ZACHRAŇME ÚDOLÍ OSLAVKY PŘED ZATOPENÍM!

Nějak se nám začíná stmívat nad Oslavkou

Foto: KapsaZa poslední rok mi z mnoha stran znělo do uší: „Má se stavět přehrada na Oslavce… Co o tom víš?“. Já na to: „To je blbost, to nikdo neschválí.“
Před 14 dny jsem byl ale pozván kamarády z Berounky mj. Petrem Bendlem (poslanec a bývalý ministr zemědělství), Petrem Hulou (náčelník CHKO Křivoklátsko) na happening „Přehradě na Berounce NE!“, který se konal v Roztokách u Křivoklátu. Neváhal jsem ani okamžik, vzal kytaru a rozjel se tam v hlubokém přesvědčení, že takové prasárně musíme přece zabránit. Sešla se tam asi tisícovka obyvatel údolí a trempů, kteří měli na klopách placky „Berounku nedáme!“. U mnoha starších z nich jsem viděl slzy v očích, když nějaký novopečený „soudruh“ z ministerstva obhajoval a vcelku vědecky a odborně vysvětloval zúčastněným postoj „odborníků“. Po mém defilé šel na pódium ministr životního prostředí Richard Brabec. Ten se vyjádřil v tom smyslu, že přehrada na Berounce by nebyla vhodná. Po ukončení jsem se ho zeptal na Oslavku. Odpověděl mi, že v období 5-10 let jsou na pořadu dne přehrady čtyři. Jedna na severní Moravě a tři v našem kraji. Dyje, Rokytná a Oslava. Zatmělo se mi před očima. Petr Bendl mi řekl: „Romišu, je fakt za pět minut 12! Musí se začít konat!“ Říkám si: hlas lidu, hlas boží, a tak jsem okamžitě začal bít na poplach. Dozvěděl jsem se, že někteří lidé již na poplach bijí a začali jednat. Je potřeba ale spojit všechny síly dohromady, aby ten poplach byl čím dál víc hlasitější. 28. 4. 2016 jsme založili petiční výbor.

A kdo že je v petičním výboru?
Víťa Aldorf – starosta Oslavan – má nejen chajdu, ale i srdce tam, kde má být přehrada
Petr Bendl – bývalý ministr zemědělství, nyní poslanec PS, jenž za nás bude kopat ve sněmovně, až se to bude lámat. Kamarád, se kterým na Oslavku chodím a on má k ní také hluboký vztah.
Laďa Kerndl – český Frank Sinatra a jazzman, šerif osady Tomahawk, která na Oslavce začínala. Už teď buldok, který se bude rvát za naši věc
Josef Obršlík – starosta Ketkovic, co řve svoje „NE“, které je slyšet až u nebeských bran
a já, Roman Horký - veškerou činnost, organizaci a koncerty proti výstavbě přehrady nedělám pro peníze ani za peníze. Řeka Oslava mi dala mnoho krásného, je inspirací a cestou mé tvorby a já jí to teď chci splatit.
Budeme dělat protiakce, happeningy, setkání a budeme sbírat podpisy do petičních archů všude, kde to jen bude možné. Má to jeden hlavní důvod. Musíme posbírat minimálně 12.000 platných podpisů vás – milovníků přírody, našich tradic a hodnot, které jsou zaslepencům v mnoha směrech cizí.
Jakmile posbíráme tento počet podpisů, musí se už problémem „Oslava“ zabývat parlament. Jinak výstavba přehrady závisí na podpisu jednoho jediného ministra – ministra zemědělství. Z rozpočtu ministerstva zemědělství (50 mld. ročně) vyčlenit na výstavbu přehrady 6-8 mld. není žádný problém. Vykoupení tří mlýnů na odhadní cenu je za pusinku a náhrada za cca 179 chat v údolí také. Ostatně takřka všechny chaty jsou na pozemcích Lesů ČR, které spadají pod ministerstvo zemědělství. A ta v Praze ne příliš známá říčka Oslava nikoho nezajímá.
Zvláštní na tom všem je, že minulému ministru (Petr Bendl) se na stůl novodobá studie přehrady na Oslavě vůbec nedostala. Zvláštní a zahaleno mlhou je také vykupování pozemků (polí, cest, remízků) v okolí plánované přehrady. Na to musí mít někdo strašně velký kapitál a cenné informace. Doslechl jsem se o jakési rakousko-české zemědělské pojišťovně, která má údajně vše financovat. Kdo je za tím vším, mohu jen hádat, ale svůj tip mám. Asi také není náhoda, že všechny tři přehrady jsou v sousedství našich jižních sousedů.
Důvod pro likvidaci našeho krásného údolí se našel a zase, jak to v dnešní době chodí, jde o hodně velké prachy. Jsou lidé, kteří touží mít nad svým hrobem tunu zlata a své potomky na jachtě znuděně brázdící vlny Karibiku.
Chci zdůraznit, že kdyby se obnovily původní vodní zdroje (zaniklé rybníky, mokřady, tůně), tak v hodnotě 6-8 mld. korun bychom jich v našem kraji měli tak 5.000, což je 20x víc než je plánovaný objem přehradní nádrže. S tím se nesmířím a do posledního dechu budu bojovat za krásu a svobodu našeho údolí.
Bůh nás opatruj a Tebe nejvíc, Oslavko!

Roman Horký

Petice je ke stažení v příloze pod článkem! Najdeš tam i seznam petičních míst.

Vše teprve začíná, nicméně petici jen za prvních pár dní podepsalo již 800 lidí, kterým není osud údolí Oslavky lhostejný.

První fotografie ukazuje místo, kde by měla stát hráz přehrady a na těch dalších jsou ty části údolí, které mají být zatopeny.

Foto: Vít Aldorf

Z Malé skály...
Foto: Tygr

Cestou na Ketkovák...
Foto: Linda

Rozsah zatopení...

Pozn. redakce pro uživatele Facebooku: Vznikla zde skupina Zachraňme údolí Oslavy, která má k dnešními dni (5. května 2016) již 2000 členů a ve které se v dalších dnech a týdnech dozvíš, jak se situace kolem přehrady vyvíjí. Doporučujume i skupinu Roman Horký a Kamelot, do které nyní Roman Horký pravidelně o přehradě píše...

