ZNIČÍ SI SVOJE KEMPY SAMI TRAMPOVÉ?

Je to marný, marný, marný říkal jsem si, když po hezkém prodlouženém květnovém víkendu jsem u počítače vlezl na Facebook a koukaly tam na mě fotky trampského kempu, o kterém vím, že osada která ho stavěla, má k němu velký citový vztah. Dokonce mlží před svými kamarády o tom, kde dotyčný kemp je. Ať si ho každý najde sám. A najednou kemp objeví jiná trampka, hned ho celý nafotí, dá ty fotky i s dostačujícím popisem na Facebook a ještě si pod tím domlouvá s jinými uživateli (které, co jsem tak pochopil, osobně nezná), že je tam zavede. A další jí tam děkují za tip na hezké místo.
Nechápu to!
Nechci rozkazovat a určovat kdo a jak, s kým, kde a co fotit a kam ty fotky dávat - ale je tohle opravdu potřeba? Neměla by být při tom zveřejňování kempů a dalších trampských míst na internetu trocha soudnosti?
Vždyť už před deseti lety (v roce 2008) jeden aktivista vygoogloval na internetu většinu kempů v pískovcové oblasti, posléze je nalezl přímo v terénu a jejich lokaci donesl na správu CHKO s požadavkem na jejich zrušení. A ty kempy už tehdy na ten internet dali sami trampové, nikdo jiný.
A pak to má přímou úměru. Na takhle profláklém campu se třeba časem objeví keška, postupně tam začne být bordel, a kemp končí. Sakra, vždyť snad každý zná místo, které díky profláknutí bylo zničeno a trampové už na něj nejezdí.
Taky mě dokáže nadzvednout, když dotyční sběratelé a zveřejňovatelé campů argumentují tím, že tyhle místa jsou přece pro všechny.
To je velký omyl!
Trampské kempy které se tímto bohužel dostaly do kategorie „pro všechny“ se vyznačují především tím, že na ně jezdí všichni kromě samotných trampů. Ti to většinou postupně vzdávají, nebaví je tam věčně uklízet, doplňovat spálené dřevo... No a pak přichází na řadu majitel lesa či ochranáři, protože je tam až příliš živo (nepořádek, zvýšené kácení soušek v okolním lese, plašení zvěře… atd.) a kemp se zlikviduje, a přitom tam mohl ještě být léta a dobře sloužit těm, kteří si ho postavili. Případně jejich kamarádům. Nebo těm, kteří si ho sami našli, když šli vandrem kolem.
Opravdu tím nechci hlásat, ať na internet přestaneme psát o trampingu (to by na internetovém Trampském magazínu bylo vtipem roku), ale dávejme si prosím pozor, co tam vlastně ze svých vandrů dáváme. A cpát tam natvrdo „pohlednicové“ fotky kempů i s jejich jménem a často i místem kde se nacházejí, by už mělo být považováno za velmi nekamarádské jednání vůči těm, kteří na dotyčné místo jezdí a starají se o něj. Nemluvě o tom, že už jsou fotoaparáty, které u té fotky rovnou uvádí GPS souřadnice - stačí si pak ty fotky jenom rozkliknout…
Já osobně u svých fotoalb na Rajčeti dokonce míchám s pořadím fotek. Taky se občas někteří znalci míst, kterými jsme procházeli udiveně ptají, kudy a jak jsme to proboha šli:). A dělám to od té doby, co se na slezině jeden náš kamarád chlubil, jak našel v pohraničí díky albu na Rajčeti srub, který dlouho hledal. Album začalo v hospodě, další fotka byla na kraji vesnice, pak u kapličky, u potoka… Prý mu to trvalo necelou hodinku, než srub podle těch fotek vystopoval. V tomhle případě bylo vše ok, protože dotyčný kamarád je slušný a v pohodě, ale jindy to tak být nemusí. Internet je přece jenom informační veletok, po které nesurfují jen trampové - nikdy nevíme, koho to fotoalbum příště zaujme.
Znova opakuju, že tohle ode mne není nějaké rozkazování, nebo snad dokonce hlásání toho, že kdo dává kempy na internet není správný tramp, je to pouze prosba o tu trošku soudnosti a ohleduplnosti k jiným, tedy k těm, kteří ty kempy v potu tváře postavili a starají se o ně. Vždyť osamělých trampských míst je čím dál tím méně…

Kdysi trampské kempy různým „orgánům výkonné moci“ museli ukazovat hajní či myslivci, nebo angažovaní houbaři, teď to díky internetu v pohodě zvládají sami trampové a nepotřebují k tomu žádného prostředníka.
Kurnik, vždyť to není jen k naštvání, to je vlastně strašně smutný…

