kapitána Kida, pořádání Trampské soutěže (dnes TRASA), Trapsavce, Písničkového vlaku, Stop sešlapanech bot v Praze, Brně a v Plzni, vydávání Brdské vločky, Řádek a několik let Portýra na Trampské Portě a v této době samozřejmě i Trampského magazínu.cz.
To vše začalo 10. října 1994 útlým výtiskem Puchejře č. 1 o rozsahu 16 stran a obálkou na zeleném papíře, na kterou jsme byli moc pyšní:).
Kdo by to tehdy řekl…

Šéfredaktorské poděkovaní proto patří všem bývalým členům redakce, kteří v uplynulých letech udržovali Puchejře v chodu:
Draculei, Lišákovi, Doude, Dieselovi, Boubelínovi, Brtníkovi, Divnýmu, Tessimu.
Současné redakci: Šlápimu, Hance Hosnedlové, Kytce, Vokounovi a Waki.
Zvláštní poděkování patří ťiskovému šoťekovi Jáchymovi, za jeho slouholetou a neutychající snachu…

Další poděkování patří i všem těm desítkám kamarádů a kamarádek (z nichž někteří už mezi námi nejsou), kteří svými příspěvky za ta léta pomáhali Puchejři dávat jeho současnou tvář.

Jsou to:
Miki Ryvola, Tony Linhart, Fredy Schubert, Hafran, Kapitán Kid, Teta Domeček, Tom Zvědělík, Billíček, Kavče, Rysák, Tapi, Belmondo, Hadži, Marko Čermák, Obluda, Kokeš, Dawson, Dřevík, Jimajs, Roy, Cimbura, Bublina, Kutloch, Kazatel, Miloslav Nevrlý, Andy Bábovka, Béďa Šedifka, Jerry, Pašerák, Slim, Aki, Cowboy, Bártič, Kůň, Chemik, Lachtan, Čajíček, Šaolín, Pavlík, Déčko, Aligátor, Georgína, Madelaine, Fany, Lidla Slavíková, Pelda, Miloš Hlávka, Medvídek, Timo, Drobek, Ája, Impre, Bob, Amálka, Jyrry, Sint, Aťka, Juan, Kapsa, Kim, Jupp, Medvěd, Ňuf, Indy, Mišelin, Carmen, Drak, Víťa, Linda, Kapsa, Akéla, Lojzin, Kawi, Přebral, Fousek a Elís, Seyček, Lilka, Crischot, Pavlís, Višňák, Bača, Notář, Šemík, Štěhně, Šklíba, Marta Bílková, Olaf, Mývala a Kennedy, Bolek, Diesel, Stráša, Dědečk, Jenýk, Mirek Valina, Kameňák, Šklíba, Lexo, Kokeš, Windy Bill, Palec, Teta Věra, Riki, Pedro, Brčomil, Velkej Honza, Frank, Chechtalka, Skiska Witko, Panika, Pedro Akéla, Aleška, Paddy, D´Ady, Jaroos, Guri, Kuchař, Mates, Roby, Pionky, Básník, John, Maličkej, Houbák, Bača, Potápka, Skukum, Jack Aspirin, Tony Bay, Medvěd, Netopejr, Savana, Pavlík, Tulák, Seveřan, Mamut, Milda, Ementál, Faust, Bidlo, Dundy, Chúf, Jandula, Timo, Ribana, Kobra, Kolumbus, Fetis, Fenik, Farář, Rebel a další…

Bohužel povodeň v roce 2002, která zaplavila redakci do výše 2 metrů, se zároveň postarala o to, že nejsou k dispozici fotografie ze samotných počátků a redakčních oslav. Třeba první narozeniny Puchejře se slavily v našlapaném plzeňském Hifi klubu a vstup byl pouze ve společenském. A z Prahy jela delegace v počtu 25 slavitelů. Bylo nádherné koukat na drsné načesané trapery v kvádrech a půvabné kamarádky v šatech, ošperkované a nalíčené. A protože jsme se tehdy znali povětšinou jen z vandrů, bylo vystaráno o zábavu na celý večer. Bulvární drb - šéfredaktor po příchodu na místo činu nepoznal svoji tehdejší přítelkyni a s nadšením se představil té půvabné mladé dámě, které ho vítala u dveří...