Seznam petičních míst (k 5. květnu 2016)

Přílohy

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
121222165
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Petr
Ahoj,

jak to po teď aktuálně vypadá. Máme nějaké nové informace?Údolí Oslávky je v okolí jedna z nejhezčích lokalit (pro mně a rodinu) a z různých dalších důvodů vidím důležité ji ochránit.

Dík

Petr
miro-brno
Ahoj,
před chvilkou od 12.17 do 12.36 na ČT2 vysílali v rámci cyklu "Nedej se - plus" pořad "Utopíme řeku Oslavu? -Poslední ráj".
Odkaz přidávám a všechny Oslavkáře zdravím.
miro-brno

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10782831463-nedej-se-plus/216562248410025-utopime-reku-oslavu-posledni-raj/
Ivan Jech
Podepisuji petici proti stavbě této zrůdné přehrady, cožpak se v tomto státě nadělalo ještě málo škod na krásné přírodě, škod nevratných, a nikdo za ně nikdy nebyl potrestán, bude to pokračovat věčně?
Protestuji ! Je to moje vlast a milionů SLUŠNÝCH občanů !!! Ivan Jech.
miro-brno
Jedna čerstvá a aspoň trochu povzbudivá zpráva:
Dnes, tedy v pondělí 15.8.2016 v 13.10h při vysílání ČT24 se ministr zemědělství Jurečka na tiskové konferenci k opatřením proti suchu vyjádřil jednoznačně v tomto smyslu:
"Ministerstvo zemědělství v žádném případě nehodlá iniciovat žádné přípravné práce k výstavbě vodních děl na Berounce a Oslavě".
miro-brno
Vzkaz pro RNDr. Mojmíra Vlašína: čtyři loňské snímky "plaza" z koryta Oslavky pod Náměští, datované 22.7.2015, posílám mailem a zdravím. miro-brno
Mojmír Vlašín
Provádím pro Agenturu ochrany přírody a krajiny průzkum fauny plazů údolí Oslavy a Chvojnice, které je ohroženo zaplavením přehradou. Argument, spočívající v doloženém současném(letošním, loňském) výskytu (zejména užovky podplamaté a hladké) v tomto údolí je určitě důležitým kaménkem v mozaice shromažďovaných údajů o přírodní hodnotě tohoto neobyčejného místa.