Ilustrační foto: Tony

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
111491321
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Hynek Posselt
Naporosto souhlasím s obsahem článku.
Tvrdí se, že binec tam dělají trampové, ale že se po lesních cestách prohání omladina na čtyřkolkách, to nikomu nervadií. Doufám, že se z tohoto trampové poučí, a nebudou do Roverek "tahat"kdekoho.
Calvera
Ještě bych si dovolil malou poznámku:Co se nepodařilo prvorepublikovým četníkům,Němcům za protektorátu a komunistům,daří se těmto "demokratům"za pomoci sítě nohsledů a práskačů velmi dobře.Divná to doba.
Calvera
Bohužel,popsaná situace je daní z pokroku.Někdo si udělá pár fotek na mobil,pochlubí se na netu a nedomyslí následky.To je neopatrnost.Pak jsou tu zamindrákovaná,zapšklá individua,jako tenhle Březina,která v životě nic nedokázala,pro svou neschopnost se nedokážou nikde prosadit a léčí si mindráky tím,že se snaží škodit druhým.To je zlý úmysl.Každý z nás se v životě s někým takovým setkal.Ono občas neškodí hodit takovému křivákovi pytel přes hlavu a zlískat bejkovcem,co se do něj vejde.To je jediná řeč,které rozumí.
Peter
Ringo: Ringo: Áno, ten váš Ivan Brezina je ukážkový narcistický typ. Zaujíma ho pozornosť, ktorá je mu venovaná, či už pozitívna alebo negatívna, potrebuje byť stredobodom pozornosti a ponižovať ostatných svojou dokonalosťou. Pracoval som po ňom vo vydavateľstve a tamojší kolegovia si ho nepamätali v dobrom.
Jakub Sláma
Ahoj,
Koho tohle téma zajímá, koukněte na moji FB stránku "Ivan a společenstvo práskačů".
https://www.facebook.com/profile.php?id=100089044280154
Suchou stezku
Jakub Sláma
Ringo
Myslím si, že Ivanovi Brezinovi jde o slávu. Proslavit se tím, že zlikvidoval kempy na Roverkách a Korkasu. A tím by se stal velice populární. To zatím nikdo nedokázal.
Keňa
Naprosto souhlasím. Není co dodat.
Dave
Doporučuji si najít na FB stránky:
Roverští elfové
Trampské kempy CZ

Dvojice lidí, která se vydává za trampy a zveřejňují fotky a gps srubů a kempů.
Za vším stojí pánové Petr Jenč a "novinář" Ivan Brezina, který takto koná ze msty.

Ivan Brezina
Kruh 72
okr. Semily
Fery
Bezvýhradně souhlasím. Trvalo mi delší dobu, než jsem si dokázal uvědomit a uspořádat všechny souvislosti. Některé dost historické :). Ahoj všem kamarádům! Fery
TheMelin
Zdar. K Trempingus jako takovému jsem přičuchl teprve nedávno, i když od mala jsem jezdil s tátou do lesů na chajdu. Současný trend mne strašně štve/mrzí.. Mrzí mne, že spousta lidí pouští informace dál i lidem, které osobně nezná. Netuší, že to může být třeba nějaký slídivý ochranář, nebo snažílek o likvidaci kempů. Přitom jsou to tak krásná místa, kde člověk dobije baterie... Mno snad těch míst přežije co nejvíce. Skály rozřezat a vyházet do údolí nemůžou..
Ivo
Jo i ne. Souhlasím, že profláknout místo vlastního kempu je blbost, ale když to posoudím podle sebe, kdy se snažím s dětmi 4+2 chodit do lesa na Kokořínsku a marně tam něco najít, někam dorvat terénní kočárek nebo jedno dítě na zádech a druhé za ruku, pak každá pomoc je vítána. Obzvlášť, když je to pro vás místo naprosto nové. Nicméně, fajn, fajn, protože jsem Šumavák, tak jsem nakonec pár super míst našel a zde je zase ta druhá strana mince - jsem neskutečně rád, že když jsme tam za týden přišli, bylo vše na svém místě, dřevo připravené, jak jsme si ho nadělali :)
Mišák
Naprostý souhlas. Jen mě mrzí že na mapy.cz jsou občas vidět fotky z osad. Myslím že každý by si měl osadu najít sám. Není to nic těžkého, když víte jak na to.
čochtan
Ahoj kamarádi,
naprosto souhlasím s tímto názorem a jasným důkazem přímo pro mne je osada na Sokolovsku.
Byla nám doporučena místními trampy, neboť se zrovna konal potlach. Zastoupení mladých lidí nás tak trochu zaskočilo a to pozitivně. Několikrát jsme místo i později navštívili. Srub, ledový potok s čistou vodou, údolí přístupné prudkým lesním svahem, louka s tlachovištěm, stůl, křesílka, ohniště, zastrčeno mimo civilizaci...prostě plac jak víno.
A pak pecka. Na netu jsem našel toto místo oficiálně značené na mapách jako jakýsi skanzen trampinku v Čechách.
Přijeli jsme na inspekci a srub nikde, tlachoviště pryč stejně jako ohniště. K potůčku přibyla jen velká barevná deska s popisem místa a vysvětlením jeho významu doplněno cedulkou se státním znakem a soupisem co vše se zde nesmí.
Mrtvá osada určená turistům k odložení odpadků a vykonání potřeby.
Trampové - zamyslete se prosím, než dojde ke zničení toho, co máme tak rádi jen pro pár hloupých fotek a nepatřičné snahy.
Ahoj Čochtan
Zbyněk Frauenterka
V každé době bude existovat, přirozeně, hrstka lidí, migrujících z většinové společnosti na místa, kde se budou cítit svobodně, tzn. přirozeně. Kam asi jejich migrace bude směřovat? Tam, kde je většinová / dnes konzumní / společnost neuvidí. Do lesů, do hor. Jako vždy. Úkryt! Nehledejme v tom vyjímečnost.
Campy zanikají, nové vznikají. První generace čundráků je již v Pánu, druhá k tomu spěje, no a další se hlásí ke slovu. Nebojte se, že nás nenahradí. Jasně že ano. Jen jsou tak trochu jiní. Jiná je doba! Já utíkal před bolševikem, oni před civilizací. Ne každý musí mít nejnovější mobil, navigaci, ztrátu identity, osobní svobody! Ta revolta vlastně stále pokračuje. Revolta nitra. Nenechat se zmasírovat nicotou.
Jsem optimista. Estetika převáží a na kytaru se naučí za rok, pokud pochopí, k čemu je. Hlavu hore a více tolerance.

