Výsledky 11. ročníku TRAMPSKÉ FOTOSOUTĚŽE BRDSKÉ VLOČKY

Kategorie Brdy jsou nejlepší světadíl

Celkem zasláno 38 fotek, pořadí vítězů je:
1. Místo: Kawi s fotkou nazvanou Večer u ohně

2. Místo: Kawi s fotkou nazvanou Kočka v okně

3. Místo: Jiří Smsal s fotkou nazvanou Srdce lesa

V této kategorii byl velký rozptyl v bodování. Na vítězné fotce se shodli dva porotci z pěti, dle poznámek se jedná o řemeslně dobře zvládnutou fotku bez přepalů, i když s drobnými nedostatky.
U fotky na druhém místě porotci ocenili zejména pohotovost, všímavost soutěžící a její cit pro kompozici. Přiznám se, že tato fotka nebyla mým favoritem, ovšem fotosoutěž pouze organizuji a o pořadí nerozhoduji.
Fotka na třetím místě zaujala porotce provedením a velmi pěkným nápadem.
V kategorii bych ještě vyzdvihl fotky Klabava, Fabiánův žlebPadrťské rybníky, které mají tu správnou brdskou atmosféru.
Za velmi pěkný nápad a zdařilé panorama byla oceněna fotka Brdy v dáli – už aby byl pátek. Autor si však velmi uškodil tím, že ji zmenšil pod únosnou velikost.

Kategorie Trampové

Celkem zasláno 83 fotek, pořadí vítězů:
1. Místo: Petra Pulcová s fotkou nazvanou Na cestách

2. Místo: Komár s fotkou nazvanou Poutník

3. Místo: Čeněk Kožnar s fotkou nazvanou 40 let Hebronu

V kategorii Trampové mezi porotci nastala naprostá shoda tipů na vítěze, kdy fotka Na cestách získala 34 bodů z 36 možných. Porotci ocenili zejména takřka dokonalou práci s hloubkou ostrosti a velký cit pro kompozici. Fotka byla i mezi mými favority na vítěze.
U fotky na druhém místě porotci ocenili autorův cit pro zlatý řez, kompozici a atmosféru. Krom toho je to důkaz, že dobrou fotku lze vyfotit i levným kompaktem. Taktéž jeden z mých tipů na vítěze.
Fotku na třetím místě ocenili porotci jako pěknou ohňovku, i když s určitými nedostatky, ovšem na rozdíl od většiny ostatních podobných letos zaslaných fotek bez zbytečných přepalů a v rozumné velikosti.
Pěkných fotek v kategorii se vyskytlo hodně, namátkou fotka Jdu s váma, kde autor vynikl postřehem, nebo fotka Když jsem na vandru pustím starosti z hlavy, kde autor osvědčil nápaditost a vtipnost.
Fotky Nad mapou, Svítání v Brdech, Večerní koncertFajn večer nad Panbou sice mají trampskou atmosféru, ale nápady nejsou dostatečně dotažené. Někde něco chybí, nebo naopak přebývá.
U fotky Helmut Kotlík si autor uškodil nesmazaným vodoznakem, i když kompozice je velmi pěkná. Silně kritizované byly umělé rámečky u fotek ze vzpomínkové akce Pegin. Zde se autor připravil o velmi slušné umístění, protože mají atmosféru a osobně se mi líbily.