Zbývá mi do konce roku je pár měsíců, což pro zjištění fauny plazů není optimální. Nějaké nálezy už mám, ale chtěl bych se obrátit na vás s žádostí o pomoc a spolupráci. Pomůže mi jakýkoliv datovaný snímek hada z lokality ( ale i s obcí okolo). Někdy s podaří zajistit i svlečenou hadí kůži, které je plnohodnotným dokladem výskytu. Pomohou i informace, že tam a tam se hadi vyskytují, ale to je jen podklad, každý (fotograficky nedoložený) údaj musím ověřit.
Díky
M. Vlašín
mojmir@vlasin.cz
Ilona
Nemožnost podepsat petici elektronicky je pouze malým problémem: petiční archy jsme si vytiskli a podpisy sbíráme mezi známými a spolupracovníky. Počítáme s tím, že po skončení podpisové akce, kdy už nebudeme mít možnost rozšířit akci dále, pošleme poštou v obálce panu starostovi Oslavan petiční archy. Upozorňuji také na možnost vytisknout si petiční arch jen pro sebe a svoji rodinu a odeslat tamtéž, i kdyby byl na archu jen jeden jediný podpis...:-)
miro-brno
Ahoj lidi,
poprosím Vás - zkusme to odpolitizovat. Nejen proto, že jsme na stránkách Trampského magazínu a toto neorganizované hnutí bylo vždy typické zvýšenou hladinou tolerance k různosti názorů.Jde nám přece snad o to samé - aby příroda v údolích Oslavy a Chvojnice byla zachována a nedostala nenapravitelný kartáč, ze kterého už by se asi nevzpamatovala. Děkuji za pochopení. miro-brno
miro-brno
Ahoj, je pondělí 13.6.2016 a před pěti minutami v 19.16 při zpravodajství ČT24 bylo sděleno, že ministr živ. prostředí ČR Richard Brabec při své dnešní návštěvě Oslavan sám podepsal petici proti výstavbě vodního díla Čučice.Tak uvidíme...
Jaroslav Hrubý
Nechávám na posouzení všem, kteří přijdou, jestli bude beseda s náměstkem pro vodní hospodářství MZe politická častuška o ničem, nebo debata s člověkem,který o aktuálním stavu může podat informaci.
Naproti tomu zdravice ministra ŽP a exministra MZe bude v sobotu určitě naprosto apolitická záležitost...
Pane Aldorfe, kde vy jste byli se svou iniciativou, když já jsem posílal do novin komentáře proti přehradě na Oslavce ...
Já besedu pořádám jako soukromá osoba a chci tím přispět k informování lidí, kteří se o to zajímají. Nikoho nenálepkuji, na nikoho neútočím, nikomu nic nepodsouvám, nikoho nešpiním. Vaší aktivity si vážím a není v rozporu s mou. Proč se snažíte mou práci degradovat politickou objednávkou? Není to nakonec podle hesla "potrefené husy" ?
Ano, jsem provinční politik za KDU-ČSL už mnoho let a nemám ambicí jím nebýt a stoupat výš a výš... Má práce je tady u nás, na Náměšťsku.
Kdo máte zájem, jste zváni do Náměště ve středu 15.6. v 18 hodin.
Muziku jsem sice nezajistil, zato bude víc času na něco se zeptat a vyjádřit svůj názor. Těším se na vás
ing.Jan Heralecký
připojuji se k hnutí o zachování krásného údolí řek Chvojnice a Oslavy. Mohu podpořit kreslenou karikaturou.
zdraví Honza Heralecký
Vít Aldorf
NFO K ORGANIZACI PROTESTNÍHO MÍTINKU - HAPPENNIGU
- zahájení 19.6. ve 14 h
- úvodní hudební vystoupení
- samotný protestní mítink - vystoupení členů petičního výboru a
a hostů , počítá se se zapojením účastníků ( max. 45 min.)
- happening - postupné vystoupení všech umělců, kteří chtějí v Oslavanech podpořit naši výzvu, na hlavním podiu
- společné hrání a zpívání účastníků mítinku a vystupujících
- vytvoření symbolického lidského řetězu na obou březích Oslavy a mostě , který řekne, že tuto řeku ochráníme a nedáme ( doba dle počtu vystupujících, uvažujeme jeden cca 15 -20 min)
- při práci zvukaře na výměně zahrají Pumpaři TK Padochov resp. bude doba využita k vystoupení účastníků kteří budou chtít promluvit
- parkování bude možno na záchytných parkovacích plochách na stadioně, na ul. Sportovní u zámeckého parku, v zámecké zahradě a na zadní ploše nové části náměstí. K parkovištím budou umístěny naváděcí info tabule a budou k dispozici "regulovčíci". Max. vzdálenost 300 m od místa konání.
- program mítinku i happeningu bude probíhat na "staré" straně náměstí 13. prosince (před radnicí). Podium pro vystupující bude umístěno na straně náměstí nejblíže řeky ( tak aby bylo celé náměstí k dispozici účastníkům).
- občerstvení bude na místě a v dosahu k dispozici
- toalety na náměstí na místě a v zámeckém parku v dosahu
No tak asi takto :)
Pokud budete potřebovat cokoli vědět ptejte se.
Fotka uživatele Zachraňme údolí Oslavy.
Vít Aldorf
Podpora myšlenkového pochodu MIRO-BRNO
Akce v Náměšti je uvozená článkem, jednoznačně na politickou objednávku. Jaroslav Hrubý kandiduje do krajských voleb za KDU-ČSL. Nevím jaký skutečný stav věcí budou případní návštěvníci besedy slyšet. Asi jen to co by slyšet měli. Navíc náměstek ministra zemědělství Jurečky KDU-ČSL, Kendík nemůže určitě sdělit stanovisko státu jak je v článku napsáno. Nutno řici, že tuto besedu neopřádá město Náměšt, ale Jaroslav Hrubý jako osoba. Vidíme to jako předvolební zviditelnění dalšího "provinčního" politika který využívá hlas odporu veřejnosti a tak se chce svést. Není ani první ani poslední. Jak jsem již pánům sdělil. pokud chtějí něco říci veřejnosti, mají možnost na protestním mítinku v Oslavanech 19.6. a o obecenstvo se bát určitě nemusí :) Vítek Aldorf
Jaroslav Hrubý
Dobrý den miro-brno i všichni ostatní,
bohužel se mi nepodařilo otevřít vaše odkazy, když tak mi je přepošlete na jar68.hruby@seznam.cz. Ať je na nich ale cokoli, pak věřte, než slyšet z ústa pana Kendíka skutečný stav věcí je právě a jenom jediný cíl středeční besedy v Náměšti (15.6. v 18 hodin v Zámecké jízdárně - jak bývá Placka).Beseda není ani namířena proti petiční akci, ani pro nějaké skryté politické ambice (myšleno tedy mé vlastní, jak je mi podsouváno), ale pro informování veřejnosti a možnosti se zeptat lidí, kteří by o tom měli něco vědět. S pozdravem Jaroslav Hrubý
miro-brno
https://email.seznam.cz/#sent/57602
miro-brno
Ahoj vespolek,
v návaznosti na text pana Hrubého,radního z Náměště, se zmínkou o stanovisku ministerstva zemědělství, přikládám dva odkazy. Jde o reakce na moji květnovou žádost o postoj k záměru s výstavbou vodního díla Čučice.Pan Aleš Kendík (mail z 18.5.2016) je z ministerstva zemědělství ČR, paní Eva Horná(mail z 20.5.2016) z Krajského úřadu kraje Vysočina.

https://email.seznam.cz/#compose/57622

https://email.seznam.cz/#compose/57620

Názor ať si každý učiní sám. Osobně bych ale zůstal velmi obezřetným. Zvláště k tvrzení pana radního Hrubého,že se přehrada nebude stavět v nejbližších letech. Co to jsou ta "nejbližší léta"? Rok, dva, pět let ? Zatím žádný důvod k jásání nevidím. Je příznačné, že ze státního podniku Povodí Moravy jsem se na svůj dotaz, adresovaný přímo generálnímu řediteli, žádné odezvy nedočkal. Asi nemá čas. Je to svým způsobem také odpověď. Proto mi připadá jako velmi vhodný postoj, vycházející z české filmové komedie Bílá paní:
"Věř, ale komu věříš, měř".
Na závěr přidávám odkaz na další fotky ze zátopového území. Tentokrát jde o spodní okraj suťového lesa u dna jedné z pravobřežních bočních roklí, ústících do údolí řeky Oslavy. Byla by také zaplavena při realizaci maximální varianty vodního díla Čučice. Foceno v pondělí 6.6.2016.