Jerusalem Old Rezek 1956
Qasinka (osada Žralaby)
Máš, kamaráde, recht, ale, žel, i v tom, že je to marný, je to marný.

Q.
Honza
Je to vše o tom chlubení. Každý se "musí" pochlubit, kde všude byl, co vše viděl, koho potkal a případně kde to vše bylo. Má pocit, že se tím ještě více zařazuje do spolku podobných příznivců a stává se tak vlastně trochu "celebritou". Pochopitelně, že si vše také fotím, dokonce to mám i GPS zaznamenáno (hlava už je šedivá), ale mám tam jen to, co jsem sám našel při bloumání přírodou. Nikdy to nikam a nikomu ale neposílám, fotky nezveřejňuji na netu. Proč také. Vím, co mi dalo práce vyhledat jednoho "fotoaktivistu", který nadšeně zveřejnil fotku naší boudy i s umístěním v mapách na Seznamu. Podařilo se, rozumně jsem mu popsal situaci a on to stáhl. To ale aby člověk hlídal a hlídal,-stejně neuhlídá. Stalo se nám, že na boudu zavítal "nejstarší"tramp, protože PRÝ dostal GPS souřadnice od známé osoby jedné trampské legendární osady a kapely.
Musím ale dodat, že nejsem člověk "potlachový", který jede do lesa zalamovat palce, ale největším potěšením je mi toulat se pár kamarády, a když nikoho dalšího nepotkáme, vůbec mi to nevadí. Příroda je Boží chrám.:-)
Keny
Řešili jsme podobný problém ještě v době předinternetové. A jednoho krásného dne jsme s kamarádem Royem naše kempy do původního stavu. Nakrkli jsme tím dost lidí, co si tam zvykli jezdit. Jenže má smysl starat se o kemp, který ti pak obsadí někdo jiný a ty musíš šlapat nocí dalších pár kiláků na jiný? Teď, když na ta místa někdo náhodou přijde, může mít stejný pocit jako jsem měl na tom místě já, když jsem tam byl prvně. A teď to bude ještě lepší, až obrazí ten sežraný les, protože ta místa znovu schová, tak jak byly schované tenkrát.
Pavka
Naprostý souhlas.
Slim
Je to marný , je to .....Kromně toho jsou ,většinou ,dobrý místa koupený ...
Nicméně je to cesta , jak si "dobrý "flek "zachovat . A vrátit se k toulání !!!
To si asi budem zvykat !
Jezdíme furt
Prostějov
Soňa Petrová
máte pravdu a je to jen o ješitnosti lidí, kteří jsou natolik otupeni vlastní myslí, že nedokáží pochopit a uchopit smysl trampinku, který je o svobodě, přírodě a pohodě.;-)
Mamut Praha
Ahoj všichni,tahle diskuse je mydlím si zbytečná,neboť asi všichni tím už prošli v minulosti,prostě lidi jsou nepolepšitelný a někdy v dobré víře zveřejní místo campu či sroubku na svých stránkách v domnění že přeci kamarádi jsou kamarádi,no ne... Ale opak je pravdou,proto já - starý milovník trampingu - sice na svém blogu a rajčeti občas zveřejním obrázky trampské nádhery,ale nikdy neuvádím jak místo tak cestu k němu,protože ten kdo ho zná je nepotřebuje a ti ostatní tam mohou s nějakým kamarádem dojít ( tedy pokud budou mít to štěstí či jeho důvěru ) a tak se prosím na mně nezlobte,ale v dnešní době si sakra musíte dávat pozor na vše co kydnete na net a přece už malé děti se učí té "internetové gramotnosti"no ne a tak Ahoooooj a mějte se jen fajn - Mamut Praha
Bumbác