Kategorie Zbytek světa

Celkem zasláno 80 fotek, pořadí vítězů:
1. Místo: Indián s fotkou Posvěceno

2. Místo: Petra Pulcová s fotkou Horský ráj – Velká Fatra

3. Místo: Jana Vildová s fotkou Co je to tady za boty?

V kategorii zbytek světa se objevilo víc velmi dobrých fotografií, ovšem žádná taková, na které by se porotci shodli. Mým favoritem byla fotka Po bouři v sopečné zemi, kategorii ale vyhrála fotka Posvěceno od stejného autora. Porotci ocenili zvládnutou techniku focení a štěstí fotografa být v pravý čas na správném místě (štěstí přeje připraveným), na druhou stranu vytkli zejména kmen břízy zasahující do záběru a poněkud mělčí kontrast.
Fotka Horský ráj – Velká fatra zaujala dobrou kompozicí díky vhodně zvolenému panoramatu a atmosférou pohodových jarních hor
U fotky Co je to tady za boty? porotci hodnotili kladně čistotu provedení, kde v kompozici nic neruší a neotřelost námětu.
Velmi pěkných fotek v kategorii bylo mnohem víc, každý porotce favorizoval jinou fotku, např. 8+1, která zaujala nápadem, ovšem nebyla pořízena v dobré denní době a přepaly v obloze příliš ruší, z fotky Táboření v horách přímo čiší trampskost, ale kompozice se bohužel úplně nepovedla, fotka Po kolejích má romantický námět, ale hloubka ostrosti se soustředí na patník, který v kompozici ruší, fotka Zimní táboření na Dehťárně si zase uškodila nešťastně udělaným rámečkem.
Velká škoda je přetaženého postprocesingu u fotky Blíže k Bohu, Vysoké Tatry – východní předhůří Brd. Porotci se zde shodli na tom, že nebýt vyžehlené oblohy, fotka by provedením a kompozicí měla na cenu.

Kategorie Retro

Celkem zařazeno 17 fotek, vítězem je:
Mišelin s fotkou Na nádraží přibližně 1980

V minulých ročnících fotosoutěže byly posílány i skeny často výborných starých černobílých fotek, které však v konkurenci barevných digitálních zcela zapadly. Protože hodnocení bylo nesouměřitelné, vytvořili jsme kategorii pro fotky pořízené před dobou digitální. Ohlas byl sic menší, než jsem očekával, ale i tak se sešlo několik fotek, které mají zřetelnou historickou hodnotu.
Mišelin mimo jiné předvedl, že byl schopným a pohotovým fotografem už v analogové éře…

Velký dík patří porotě, kterou tvořili Přebral, Čiksika, Haluz, Kapsa, Netopejr a Waki. V případě rovnosti bodů o lepší fotce rozhodoval Kameňák, který uděloval dodatečný bod.
Nejvyšší možný počet bodů, který porotci mohli udělit bylo 6 a to jediné fotce v kategorii, kterou považovali za vítěznou.
Celkem se zúčastnilo 49 soutěžících, kteří poslali 218 fotografií do čtyř soutěžních kategorií. Někdo poslal fotky jenom do jedné kategorie, někdo poslal jednu fotku, ale vyskytli se i borci, kteří poslali do každé kategorie tři dílka.
Určitým nešvarem posledního ročníku fotosoutěže bylo posílání fotek z mobilů a bez názvu, i když v propozicích fotosoutěže bylo jasně řečeno, že každá fotka má mít název. Nenazvané fotky jsem do fotosoutěže nakonec zařadil a v některých případech si autoři docela uškodili a připravili se tak o umístění (jak bylo znát z komentářů porotců). Jiným fotkám zase uškodil přehnaný postprocesing, který tahal za oči. Další výrazný nešvar se vyskytl u několika fotek prohnaných posprocesingem, kde autoři zapomněli odstranit podpis a vodoznak. I tyto fotky jsem nakonec zařadil, ale v příštích ročnících fotosoutěže již tolerovány nebudou, protože fotosoutěž je anonymní.
Celkový dojem ze zaslaných fotek mám ten, že autoři, kteří se umístili v horní třetině bodování fotografovat umí a je na co se dívat. Ten kdo skončil pod oceněnými pozicemi má možnost zpětné vazby v kritických poznámkách porotců, vychytat chybičky a zabojovat v příštím ročníku.
Kritické poznámky a bodování porotců bude zasláno na požádání na emailu brdska.fotosoutez@email.cz

Na závěr bych chtěl poděkovat všem autorům, kteří se nebáli jít s kůží na trh a do soutěže poslali svoje fotky. Doufám, že konstruktivní kritiku si žádný z autorů nevezme osobně a svou tvorbu vylepší (i když u některých už asi není kam).
Všechny fotky, které byly zařazeny do fotosoutěže najdete ZDE!

Vyhlášení výsledků a předání cen proběhne na ohni literární soutěže Trapsavec.

Višňák

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
128131210
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
václav burle, Vene
Pěkné, moc pěkné a vynikající nápad. Škoda že jsem to nevěděl.