https://email.seznam.cz/#compose/57618

Všechny zdravím a přeji pevné nervy. miro-brno


Mgr. Ing. Vladimír Bulla
Všechny zdravím,
do údolí Oslavy a Chvojnice jezdím od svých patnácti let, a to už je tedy bezmála čtyřicet let. Představa, že by byl tento maličký ráj na zemi ( jako jeden z velmi mála zachovalých )nenávratně zlikvidován, je pro mě zdrcující. Bez takových " Oslavek " naše vnuky už čeká jen jediné : potulování se po supermarketech, hraní si s mobilem, 3 x denně hamburger a pravidelné návštěvy psychologa. A pokud by měli přece jen zájem o něco jiného, než jsem výše uvedl, tak se přece mohou na Internetu podívat na fotky z Kanady, Islandu, Spojených Států ............. :-(
František Matoušek
Připojuji se na dálku, až z Mladé Boleslavi,k vašemu úsilí o zachování krásného údolí řek Chvojnice a Oslavy. Jako malý chlapec jsem obdivoval ve 40.tých letech minulého století tuto krajinu a zejména jsem si užíval koupání u jezu nedaleko mlýna rodiny Vydrů. Nedovedu si představit, že jsou snahy tuto nádheru utopit.
Přeji Vám vítězný "boj".:-)
Jaroslav Hrubý
Vážení přátelé Oslavky
srdečně všechny zvu na veřejnou besedu s náměstkem pro řízení sekce vodního hospodářství MEZ Ing. Alešem Kendíkem, který ve středu 15.6. v 18 hodin přijede do Náměště nad Oslavou do Zámecké jízdárny podat bližší informace k tiskové zprávě ministra zemědělství Mariana Jurečky týkající se staveb přehrad na českých řekách (http://www.kdu.cz/aktualne/zpravy/ministr-zemedelstvi-jurecka-vodni-nadrze-jsou-na-s ). Věříme, že přijde co nejvíce milovníků našeho rodného údolí poslechnout si tu skvělou zprávu, že PŘEHRADA NA ŘECE OSLAVĚ SE V NEJBLIŽŠÍCH LETECH STAVĚT NEBUDE !!! Pozvánku na tuto besedu naleznete na stránkách našeho festivalu Náměšťfest. Kdo máte možnost, tak prosím o šíření pozvánky dále. Díky! Jaroslav Hrubý, radní města Náměště
Martin
Bratr ministra zemědělství ing. Lukáš Jurečka je ředitelem zemědělského družstva Pooslaví v Nové Vsi u Ivančic. Kontakt je k dohledání. Třeba by pomohl. :-)
Vít Aldorf - Zachraňme údolí Oslavy
Zdravím přátelé, ahoj kamarádi
chci vás informovat, že mimo petice řešíme pro záchranu unikátního údolí Oslavy a Chvojnice také cestu legislativní. Jde o nesouhlasná stanoviska vůči Generelu LAPV a v současné době především o podávání koordinovaných námitek a připomínek vůči projednávanému návrhu Zásad územního rozvoje JMK ze strany dotčených měst a obcí. Veškeré podrobné informace najdete na Facebooku - "Zachraňme údolí Oslavy"

Ahoj zdraví
Vítek Aldorf - za petiční výbor
miro-brno
Ahojky,
tady je po třech týdnech odkaz na další sadu fotek. Jsou ze soboty 28.5.2016 na Oslavce mezi Kančí loukou a skalním ostrohem zříceniny hradu Lamberk,pod který by měla zasahovat horní hranice vzdutí hladiny zamýšleného vodního díla Čučice v případě maximalistické varianty. Všechna tato místa by zmizela pod hladinou... miro-brno

https://email.seznam.cz/#sent/57390
Miloš Uherské Hradiště
Zničit něco tak pěkného a krásného, co se nedá nikdy vrátit??!! Nechme dalším generacím, něco z nádherné, klidné, nervy uklidňující a ještě neposkvrněné přírody. Okolní země si svých darů přírody váží a chrání. U nás jak to vypadá,mnoho člověků se řídí heslem: Po nás potopa.
Alena Úlehlová
Ahoj,petici jsem už podepsala i s dalšími asi 20 ledmi.Mám však připomínku k prezemtaci.Už jsem to napsala i panu Aldorfovi.Pokud chceme něčeho dosáhnout,bojujene vždy "ZA "něco,ne "PROTI"něčemu.Tím získáme mnohem větší energii pro náš záměr.Proto bychom měli bojovat ZA zachování stávajícího stavu a ne Proti přehradě.-Není to žádná ezoterika,ale kvantová fyzika.-Kam zaměřujeme svoji pozornost,tam to roste. Děkuji Alena
Nová Ves
Jsou to krásná místa.

Pokud se podíváte na videa, zjistíte, že voda je strategická surovina a bohužel to vypadá, že v blízké budoucnosti budou docela jiné problémy, jako zachovat chatky a kytary. Bohužel.

Prof. Ing. Peter Staněk CSc.

https://www.youtube.com/watch?v=EHEFYY3m5-o

https://www.youtube.com/watch?v=Kx6excuV8AA

https://www.youtube.com/watch?v=62i2-uE__7M

:-(
miro-brno
Ačkoliv se v odkazu, který jsem před časem do svého textu o Přírodní rezervaci Údolí Oslavy a Chvojnice na Trampském magazínu umístil, objevuje tvrzení, že území není v seznamu Evropsky významných lokalit ani ptačích lokalit, není to pravda.

Přírodní rezervace "Údolí Oslavy a Chvojnice" k dnešnímu datu 20.5.2016 nadále figuruje v seznamu Evropsky významných lokalit na území ČR pod pořadovým č. 732 a pod evidenčním číslem EVL CZ 0614 131. Najde se to v odkazu:

http://www.nature.cz/natura2000-design3/web_lokality.php?cast=1805&akce=karta&id=1000119961

Na statutu tohoto chráněného území, ač by si to některé "pomazané hlavy" zřejmě přály, se zatím nic nezměnilo. Doufejme, že nejen zatím... miro-brno
doc.Ing.arch.Štefan Majtán,CSc.
pripojujem sa k petícií za zachovanie údolia Oslavky
%Stefan Majtán, Svätoplukova 18,
821 08 Bratislava Slovensko
Tondach
Nádrže Mohelno a Dalešice na Jihlavě + JEDU (Dukovany) v tomto kraji už stačí.
Pro železobetonovou lobby je výhodnější prostavět miliardy na jednom místě než na mnoha místach udělat opatření -> rybníky, mokřady, tůně, péče o půdní fond, aby zadržoval více vláhy, na každé zahrádce nádrž na dešťovou vodu, ......což by za menší peníz dalo větší užitek.
Čiksika
Ahoj,
Obličejovou knihu (Fejsbůk) ze zásady odmítám a nejsem tam registrován. Dá se stáhnout petice někde jinde? A pokud si ji stáhnu, kam ji mám (elektronicky) odeslat?
Josef Fait
Jsem zásadně proti, aby tento krásný kout přírody byl zničen!
Hana Fialová
Ano je to otázka diskuse, jak hospodaříme s naší planetou země. Zásoby vody je do budoucna akutně zapotřebí na úkor devastování přírody. Za dvacet let si třeba budeme vodu těžce platit a bude jí nedostatek. Ale budeme mít přehrady, nákupní centra a vše pro přežití na dalších... Na kolik X let ????? To nikdo neví... Zkrátka civilizace a její potřeby stravují naši matičku Zemi. Je to otázka ne jen na zatopení krásného údolí.... Je toho mnohem víc. Bohužel prachy a podnikatelské záměry zatím vládnou světem.
Aki
K petici proti zrušení Kokořínské železničky bylo možné se připojit i přes internet...
Rozhodně netvrdím,že jen její zásluhou dnes po trati opět jezdí vlaky,ale jistě i to mělo svou váhu.
Tereza
Zřejmě má někdo pocit, že na jižní Moravě tu přírodu člověk ještě málo ukurvil. Ach jo. :-( Pobývám momentálně na druhé straně zeměkoule, je možnost někde petici podepsat online?
miro-brno
Ahoj,
pokud se to podaří odeslat, tady je odkaz na pár fotek ze soboty 7.5.2016 na Oslavce pod tzv. Štróblkempem, kam by zasahovala v případě střední varianty výstavby vodního díla Čučice hranice vzdutí.