Ahoj, zveřejňování přesného místa campu, je zlo, byť by ho zveřejnila osada, které camp "patří". Dalším problémem jsou fotky, ať už z foťáku nebo mobilu, je málo lodí, kteří dokáží podle samotných fotek camp najít, problémem jsou EXIF informace, které s sebou fotka nese a to zejména souřadnice. Já než dám fotky na rajče, kompletně vymažu EXIF info a není k tomu zapotřebí žádný extra SW, to dokáží Windows (u Linuxu nevím ale asi taky). Je to smutné, když se sami trepmové přičíní o zveřejnění přesného umístění campu... dílem je dnešní ******* dobou ale hlavně je tí v hlavách lidí....
Aki
Tenhle článek mi mluví z duše. Ano,je to přesně tak,jakmile člověk klikne na heslo ,,tramping\" nebo něco podobného,vyvalí se na něj fotky kempů často i s popisem a málem i s GPS souřadnicemi. I já jsem našla pár kempů i dalších zajímavých míst podle Rajčete,ale zas tak jednoduché,jak jsem se původně domnívala to není. Nemyslím si,že by každý,kdo narazí na internetu na fotku kempu hned vypnul počítač a rozjel se ho hledat,přesto rozhodně souhlasím s Tonym,že by si každý člověk měl dobře rozvážit,čím se na internetu ,,pochlubí\". Rozhodně by u fotky neměl být současně název kempu. Některá ,,choulostivější\" alba je lepší zamknout a dát dobrým kamarádům heslo. Pokud se o kempu někdo dozví,šíří se to většinou geometrickou řadou.Když o tom ví deset slušných lidí,neděje se nic,ale stačí jedenáctý a je binec.Někde se na kemp nastěhovali bezdomovci,srub s kamnama je lepší než kanál.
Chtěla bych požádat všechny kamarády: prosím nenechávejte na kempech žádné zbytečnosti(jídlo,nádobí apod). V poslední době se rozmohla móda nechávat na kempech hořčici ,,pro další kamarády".
Ječmen
Ahoj kamarádi!
Je to bohužel jak je psáno. A je to pár let zpět když jeden kamarád ztratil GPSku kde měl uloženo přes sto kempů podle souřadnic! Naštěstí ji našel.. Ale nechápu k čemu souřadnice když každý na kemp trefí. I kouzlo hledání po tom kempu, k tomu přeci patří.. Zk****** moderní doba....
Tonda-Australák
Ahoj kamarádi a jsem velice rád,že jste napsali o zničení svých trampských kempů.Já mám osobní zkušenost,kdy jsem ukázal útulný malý lesní kemp s cestičkou k řece.A to mým \"dobrým\" kamarádům.Nebot co by kamarád se rád o vše rozdělím.Jezdím tam kempovatpřes 30 let(už jsem penzista).Všem kamarádům se tam velice líbilo.A tak někdo z mých kamarádů tam pozval svoje dospělé \"děti\",kteří si pomocí navigace googlu pozvali další známé.A já s hrůzou po jejich návštěvě se dostal na kemp,kde původně byla pěší cestička.Byl vykácen prostor pro průjezd dvouch aut.A vypadalo to jako lesní auto parkoviště.Na dotaz proč to poničili mě někdo řekl,Ty na ten kemp nemáš \"licenci\".Sám na sebe jsem naštvanej.-
Pidloch
Fotky jsou ošajstlich - fotky kempů, srubů na webu nemají co dělat. Bastafidli.
Jan Bouček
Souhlasím s Jeffem.Máme potvrzeno,že mnoho chat je vykradeno díky blbům co dávají k fotkám popis.Myslím si,že bez souhlasu domácí osady by nemělo být zveřejńováno
Jeffe
Ti taky\"trampove\" co davaji fotky i s doporucenim a uvedenim ,kde camp lezi, jsou dementi, kteri si zaslouzi dostat na prdel!!
Vyloucit je ze sve blizkosti jako konfidenty
policie a verejnych instituci!
Jeffe
pohlava
Nelze než souhlasit. Není co dodat.....