Trampské hudební vykopávky I.

Vážení kamarádi, dovolte, abych vám představil tento svůj nový občasník v podobě série článků o více či méně zapomenutých trampských písničkách, který jsem nazval "Trampské hudební vykopávky". Myšlenka na tento písničkový seriál ve mně zrála už několik let, ale zápasil jsem s nedostatkem času, s technikou pro záznam zvuku a trošku taky vázla komunikace s muzikanty. V poslední době mě ale velmi výrazně pomohla kamarádka a kolegyně z redakce Trampského magazínu Linda Adamcová, která (na rozdíl ode mě) trampské muzice opravdu rozumí a má také spoustu materiálů a známostí k tomuto tématu.

Ledy se tedy konečně pohnuly a je tu konečně první díl. Ale napřed o co vlastně jde – chtěl bych v tomto seriálu postupně představovat zapomenuté trampské písně, které nikdy nikde nevyšly na žádné desce anebo o kterých si to aspoň myslím. Smyslem celého snažení pak je zachovat tyto písničky pro příští generace v podobě záznamu, textu, akordů a případně aspoň nějakých základních informací o vzniku, autorovi a podobně. Současně jsem již oslovil celou řadu trampských muzikantů s prosbou, zda by mi nějakou takovou vykopávku zahráli, abych ji mohl zaznamenat. Nechci z toho totiž dělat sbírku sterilních studiových nahrávek, ale pokud možno si to chci nahrát sám a hlavně aspoň trošku reálně, tedy tak, jak se písničky prostě na vandru skutečně hrají – tedy v lese, u ohně, na potlachu a podobně.

Výzva !

Pokud znáte nějakou pěknou trampskou vykopávku a jste schopni a ochotni mi ji zahrát, tak velmi uvítám vaši spolupráci a můžeme spolu spáchat další pokračování. Zde také současně musím uvést, že z toho nechci dělat žádnou soutěž o tom, kdo je lepší muzikant. Moc rád uvítám pomoc každého, kdo bude chtít přispět a je úplně jedno, jestli půjde o profíka, který má za sebou hromadu vydaných CD, nebo zda to bude prostě "jen" nadšenec, hrající "pouze" na vandru jen tak pro radost. Podstatný je pouze výsledek, kterým není poměřování sil, ale záchrana zapomenutých trampských písniček. Pokud se tedy budete chtít přidat, tak předem moc děkuji. Podmínky jsou jen dvě:

  1. Písnička musí být aspoň trochu trampská.
  2. Musí to být skladba, která nikdy nevyšla na žádné desce (nebo si to o ní aspoň myslíme). :o)

Předem moc děkuji a těším se na vaše ohlasy a reakce. Teď už ale k první písničce.

Tuto písničku jsem sám vůbec neznal, přestože znám některé muzikanty, kteří ji občas hrávají a taky přesto, že je vlastně v podstatě o mé domovské stanici, tedy o nádherné trampské řece Oslavce. Upozornila mě na ni právě Linda a musím jí za to velmi poděkovat, protože je to opravdu moc hezká písnička. Linda také zjistila všechny podrobnosti o její historii a já ji pak na potlachu T.O. Roza vlastně jen nahrál. Skladbu hrávala a hraje kapela Trosečníci a její dva členové Jaroslav "Šprudlák" Štrobach a Jaroslav "Koráb" Mucha nám k tomu řekli tohle:

Písnička vznikla v roce 1985, když jsme hráli ve třech. Složil ji Petr "Matěj" Zeman, který prostě jednou přišel na zkoušku, položil ji na stůl a řekl: "Toto budem hrát". A bylo. :o)

Zde si tedy můžete písničku pustit v podání hudebního uskupení Pátej perón tak, jak zazněla na potlachu T.O. Roza. Já jen doplním složení kapely na videu, zleva: Kuča, Alda, Had, Žanek (sólová kytara), Kotelník (basa) a Jean:

Linda také pořídila dva minirozhovory, první s Trosečníky:

Co tě inspirovalo k napsání této písničky?

Určitě Oslavka, tam jsme hodně jezdili. A jsou to klapací texty na klapavý noty, prostě vlaková písnička. :o)

Jak se ti vlastní dílo líbí s odstupem času?

Pořád se nám líbí (vyhrála krajské kolo Porty v roce 1987 – ale to tam psát nemusíš).

Hrají ji i tvoji kamarádi?

Hrají ji kluci z T.O. Roza a Pátej perón.

Na potlachu v roce 2014Na potlachu v roce 2014 - zleva - Koráb, Franta Cízler (bývalý Trosečník, poté Příboj), Šprudlák, Franta Keprt, Žanek Němeček (Příboj).