https://email.seznam.cz/#compose/56974
Vojta
S přehradou uvažuje i návrh zásad územního rozvoje JMK, jeho veřejné projednání bude např. 1. června v kině Scala v Brně. Námitky lze podat do 7-mi dnů od veřejného projednání.
podrobnosti jsou na strábkách JMK. Cítím zde největší možnost ještě něco zvrátit!
Maruška Pivoňka
Ahoj, dcera šerifa Osady toulavých kocourů se nikdy nesmíří se zatopením nádherného údolí řeky Oslavy. Takových údolí už není mnoho...Proč by se chráněné území mělo topit? Nedávno seškrtali rozlohu chráněnosti? Proč?
Jiří Skotnica
Jsem PROTI!!!!!!!
miro-brno
Ahoj,
jak se zdá,s jídlem roste chuť. Vodohospodáři se rozmáchli k dalšímu kroku. Na řadě je po Oslavce i její přítok Chvojnice pod obcí Březník... miro-brno

http://sos-oslava.cz/info
Saša
Ahoj,
jaký je minimální nutný věk pro podpis petice?
Spolu s manželkou a starším synem samozřejmě podpisy dáme. Ale mladší syn bude mít 18 let až o prázdninách. Může teď taky připojit podpis?
Karel
Omyl, Oslavka je mezi milovníky přírody v Praze známá a oblíbená, až jsem byl překvapen, jak moc.
Velmi se přimlouvám za petiční arch také v Praze, ať mohu podepsat hned a ne někdy později, až když se dostanu do Náměště a okolí.
Dále Jarda tady dole přede mnou trefil hřebík na hlavičku, když radí frekventovaná místa s informačními panely (a s fotkami!). Přesně tak - den, dva tomu dáte a s nutným počtem podpisů máte nejen splněno, ale věřím, že budete i silně "nad plán".

Ohledně nápadu elektronické petice - tam se obávám, že by mohl být problém s průkazností. To jen aby vám pak nakonec celou tu snahu úředníci takto lacino nezbourali...
miro-brno
Ahojky všem,
nechci už nikoho unavovat dalším pokračováním naplodných polemik.Stručně:

1.Počet možných přehrad na Oslavce(volná citace):
"V 60.letech...byly do rekreačního zázemí města Brna zahrnuty také tři západomoravské řeky, tj. Jihlava, Oslava a Rokytná. Prostudovala jsem si tehdy také státní vodohospodářský plán a ustrnula jsem. Na každé z řek byla plánována jedna či dvě přehrady. Na Oslavě, pod Čučicemi, to měla být nádrž retenční, pak pitná a posléze rekreační. Dnes jsme kolébáni představou, že řeka protékající přírodním parkem je uchráněna od všeho zlého. Kéž by tomu tak bylo. Stavitelé přehrad ovšem své nápady málokdy nechávají ležet ladem." (Jarmila Kocourková:Přírodní park Oslava - Chvojnice, časopis Veronica č.1, r.2001, str.20)
Tolik stručná citace prorockých slov krajinářské architektky a fotografky k počtu uvažovaných nádrží. Jestli jde právě nyní o salámovou strategii nebo ne, není už tak podstatné. Podotýkám jen, že existující nádrž Mostiště je v provozu už od r.1964

(http://www.pmo.cz/cz/uzitecne/vodni-dila/mostiste/ )


2.Libovůle, zda přehradu postaví nebo ne.
Tak to tedy ani náhodou. Zatím se tu bavíme jen na úrovni předběžných úvah o budoucnosti dost vzdálené. Celé území současné přírodní rezervace "Údolí Oslavy a Chvojnice" je součástí systému Natura 2000 jako tzv. "Evropsky významná lokalita"(EVL CZ 0614 131).

http://www.nature.cz/natura2000-design3/web_lokality.php?cast=1805&akce=karta&id=1000104291

A v ní si jen tak lážo plážo rozhodnout o stavbě přehrady nedovolí ani vláda ČR. Stačí připomenout současné patálie s úmyslem stavět jezy na dolním Labi a z toho plynoucí riziko odejmutí miliardových evropských dotací.

Ohledně reálnosti naplnit více nádrží vodou z Oslavy - autoři projektů z 60. let minulého století s tím očividně počítali. Je třeba vzít v úvahu i to, že by šlo o zdroje záložní, chápané jako rezerva pro nouzový stav.


