Výstava Trampové - Tramping: od Setona po současnost

Regionální muzeum v Jílovém u Prahy je známé svou trampskou expozicí, která je věnována především Posázaví a byla jednou z prvních muzejních prezentací trampingu vůbec. Pokud jej ale navštívíte do 18. října, uvidíte toho ještě více. V budově Konírny, která tvoří součást areálu muzea, byla totiž na konci června otevřena výstava Trampové - Tramping: od Setona po současnost. Představuje především trampské vybavení a drobné umění, jako jsou placky a camrátka, kromě toho si zde ale můžete prohlédnout také unikátní zálesácké vybavení originálního kanadského stylu ze sbírky Milana Hlásenského - Hombreho z woodcrafterského kmene Yellowknife. Do zbytku výstavy přispělo velkým dílem Mobilní trampské muzeum Freda Jedličky, zastoupeny jsou ale i předměty z muzejních fondů a od dalších soukromých majitelů. Část exponátů se nachází ve vitrínách, značná část je ale také umístěna volně, například uvnitř modelu trampské boudy v měřítku 1:1. Škoda, že ji po ukončení výstavy patrně nepůjde přestěhovat na Brdy, slušela by jim.
Kromě trampské výstavy stojí aktuálně za zmínku i výstava věnovaná pytlákům a pytláctví, kde určitě upoutají pozornost různé myslivecké a pytlácké zbraně, v případě druhých jmenovaných leckdy improvizovaného charakteru. Muzeum samozřejmě disponuje také regionální expozicí o Posázaví a velkou část prvního patra zabírá expozice o těžbě a historii zlata, i když je v ní ještě potřeba dokončit rekonstrukci.

Pohled do výstavních prostor - zátiší s jehlánkem. Paní průvodkyně se svěřila, že se trampa spícího uvnitř pravidelně leká.

Některá camrátka dodala i naše T. O. Tuláci podzemí.

Zálesácká vitrína.

Vlajky trampských osad.

Bouda.

10. září vystupí s přednáškou „Woodcrafter a tramp na Yukonu“ RNDr. Ivan Makásek - Hiawatha, cestovatel, novinář, ekolog, přírodovědec a přední český představitel woodcraftu a skautingu, autor desítek knih s indiánskou a woodcrafterskou tematikou. Zveme všechny zájemce na výjimečnou příležitost setkat se s jedním z nejznámějších woodcrafterů a znalců severoamerických indiánů.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
122212116
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.