Druhý minirozhovor pak s Aldou, kapelníkem Pátýho perónu:

Kde jsi se vlastně s touto písničkou poprvé setkal?

Já osobně na Náměšťské placce, tuším v roce 1986. Hned se mi zalíbila, je totiž o krajině blízké mému srdci – o Oslavce.

Hraješ ji rád, líbí se ti?

Jasně, hrajeme ji s klukama moc rádi. Je to naše srdeční záležitost. Je to vícehlasý vokál, krásný text i hudba, fakt povedený song.

Hraje se i venku, tedy ve vlaku, na vadru, na potlachu?

Hrajeme ji všude! :o)

-

Tak a to je v tomto prvním dílu asi tak všechno. Závěrem bych chtěl poděkovat Lindě i všem zúčastněným muzikantům za vstřícnost a ochotu, se kterou k celé téhle taškařici přistoupili. Snad se vám tahle písnička bude líbit tak jako mě - a pokud ano, tak na samý závěr přikládám ještě text a akordy, abyste si ji případně mohli sami někde na vandru taky zahrát.

Michal Kupsa (Kapsa) - T.O. Mňouci (Brno)

Hlavní nádraží v 17.30Hlavní nádraží v 17.30

Trosečníci v roce 1987Trosečníci v roce 1987 - Zleva: Koráb, Matěj a Šprudlák.

Trosečníci někdy kolem roku 1987Trosečníci někdy kolem roku 1987 - Zleva: Matěj, Šprudlák a Koráb.

Trosečníci někdy kolem roku 1987Trosečníci někdy kolem roku 1987 - Zleva: Koráb, Matěj a Šprudlák.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
221432117
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Sam
Já měl kdysi před 89 píseň V pátek v pět na pátým (3P), ale to je tak dávno že už se zapomněla :)
Michal Kupsa - Kapsa
To jsi ji zapomněl i ty ?? :-)
Ku
Dobrý, moc dobrý a užitečný.
...
To se pak nechceš z místa hnout a všechno zdá se krásnější
dole pod skálou šumí proud a ten tvou duši konejší
od chvíle, kdy jsi prvně směl pod stanem přespat celou noc
na zádech s pakárnou se dřel a každou píseň, kterou slyšels zkusil hrát...

Tohle se jmenuje "Čas od času", hrával to Čekal - Vagony Kraslice. Moje oblíbená. Do tvejch podmínek se to nevejde, protože to už převzali a na CD umístili Stráníci.

Ale furt zbývá spousta krásných věcí od Vagonů, které už nikdo nehraje.
Michal Kupsa - Kapsa
No, kdybys našel něco opravdu pěknýho, tak dej prosím vědět ale chtělo by to případně i někoho, kdo by byl ochoten a schopen to zahrát, abych to mohl i natočit.
Sam
Pecka.... s Korábem a Frantou Cízlerovýnm sme si párkrát zahráli a zapěli u Pavly v Las Ketkas :)
Michal Kupsa - Kapsa
Super, třeba teď bude znít ještě častěji. :-)
Petr
Ahoj Kapso a všichni ostatní,
v akordech předehry je drobná chybička. Místo "F" by mělo být "Dmi"

Petr
T.O.ROZA
Michal Kupsa - Kapsa
Ahoj Petře, díky za upozornění, pokusím se to opravit a těším se zase někdy na viděnou na Oslavce.
Aki
Ahoj Kapso,
přidávám se s názorem,že je to dobrý nápad. Jen pro upřesnění-jak musí být písnička stará,aby mohla být nazvána vykopávkou?
Michal Kupsa - Kapsa
Ahoj Aki, díky za podporu, jinak na stáří nezáleží - podstatný je, aby to byla písnička, která nikdy nikde nevyšla, nebo o které si to aspoň myslíme. Stáří není až tak podstatný, i když samozřejmě pár let starý věci tam asi taky nemá smysl dávat, protože ty si třeba ještě svoji cestičku najdou. Jestli máš něco konkrétního na mysli, písni mi prosím maila.
Mamut Praha
Tak tohle je bezva nápad a držím ti v tvém konání palečky.Už kolikrát se mi stalo,že jsem někde a někdy zaslechl príma starou písničku a pak jsem jí všude možně hledal,abych si jí uložil do cancáku.Takže ještě jednou dík a zalamuji palec - Ahoj Mamut Praha
Michal Kupsa - Kapsa
Ahoj a moc děkuju za podporu, kdybys případně chtěl taky nějakou písničkou přispět, tak mě neváhej kontaktovat - rád se domluvím a natočím s tebou některý z dalších dílů.