3.K Rosťovu kritickému názoru na pracovníky státní ochrany přírody asi tolik:
Marná sláva - jsou to státní zaměstnanci, podléhající služební subordinaci.Pokud někde vysoko "nahoře" někoho cosi napadne a zaúkoluje tím svého nejbližšího podřízeného, tak ten to zase přenese o stupínek níž a tak dál až do nejnižšího patra mocenské nebo správní struktury. Na vojně jsme tomu říkali PPH(s prominutím - "princip padajícího hovna"). Záleží pak na míře osobní statečnosti a schopnosti samostatně myslet a jednat u každého, kdo v této mašinerii funguje, jak se zachová.Samozřejmě se najdou i jedinci, kteří očividné křiváctví nespolknou - a pak jdou od válu. Vzpomenu aspoň dva:
- RNDr.Mojmír Vlašín, v 90. letech vyhozen ministrem ŽP Bendou z Českého ekologického ústavu
- Libor Michálek, v prosinci 2010 vyhozen ministrem ŽP Drobilem z funkce ředitele Státního fondu životního prostředí.


Takže kamarádky a kamarádi, někdy vůbec není lehké zachovat si rovnou páteř a stát si za svým. Ale to určitě znáte i ze svých vlastních zkušeností.

Konec zvonec. Odvahu - a věřím, že ty přehradní vykuky smeteme ze scény jak jarní voda ledy na Oslavce. miro-brno

Jarka
Na Oslavce jsem prožila dětství, mládí a jsem tam často, nejen na chatě, ale i v přírodě. Je to NÁDHERNÝ KRAJ PLNÝ KOUZELNÝCH ZÁKOUTÍ.NESMÍME DOPUSTIT, ABY ZANIKL!!!
Oslovuji všechny milovníky přírody.
Jája
Čárlí
@miro-brno: Tou divokou spekulací jsem nemyslel návrh samotné přehrady, nýbrž že by to byla salámová metoda. Pokud budou chtít postavit přehradu pod Náměští, tak to prostě udělají, a nebudou kvůli tomu prvně stavět přehradu u Čučic, aby se pak řeklo "zkousli jedno kolečko salámu, zkousnou druhý".

Kromě toho, jestliže by obě nádrže měly sloužit jako zdroj vody, tak nevim, jestli by řeka snesla odběr ještě ze třetí, kor jestli se do budoucna počítá s menším průtokem.

Snad na takovou zvrhlost nikdy nedojde ...
Jarda
V Praze to samozřejmě někoho zajímá, přidejte prosím do petičních míst i Prahu, popř. stačí sbírat pár dní podpisy na nějakém frekventovaném místě s informačními panely, sbírejte i na univerzitách a potřebný počet podpisů bude dle mého rychle dosažen. Něco tak krásného a cenného se jen pro prachy pro pár šmejdů zničit nemůže.
Petra Kosková
ano,vše zničit....
Rosťa
Ahoj
Pro dokreslení situace si přečtěte o plánovaném zmenšení přírodní rezervace. Jdou na to pěkně od "Agentury životního prostředí". To jsou ti, co bojují za přírodu???!!!

http://brno.idnes.cz/vedci-se-bouri-proti-zruseni-prirodni-rezervace-fu7-/brno-zpravy.aspx?c=A160406_171125_brno-zpravy_krut
miro-brno
Ahoj Čárlí,
úvaha o nádrži na pitnou vodu není vůbec žádná divoká spekulace. U Čučic se totiž původně už dávno uvažovalo o nádrži na pitnou vodu pro obyvatelstvo. Ještě dříve, než se vůbec přišlo s nápadem na jadernou elektrárnu u Dukovan. Paní ing.arch. Jarmila Kocourková, známá fotografka moravského trojříčí Jihlavky, Oslavky a Rokytné, o tom aspoň takto v 90. letech psala v časopisu Veronica. Nemám důvod jíá nevěřit. Kdysi pracovala jako krajinářská architektka v TERPLANu a měla možnost nahlédnout do vodohospodářských záměrů pro tento region. Mimo jiné pod tímto dojmem začalo úsilí ochranářů o vyhlášení Přírodní rezervace "Údolí Oslavy a Chvojnice", která má být letos nahrazena dvěma menšími a izolovanými národními přírodními rezervacemi "Divoká Osdlava" a "Soutok Oslavy a Chvojnice".


To už ale zabíhám příliš mimo problém. Jen tím chci naznačit, že pokud by k existující přehradě Mostiště u Velkého Meziříčí přibyla nádrž Čučice pro elektrárnu Dukovany, není vůbec nelogické z pohledu vodohospodářů mezi ně umístit ještě nádrž třetí. A bylo by "vymalováno". Snad k tomu nedojde. Aspoň doufám. Žádnou další přehradu si ani já nepřeji. Zdraví miro-brno
Čárlí
@Boko: tak Nedvěd se snad nedožije, aby o tom mohl skládat ... :-)

Tedy opět abych nebyl špatně pochopen, nikomu nic zlýho, to je pouze konstatování faktu, že bude ještě dosti dlouho trvat, než by se nádrž napustila - třeba Dalešice se stavěly 8 let, a do případného zahájení stavby taky pár let zbývá.

Co se týče zálohování, máš pravdu, že to je potřeba, ale je rozdíl mezi elektrárnou v pohotovostním režimu a elektrárnou jedoucí na plný výkon. Stát za to platí leda tak nižším výdělkem ČEZu => menší dividenda a daně. Jinak je záležitostí producenta, jak zajistí dodání nasmlouvané energie v případě výpadku. Bohužel toto tak úplně neplatí pro ty různé zelené nesmysly, ale to bychom se dostali už hodně mimo téma ...

@miro-brno: No nevim, to mi přijde jako hodně divoká spekulace, že cílem je postavit přehradu pod Náměští, tak se jako první postaví u Čučic, aby se potom řeklo "když už tu jednu máme, tak proč ne druhou".

