TŘÍKRÁLOVÁ ÚHLAVKA

Silvestrovská obleva a následný deštivý týden přiměl našeho osadního komodora Miloše vyhlásit na následující zimní vodáckou pohotovost. Oprávněně, stavy sledovaných toků utěšeně stoupaly a brzo bylo jasné, že se na Tři krále skutečně popluje.

Společná fotka před vyplutím.
Foto: Hafran

Následovalo skládání posádek, které na poslední chvíli ještě doznalo změn. Kromě nás veteránů, omlácených bezpočetnými šutry, kmeny a ledy zimních vod, tedy Cíby, Miloše a mé maličkosti, dorazil Horác, kterého ani loňské sjetí horního toku Střely od takového dobrodružství, přidala se letos i jedna žena, Ivanka, který dělala Horácovi háčka, naopak na poslední chvíli odpadli nachlazení Luky a Kačer. A právě druhý jmenovaný nám domluvil ještě jednoho účastníka expedice, svého kamaráda, kterého vylíčil jako zkušeného vodáka s kajakem vlastní výroby. Zajásali jsme, takových šílenců, kteří by šli do takového dobrodružství, není nikdy dost.
Vytipovány byly dva toky, na nichž jsme, přestože jsme je už jeli, měli dloužek. Prvním byla spodní část Hamerského potoka, zhruba od místa, kde jsme jeho splutí před pár lety ukončili, až na soutok se Mži a pak po ní do Černošína, druhým pak horní úsek Úhlavky, z Prostiboře do Kladrub. I Úhlavku jsme už jednou jeli a její vodácký popis najdete zde, ale to tenkrát bylo napřed po Výrovském potoce a až od soutoku po Úhlavce do Stříbra, navíc spojené s komplikací v podobě vojenského objektu mezi Kladrubami a Stříbrem.

Vyplouváme
Foto: Miloš

Nasedali jsme u historického mostu pod hradem v Prostiboři. Teklo to pěkně, Miloš hlásil, že večerní průtok 4,5m3, který se nám zdál už dost vysoký na takhle malý tok a o němž jsme předpokládali, že by mohl do rána klesnout, „klesl“ až na 5m3.
Trochu nám zatrnul, když jsme viděli kajak Kačerova náhradníka, vypadal, že se hodí spíš na klidnější toky, navíc chyběla špricka. Naštěstí se podařilo ho přesvědčit, aby si na sebe přeci jen navlékl neopren, který si sice přivezl, ale který se mu zdál zbytečný.

První koupel
Foto: Miloš

Vypluli jsme úzkým korytem plným vody na plavbu dlouhou cca 16 km. Nováček se poprvé koupal hned na prvním stupni a vzápětí na třech stech metrech ještě dvakrát. Jednoduchým výpočtem jsme dospěli k tomu, že ho dnes čeká 160 koupelí a došlo nám, že takhle pojedeme hodně dlouho. Naštěstí se s tím Plaváček, jak jsme ho v duchu začali nazývat, popasoval statečně a to přesto, že jeho kajak byl skutečně docela nevhodný do tohoto vodáckého terénu, byl moc dlouhý, seděl na vodě poměrně vysoko a nebyl moc stabilní. Navíc si při jednom překlopení zranil rameno, o potlučených nohách ani nemluvě. Nicméně koupelí ubývalo a náš hrdina se do toho dostával, byť často volil v některých úsecích pěší variantu zdolání řeky.
První část pod Prostiboří byla ve znamení meandrů, prudce se vařící a záludné vody, doplněné na mnoha místech téměř neprostupnými vrbičkami.

První vrbičky
Foto: Hafran

Poté se Úhlavka zanořila do hlubšího lesního údolí a peřejemi zrychlila. Propluli jsme kolem Bobřího kempu a pokračovali lesním úsekem. Ten byl ostatně vystřídán dalšími loukami, kolem Tuněchodského mlýna udělala řeka veliký meandrovatý oblouk. Charakter se moc neměnil, střídání vrbiček, meandrů, napadaných stromů, peřejí, stupňů, které bylo potřeba zdola, podjet, přejet, přešukat, prolámat se, vytočit se.

První peřeje
Foto: Horác

Tak to šlo až k soutoku s Výrovským potokem, který množství vody, valící se korytem téměř zdvojnásobil. Odměnou za tyto strázně nám byla krásný dlouhá peřej za soutokem, po níž už byla Úhlavka poměrně široká a její tok se narovnal. Odměnili jsme se i svačinou kousek za peřejí. Času už ale nebylo nazbyt, museli jsme rychle vyrazit. Podpluli jsme dálniční most, minuli Petrův mlýn, sjeli jez na okraji Kladrub, který zvěstoval, že náš cíl u silničního mostu v Kladrubech už není daleko. Definitivně jsme zakotvili v právě začínajícím soumraku.

Foto: Horác

Foto: Hafran

Meandry...
Foto: Miloš

A další peřeje...
Foto: Jirka

Foto: Jirka

Foto: Jirka

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
819142014
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Aki
Hustý! Tedy vodáci-palec nahoru. Ale to cvaknutí mu fakt nepřeju,to bych teď nechtěla zažít. Už chybí jenom sníh.
Ano,pokud si člověk chce na vodě užít klid a romantiku,je nejlépe vyrazit v zimě.
Jednou jsme 28.října museli prosekat led,abychom mohli položit loď na vodu.