Výstava TRAMPSKÁ ABECEDA ve Vysokém Mýtě

V Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě byla v neděli 12. dubna vernisáží zahájena výstava Trampská abeceda. Na její přípravě spolupracovali místní trampové v čele s ředitelem muzea Radimem Urbánkem - Palcem a trampsko-muzejnický spolek Naše muzeum. Ten na vernisáži zastupovali zejména autorka výstavy Zuzka Poláčková a aktuální předseda spolku Miloš Černý - Paddy. Muziku zajistila českotřebovská skupina Carramba. Počasí, snad už konečně jarní, celé akci přálo a tak bylo možné sejít se pod širým nebem na muzejním dvoře. Kromě muziky tak došlo i na další kratochvíle třeba na točení lasem nebo práskání bičem.
Trampská abeceda představuje tramping formou "živé abecedy" - ke každému písmenu tu patří nějaký předmět nebo fenomén, který je s trampingem nerozlučně spjat. Výstava už byla dříve k vidění v Praze a v Sázavě, na každém místě, kam doputuje, jsou ale vystaveny trochu jiné exponáty, často takové, které lépe vystihují zdejší kraj. Zároveň jsou vždy představeny i další předměty z rozrůstajících se trampských sbírek Národního muzea.

Vysokomýtské muzeum bude hostit trampské památky až do 14. června, současně s nimi je zde také možné až do 31. května navštívit neméně zajímavou výstavu o květnu 1945 a samozřejmě také stálou expozici militárií a historických automobilů s karoseriemi firmy Sodomka.

Hosté se scházejí na dvoře

Carramba

Část výstavy v čele s vlajkou Rykatada

Část výstavy. Ze zajímavých exponátů je možné zmínit třeba kytaru se dvěma krky nebo malovanou kytaru, kterou dostal jako svatební dar Béďa Šedifka a kterou původně na konci války ukořistil jakýsi ruský poručík v Německu.

Radim Urbánek - Palec z vysokomýtského muzea.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
4223212
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tik
Ahoj! Vďaka za info o akcii. Verím sa takých akcií spolku Naše múzeum i Regionálnemu muzeu vo Vysokém Mýtě podarí a vydarí viac. Tik, Košice