Ale že levá ruka neví co dělá pravá je naprosto standardní stav. "Potěš Pánbůh" si můžeme říkat už dlouho; vidím to tak, že nakonec i zavilí pravičáci budou s láskou vzpomínat na zlatý komunisty, který nám tu sice zdevastovali kde co, ale i přes své poroučení větru dešti měli dost rozumu nestavět v zátopovejch oblastech (relevantní k přehradě na Berounce) atp.
Atabek
Pro zatopeni Oslavky a dalších řek říkám ne.Nejsem jenom turista a milovník přírody,jsem část, jsem článek přírody,stojím, spím, jím na ní, duch našich předků je v ní.Oslavka má svou historii a kroniku dějin času.Jsou v ní zapsaní moravští druidi a další, je posvátnou zemí.A proto nechme její tok v klidu psát dějiny dál budoucím potomkům.
miro-brno
Ahoj,
hlavní problém vidím v tom, že pokud by vznikla tato přehrada u Čučic, nezůstane jen u ní. To je obvyklá "salámová " strategie betonářské lobby a vodohospodářů. Utěšovat se tím, že by nebyla prozatím zatopena vodácky a turisticky nejatraktivnější část údolí Oslavy mezi Náměští a Jinošovnicí, je zatraceně naivní. To by bylo pouze otázkou času. Po přehradě na retenci chladící vody pro zamýšlený 5. reaktor JE Dukovany se může Povodí Moravy rozmáchnout k dalšímu "bohulibému" činu. S ohledem na probíhající změny klimatu a hrozbu sucha by se na pořad dne mohla dostat i přehrada na pitnou vodu právě na Klondajku pod Náměští. Skalnatý ráz obou břehů je pro výstavbu hráze skoro ideální a navíc - odůvodnit se dá tzv. "obecným zájmem" úplně všechno.

Jedna věc mi ale vrtá hlavou. Podle zakreslené zátopové čáry přehrady u Čučic na přiložené mapce by zcela zanikla jedna ze dvou plánovaných národních přírodních rezervací - Soutok Oslavy a Chvojnice. Vzedmutí hladiny by končilo až těsně u tzv. Štróblkempu pod Jinošovnicí. Snad by do toho mělo tedy mluvit také ministerstvo životního prostředí, když má k vyhlášení obou rezervací dojít ještě letos. Anebo je to u ministerstev tak, že "levá ruka neví, co dělá pravá"? Jestli je tomu tak, potom nás potěš Pánbůh...

Nezbývá, než slovy legendárního brněnského siláka Franty Kocourka být "furt ve střehu". A nestrkat hlavu do písku. miro-brno
Boko
@Carli: Jeste jsi zapomnel uvest, ze treba slozi Nedved a Horky o zatopeni Oslavky a Dyje nejakou peknou pisnicku ;-D

Jinak nesdilim tvuj optimismus, nebot to pro me, jako neodbornika funguje nejspis tak, ze pokud postavi dalsi blok Dukovan, potrebuji pak mit pro pripad vypadku EDU adekvatni nahradu a to jsou prave "jine elektrarny". A pochybuji, ze by je pousteli pouze kdyz se jim to bude hodit. Jedine, ze bychom jim jako stat za tuto obcasnou zalozni cinnost platili ;-)
Viz priklad zde:
http://www.tyden.cz/rubriky/byznys/cesko/drahy-vypadek-temelina-a-chvaletic-cez-prisel-o-desitky-milionu_355745.html
Helena
Petice je k podpisu také na Obecním úřadě v Moravanech u Brna, Vnitřní 49/18. ;-)
Čárlí
´hoj,
určitě nemám tak dobrý informace, jako lidi, co si tykaj s ministrama, nicméně přesto bych si dovolil doplnění:

Momentálně je to ve fázi zpracování studie, detaily zakázky viz:
https://zakazky.eagri.cz/contract_display_5329.html

Čili v tuto chvíli by podle mého než petice bylo účelnější jednat se zhotovitelem na téma co a jak se posuzuje, jak se do toho případně dá vstoupit (obsahem studie má být mimo jiné zjišťování dopadů na okolní obce, což je zčásti otázka jejich samosprávy, v jakých barvách to vylíčí, například), a na co se zaměřit do budoucna.

- když použiju blbej příklad, jestliže pro vyhnání vodáků z Vltavy nad Lipnem se našel argument perlorodka, co se může najít proti přehradě?

Jinak ohledně petic obecně, jako forma popularizace problému dobrý, ale je třeba si uvědomit, kdo tam nahoře sedí - jestliže tuším asi 200 tisíc lidí pod "Děkujeme odejděte" byla jen "hrstka křiklounů", které je možno ignorovat, co lze čekat od akce, kde se apeluje, aby se vůbec nasbíralo aspoň těch 12 tisíc?

Tím to samozřejmě nechci nějak shazovat a říkat, že nemá smysl to organizovat, akorát aby do toho lidi nevkládali nějaký nereálný naděje ...

Co se týče oficiálního zdůvodnění přehrady, má jít o doplňkový zdroj pro Dukovany, kde se plánuje výstavba dalšího bloku, a to skutečně soustavou rybníků nahradit nelze.

Dovolím si zde kacířskou myšlenku -

Přehrada by neměla zasahovat do vodácky nejzajímavějšího a trempsky nejvytíženějšího úseku pod Náměští. Zmizela by některá místa, která mají svoji historii, ale (nakolik je mi známo) naprostá většina osad v tom úseku je nad maximálním vzdutím, taktéž turistické trasy přes zajímavá místa vedou vrchem. Čili škody relativně minimální (a za 179 chat jich vyroste 313 u nového břehu). Pokud by tímto mělo být vykoupeno odstavení nějakých uhelných bloků, které by přestaly chrlit do prostředí bordel (a o to méně se ničila krajina těžbou), nebo v lepším případě zabránilo zasekání jiných míst nesmyslnými soláry a větrníky, tak si za sebe dovedu představit, že se ráno probudím na Ketkováku, a místo do údolí se podívám do Senoradské laguny. Další generaci už to ani nepřijde, tak jako jsme si zvykli na Dalešice.

Ale bohužel realita bude asi jinde - a pokud jsou důkazy o souvislosti soukromých investičních záměrů s vývojem projektu, pak by se mělo konat úplně jinak.

A opět, abych nebyl pochopen špatně - pokud říkám "dovedu si představit", tak tím rozhodně nemyslím "jsem pro". Jenom nabízím námět k zamyšlení.