Přijměte alespoň několik fotek za začátků vydávání Puchejře, při jejichž prohlížení na mě padá podivná to nostalgie...

Uvítací stránka v PUCHEJŘI č. 1 a to hned v prvním sešitém (dodnes pietně uschovávaném) svazku a první básnický příspěvek...
Scan: Šlápi

Všech šest druhů titulních stran Puchejře. Tou poslední, kterou nám navrhnul Víťa Obůrka z Brna, je titulní strana používaná od roku 2000, tedy většinu vydávaní a asi ji už měnit nebudeme...

Nelehká byla práce začínajícího trampského šéfredaktora... Rok 1995.
Foto: Indy

Společně s mladou nadějnou autorkou Ájou a s Indym při víkednovém sešívání Puchejřů. Je dost možné, že fotka zachycuje zoufalou autorku útočící na šéfredaktora Coltem ráže 45, jelikož už jí od sešívání bolí ručičky...
Foto: Kyselina

Pro čtenáře Puchejře se dělalo vše...
Jeden z večírků v Žižkovském klubu Klika (dnes klub Kain) a Travestishow.
Zleva: Indy (tehdejší hlavní šiřitel Puchejře na Plzeňsku, Seyček (dnešní vážený šerif zlatohorečkového Fort Yukonu a redakční dopisovatel ze Sibiře), Tony (tehdejší i dnešní šéfredaktor Puchejře) a Ferda (idol všech trampek).
Na kytaru hraje můzami líbaný Páter Koniáš.

První redakční slezina v roce 1996 na jednom parádním sroubku nad údolím řeky Mže. Zleva Hanka Hosnedlová, Tony, Draculea.
Foto: Lišák

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
141812177
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Pedro - Kondor
Ahoj Tony !
Blahopřeji Tobě, Puchejřovi a všem lidičkám, kteří Vám pomáhají k tomuto výročí. Je za vámi obdivuhodnej kus práce, ke který jsem si na chvilku, (necelý dva roky),"přičichnul" cca před deseti lety, když jsem-jsme začali vydávat "Stoňáckej tam-tam", (myslím, že nějaký to číslo jsme ti taky poslali).
Přeji hodně zdaru, elánu a vytrvalosti do dalších let....!!!!!
Hola Pedro
Dušan Hirjak
Drahý Michal !

Srdečne blahoželám k výročiu. Dokumentácia ma veľmi potešila. Úprimne Vám zavidím tu veľkú skupinu nadšencov - trampov. Hneď by som chcel založiť takú skupinu nadšencov hoci z dôhcodkárov. V Ďalších rokoch prajem všetko najlepšie.

Strejda Dušan
Tony Avalon
Teda strejdo Dušane, tak moc překvapený, jako právě teď, jsem při čtení reakcí na Trampském magazínu asi ještě nebyl:).
Moc tě zdravím do Sniny a děkuji.
Aki
No to to uteklo!Překvapilo a potěšilo mě,že na seznamu dopisovatelů bylo uvedeno i moje jméno,já jsem toho do Puchejře moc nenapsala. Klobouk dolů,20 let-není to rekord v nepřetržitém vydávání tramského časopisu? Přeji redakci stále dostatek inspirace pro dalších nejméně 20 let.
Mamut Praha
Velké moje poděkovaní vám všem co jste tvořily,tvoříte a doufám že ještě dlouho budete tvořit a to jak Puchejře,tak Brdskou vločku a i Trampskýho magazína.Děkuji za nás všechny kamarády-konzumenty,co jej mají rádi a skláním svou šedivou hlavu před vámi za všechnu tu snahu a práci,co pro nás děláte - DĚKUJI a Ahoj,zalamuji vám palečky a sobecky doufám že tu pro nás budete ještě dlouhé léta - Mamut Praha:-):-):-)