VODÁCKÉ MUZEUM

V poslední době sledujeme, jak se rozrůstá počet nejrůznějších trampských muzeí, dokonce se mi zdá, že jich začíná být až nadbytek, protože to evokuje názor, že tramping je již minulostí. Je zvláštní, že stranou pozornosti muzejních pracovníků dlouho zůstával jiný český fenomén, vodáctví. Je pravdou, že v některých trampských expozicích bylo vodáctví, zejména jeho počátky spojené s trampingem zmíněno, ale samostatné muzeum chybělo. A to až do roku 2015, kdy se tuto situaci rozhodl napravit Míla Pražák, majitel půjčovny Dronte. Po usilovné hledání objevil vhodné prostory v areálu zámku ve Zruči nad Sázavou, kde město poskytlo vodáckému muzeu prostory zhruba 500m2.
Po náročné rekonstrukci prostor bylo vodácké muzeum otevřeno dne 19. září 2015.
Toto muzeum, jediné v Čechách a snad i v Evropě najdete v areálu Zručského dvora, přiléhajícího k zámku samému. Provozuje ho Město Zruč. Majitelem a tvůrcem expozice je Spolek pro Vodácké muzeum, jehož předsedou je již zmíněný Bohumil Pražák.
Na výstavní ploše najdete především nejrůznější typy lodí, které ukazují vývoj od samotných počátků až po 90. léta minulého století. Postupně procházíte částí dřevěných lodí, kde najdete všechny typy žebrovek a dokonce i jedno plavidlo vytesané z jednoho kusu dřeva, poté míjíte mnoho typů modernějších laminátek, kánoe otevřené i uzavřené, kajaky laminátové i skládací. K vidění jsou tu i slavné závodní lodě. Mnohé z exponátů jsou skutečnými unikáty, neboť byly vyrobeny podomácku a s největší pravděpodobností se jedná jediné svého druhu. Jsou zde i některé lodě závodní.
Kromě lodí je zde k vidění i historické vodácké tábořiště, laminovací dílna, koutek s raftem, kde si návštěvníci mohou zapumpovat ruční vzduchovou pumpou, model řeky s bezpečným a nebezpečným jezem, který názorně ukáže, proč právě ty nejpoklidněji vypadající jezy dokáží být smrtelně nebezpečné. Součástí muzea je ji promítací koutek, kde je možné shlédnout historické vodácké filmy, nechybí vitrína s vodáckou literaturou, je tu i hudební koutek, věnovaný vodáckým písničkám.
V horním patře expozice je vystaveno historické vybavení, helmy, vesty, pádla, oblečení, vaky, barely, opět v chronologickém pořadí, jak šel vývoj.
Podle mého názoru tohle muzeum za návštěvu rozhodně stojí, a když z něj člověk odchází, má velkou chuť hned hodit svou loď na nedalekou Sázavu a vyplout vstříc nástrahám této krásné řeky. A kdybyste se snad někdo chtěl zbavit nějakého vysloužilého vodáckého vybavení, zkuste ho muzeu nabídnout a obohatit tak jeho sbírky.

Adresa: Zruč nad Sázavou, Zámek 1
Telefonní kontakt prohlídky : 327 531 329
Telefonní kontakt exponáty : 605 242 362, 774 870 685
info@vodackemuzeum.cz

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
20206169
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.