Já se určitě zastavím po cestě na pouštění Jihlavy připojit autogram v Mohelně (byť můj oblíbený podnik je U Staňků ;-)).
Drobek
Jdu do toho
Brdboy
O tomto víkendu se dá petice podepsat na Brdech - na rozhledně na Studeném vrchu...
Světlana
pokud by měl někdo potíže s vytištěním petice z níže uvedeného odkazu, napište mi na e-mail:

oslavany@mboxr.cz
Světlana
ano, petici mohou podepsat i cizinci
Roman
mozem peticiu podpisat aj ja,zo Slovenska?
Světlana
Petici lze vytisknout a podepsat kdekoliv, není třeba jezdit na podpisová místa. K dispozici je v komunitě Zachraňme údolí Oslavy. Budeme rádi za každý, byť jediný, podpis na petičním archu.
Petice je ke stažení zde:

https://www.facebook.com/Zachra%C5%88me-%C3%BAdol%C3 .../...
JFB Jerry
Už moc dlouho jsem pod Ketkovákem nebyl ale jsou tam mé trampské začátky. Znal jsem bývalého majitele Ketkovského mlýna Pana Vydru, moje sestra se u něj učila malovat. Potkal jsem tam spoustu zajímavých a dobrých lidí. Mnoho kamarádů, kteří se nedožili dnešních dnů, mělo svoje jména na skalce u cesty nad splavem. K údolí mne pojí velká spousta vzpomínek. Vždyť poprvé jsem tohle údolí viděl ve věku sedmi let. Dnes je mi 57 a já bych měl souhlasit s jeho zničením? Hned jak se dostanu z Jeseníků dolu na jih, přijedu podepsat petici. Jerry
Boko
Mozna by nebylo spatne chtit k dalsim volbam od zastupitelu jasne a otevrene stanovisko k tvorbe novych prehrad. Toto by pak mohlo rozhodnout koho budou obcane volit a takto smerovat i svoji kampan. Treba by zase o par lidi vic doslo k volbam.
Pokud petice hodla mit co nejvice petentu, neni spatne si otevrit peticni stanky napr. 6.5. ted na Brnenskem vystavisti, kde bude Majales a zcela jiste ho navstivi tisice (nejen) mladych lidi.
Janka
Prosím, může podepsat každý nebo je stanovena věková hranice? V zákoně věk není definovaný, ale přijde mi divné, že by se mohli vyjadřovat např. i děti. Díky.
jarry walker
JE UŽ ZNIČENO MNOHO HODNOT A PŘÍRODNÍCH KRÁS,KTERÉ JSOU JIŽ MINULOSTÍ A ZATOPENY,TOHLE NELZE DOPUSTIT,CO BYCHOM TO BYLI ZA LIDI A MILOVNÍKY PŘÍRODY...PŘEHRADA SE NA OSLAVCE STAVĚT NESMÍ ZA ŽÁDNOU CENU .JEDNOZNAČNÝ NESOUHLAS.
Barry
Jsem za jedno,že tak krásná místa musíme zachovat. Otázkou je,že za dlouhou dobu,že asi za 40let bude,bude u nás nedostatek pitné vody. I kousek od nás má stát přehrada na potůčku a spojit několik rybníků. Ale tam ta příroda zase až tak krásná není. Nezávidím vodohospodářům,želím naší krajinu,ale ať se hledají jiná řešení,než zaplavování nejkrásnějších míst v ČR. Pokud jsou :-(
Leo Nardo
Ahoj.
Drzim palce v boji za spravnu vec,v boju za kusok seba,kusok prirody...
Nemyslim si ze by elektronicka peticia nemala pravnu vahu... Urcite sa da na internete nazbierat niekolko nasobne viac podpisov.Unas sme mali el.peticie napr.proti tazbe uranu a nakoniec to nebolo zbytocne.Urcite to stoji za preverenie.
V kazdom pripade vam drzime palce a mate podporu sl.trampov. Neviem ci mozme aj my zahranicny podpisat peticiu. AHOJ
Linda
Radku - petici je možno si vytisknout, podepsat a poslat poštou na adresu pana starosty Aldorfa, adresa je dole na petičním formuláři.
Jordáne - internetová petice by jistě měla širší dosah, ale dle slov pana starosty bohužel nemá právní váhu...
Radek Pitour
Dobrý den, všem kdo mají rádi Oslavku, je my líto že nemohu podepsat petici ale to není až tak daleko.. po výplatě si udělám jednu cestu z Brna a podepíši petici s radostí. V udolí Oslavy jsem prožil mnládí a byl jsem tam i jako táborový vedoucí.. Byla by škoda o takto krásná místa přijít..
klares
V Náměšti lze také podepsat na několika místech - Drogerie Dufek, Hospůdka Na Hájku, Habitat zahradní centrum, Kavárna na pěší zóně. Děkuji za přidání na seznam.
Rosťa
Přidávám se k názoru Jordána.
Mám mnoho přátel, kteří jsou roztroušeni po republice a které naše Oslavka uchvátila. Elektronická podoba petice by významně pomohla!
Nenechme si nenávratně zničit naši krásnou Oslavku!!!
Organizátorům velké DÍKY!
Vilém Kozel
Jako starej čundrák jsem projel hodně krásných míst a tohle je jedno nejkrásnějších,proto nesouhlasím s jeho zatopením! Co se zbláznili s těmi přehradami,u nás další krásné řece Zdobnici budou také jednu stavět zničí tak velice pěkný kus Orlických hor!
Jarmila Pařízková
na Oslavce jsem prožila moc krásných chvil a zážitků ať to byly jen jednodenní vycházky, nebo pobyty na chatě brněnských papíren, kam jsme jezdili mimo sezonu s oddílem mladých hasičů, potlachy na kančí louce a mnoho a mnoho jiného, je to nádherné údolí a byla by hrozná škoda nechat ho zatopit Jarmila pařízková
Jordán
Samozřejmě podpora organizátorům,ale nebylo by lepší uspořádat i petici internetovou? Myslím,že pak by ten počet hlasů narostl raketově.Ta místa s petičními archy jsou spíš pro ty,co tam jezdí na chaty a přes některý to místo jedou.Kdyby to šlo přes internet,tak by si to trampstvo distribuovalo samo,bez ohledu na to ,kde se zrovna kdo nachází.Spousta lidí by to přivítala.
Ať se dílo podaří. Ahoj Jordán